Goede olijfolie is als een rode wijn. De smaak is afhankelijk van de olijfsoort, de grond, de hoogte waarop de bomen groeien en de temperatuur. De Griekse is grassig, de Italiaanse pittig en de Spaanse is fruitig en zacht. En volgens Michiel Drijver absoluut de lekkerste. Om die kwaliteit te behouden, startte hij een adoptieprogramma voor olijfbomen. Door een boom te adopteren help je kleinschalige boeren om hun vaak honderden jaren oude boomgaarden te beschermen. In ruil daarvoor ontvang je 4 liter van je eigen olijfolie.

Wil jij de olijfolie van Michiel voor ons testen? Meld je dan onderaan dit blog aan voor ons testpanel. We sturen vijf deelnemers een blik van 0.25 liter en een korte vragenlijst. Bij meer aanmeldingen zullen we loten.

Olijfolie van kleine Spaanse boeren

Toen Michiel in contact kwam met de olie van een kleine biologische boer, was hij helemaal overdonderd. Het was de lekkerste olie, die hij ooit had geproefd. Om te testen of anderen daar ook zo over dachten, nam hij overal waar hij ging een blik mee. En liet hij de mensen om hem heen proeven. Het oordeel was unaniem: dit was echt overheerlijk. Maar voor de biologische boeren is het zwaar en het was moeilijk om de olie te blijven produceren.

De keten staat onder druk

Ondanks de kwaliteit en heerlijke smaak, staan de kleine biologische boeren onder hoge druk. Ze kunnen bijna niet rondkomen van hun oogst. Hun werkwijze is arbeidsintensief en de opbrengst is klein. Het zijn vooral de grote producenten die hun olie wereldwijd verkopen, waarbij de olie regelmatig gemanipuleerd wordt om zo het product onder de marktprijs te kunnen verkopen. Dit gaat ten koste van kleine boeren, de tradities, de smaak en de gezondheidsvoordelen van de olie.

Gezondheidsvoordelen

Biologische olijfolie is heel gezond. Het bevat omega 9 vetzuur, vitamine E, oleocanthal dat ontsteking remmend werkt en het bevat meer dan 30 soorten polyfenolen. Polyfenolen zijn stoffen, die je immuunsysteem een boost geven. Daarnaast is olijfolie ook nog goed voor je huid. Het werkt antibacterieel, vocht inbrengend en gaat eczeem tegen. Maar deze voordelen vervallen als het product bewerkt is of bijgemengd met bijvoorbeeld zonnebloemolie.

Adoptieprogramma voor olijfbomen

Michiel besloot met de Spaanse boeren samen te werken en startte het bedrijf Flor Y Sabor. Eerst benaderde hij toprestaurants, die enthousiast reageerden, maar dat was niet genoeg. Hij wilde ook een adoptieprogramma starten. Voor 109 euro per jaar adopteer je een eigen olijfboom op één van de eeuwenoude gaarden in de provincie Andalusië. Je krijgt een certificaat dat werkt via Blockchain met daarop het nummer van jouw boom, een foto en de coördinaten (voor als je een keer in de buurt bent). En je ontvangt elk jaar vier liter biologische, extra Virgin olijfolie van de eerste koude persing. Eerlijk en overheerlijk.

Wil je meer weten check over het adoptieprogramma, of de olijfolie eens uitproberen? Check dan de website. En wil je meedoen aan ons testpanel? Vul dan onderstaand formulier in.

 

Maak uw eigen enquête voor feedback van gebruikers