3 tips voor leuke duurzame webshops + tips voor eigen shop

We shoppen steeds meer online. De online omzet van detailhandel steeg in 2021 met maar liefst 86%, blijkt uit recente cijfers van het CBS. Om het winkelen via internet toch een beetje groen te houden, is het aan te raden om te shoppen bij webwinkels die duurzaamheid hoog in het vaandel hebben staan.

In dit artikel geven we je drie tips voor leuke duurzame webshops en lees je meer over hoe je zelf een duurzame webwinkel kunt starten. Misschien heb je zelf al eens gezocht of er een domeinnaam vrij beschikbaar was om een groene shop te starten. Deze tips vind je onderaan het artikel.

1. Duurzame en eerlijke kleding bij Project Cece

Wanneer je op zoek bent naar een groot aanbod duurzame kleding voor mannen, vrouwen én kinderen zit je bij Project Cece op de juiste plek. Wat deze shop zo uniek maakt, is dat je als klant de keuze hebt uit vijf duurzaamheidsfilters: veganistisch, eerlijke handel, milieuvriendelijk, goed doel en lokaal geproduceerd. Met deze filters aan of uit kun je dus altijd duurzame kleding scoren die écht aan jouw wensen voldoet. Hier shop je onder andere mooie kleren van populaire en groene merken zoals Alchemist, Lanius, Waschbär en People Tree.

2. Mooie vilten sloffen en accessoires van esgii

Toe aan een paar lekkere warme voeten in de winter? Om het milieu te helpen kun je de verwarming gerust een graadje lager zetten wanneer je over de mooie vilten sloffen van esgii beschikt. Deze fairtrade sloffen zijn stevig, lekker warm en gemaakt van eerlijk wol uit Mongolië. Leuk weetje: esgii is het Mongoolse woord voor vilt. Naast deze te gekke sloffen vind je bij esgii duurzame kinderkleding, accessoires, groene relatiegeschenken en zelfs biologische superfoods. Kortom: een complete duurzame shop voor de liefhebber met mooie cadeaus en fijne benodigdheden.

3. Handige en duurzame kantoorproducten bij Bureaubewust

Nu we steeds vaker vanuit huis werken, is het wel zo prettig om een mooie (en duurzame) ingerichte thuiswerkplek te hebben. Bij webwinkel Bureaubewust scoor je hele toffe duurzame én handige kantoorproducten voor thuis en voor op kantoor. Denk bijvoorbeeld aan milieuvriendelijke bureaustoelen, duurzame houten bureaus, RVS lunchtrommels, graspapier etiketten en tassen die gemaakt zijn van gerecyclede materialen. Wil je de producten toch even in het echt bekijken? Dat kan: Bureaubewust heeft een fysieke winkel in het hart van het centrum van Utrecht.

Je eigen duurzame webshop oprichten doe je zo

Kun je online toch niet helemaal vinden waar je naar op zoek bent op het gebied van duurzame producten? Wat dacht je ervan om te beginnen met zelf webshop starten met groene items? Het maken van een webwinkel is niet moeilijk, zolang je weet wat je moet doen. Met de onderstaande tips kom je in ieder geval al een heel eind:

  • Zorg voor een duurzame en groene hostingpartij. Een groene hostingpartij bespaart onder andere energie door meerdere virtuele servers op één fysieke server te laten draaien.
  • Verkoop duurzame, ecologische, fairtrade, vegan of soortgelijke producten.
  • Kies voor duurzame verpakkingen, zoals kleine recyclebare dozen of vouwkarton.
  • Beperk het gebruik van papier bij je bestellingen. Stuur liever een online factuur dan een factuur op papier.
  • Stap zelf over op groene stroom om op een duurzame manier te kunnen werken.
  • Kies voor een duurzame pakketvervoerder. Doe goed onderzoek naar verschillende aanbieders en ga voor de meest groene vervoerder.
  • Zorg ervoor dat je duidelijke foto’s en omschrijvingen bij je producten plaatst zodat de pakketten zo min mogelijk terug hoeven worden gestuurd.
  • Draag uit dat je een groene webwinkel bent. Steeds meer mensen kiezen voor duurzaamheid en zullen op die manier sneller bij jouw webwinkel terecht komen.

Over de schrijver