40 dingen die je met baking soda kunt doen

Dat je heerlijke koekjes kunt bakken met baking soda, dat wist ik, maar dat het zo multifunctioneel in gebruik is wist ik zeker niet. Baking soda (natriumbicarbonaat) is een minerale stof die van nature voorkomt in gesteenten. Het wordt ook wel natriumwaterstof carbonaat, zuiveringszout, maagzout, dubbel koolzure soda, baksoda, of E500 genoemd.

Verschil baking soda en schoonmaaksoda

Er is een verschil tussen baking soda en gewone schoonmaaksoda (natriumcarbonaat). Schoonmaaksoda is veel agressiever en kan daarom absoluut níet gebruikt worden om mee te bakken. Terwijl baking soda (natriumbicarbonaat) daar juist wel voor bedoeld is.  Doordat het koolzuur in baking soda vrijkomt zodra het in aanraking komt met zuren, gaat het deeg of beslag rijzen. Voor een extra luchtig effect kan je de baking soda, voordat je het door het deeg mengt, met wat appelazijn mengen. Je ziet de koolzuur dan vrij komen: het mengsel gaat namelijk bruisen (dus schrik niet).

Naast natriumcarbonaat en natriumbicarbonaat bestaat er ook nog zoiets als natriumpercarbonaat. Als je deze sodium mengt met water wordt er waterperoxide gevormd (niet geschikt voor bakken dus, maar wel voor schoonmaken). Daarmee is het een perfect middel om de was wit te houden, vlekken te verwijderen of nare geurtjes uit de was te krijgen. In de badkamer kan je er ook schimmel mee verwijderen als je er een wat dikker papje van maakt (met water). Het is, net als de andere twee, biologisch afbreekbaar en mild voor het milieu.

Milieuvriendelijk alternatief

Het bindende effect van baking soda in deeg, maakt het ook geschikt om mee schoon te maken. Zo hechten vieze geurtjes zich bijvoorbeeld aan het zuiveringszout. In Amerika en Engeland gebruikten ze baking soda 150 jaar geleden al in het huishouden, voordat het vervangen werd door allerlei in de fabriek gemaakte chemische schoonmaakmiddelen.

Nu we met de gevolgen van klimaatverandering te maken hebben, is het logisch dat we (terug) grijpen naar milieuvriendelijke alternatieven, zoals baking soda. Het is niet alleen een geweldig ingrediënt om mee te bakken en schoon te maken, maar het is ook nog eens onmisbaar als het gaat om persoonlijke verzorging: zo kan je er je eigen deodorant mee maken. Lees hieronder wat je allemaal met dit ene witte poedertje kan doen!

 1. Badkamer: Baking soda werkt als een veilig en effectief schuurmiddel. Maak tegels, voegen, de wasbak, douche en het bad schoon door een beetje op een natte spons of doekje te strooien. Na het schrobben goed naspoelen met water en even droog wrijven. Hier vind je nog 7 tips om je badkamer groener te maken. Let op: baking soda is minder geschikt voor poreus gesteente of marmer (mocht je dat in je badkamer hebben).
 2. Toilet: Strooi 1 koffiekopje in het toilet en giet daaroverheen 1 koffiekopje azijn. Laat het 10 minuten bruisen en maak het toilet dan met een borstel schoon. Daarna kan je er nog wat kokend water overheen gooien. Je kunt het ook gebruiken om je eigen toiletblok te maken.
 3. Douchegordijn: Strooi baking soda op een spons en maak het gordijn schoon, afspoelen met water.
 4. Potten, pannen & bakvormen: Maak het schoon door het middel op een natte spons of doekje te strooien (of rechtstreeks in de potten en pannen), naspoelen met water.
 5. Vloer: Los 1/2 kopje op in een emmertje warm water en dweil hiermee de vloer. Naspoelen met schoon water. Niet geschikt voor houten vloeren in de was!
 6. Magnetron & oven: Strooi een beetje op een natte spons of doekje en maak schoon, goed afspoelen met water.
 7. Koffie- en theeaanslag: Dit verwijder je makkelijk met wat baking soda en water.
 8. Zilverpoets: Maak een pasta van 3 eetlepels baking soda en 1 eetlepel water en gebruik deze pasta met een schone doek om zilver op te poetsen. Goed afspoelen met water.
 9. Was: Voor extra waskracht kun je een 1/2 kopje bij de was doen om vloeibaar wasmiddel nog beter te laten werken. Je was wordt schoner, frisser en stralender!
 10. Luiers: In een emmertje voorwassen met 1/2 koffiekopje en warm water. Natuurlijk werkt dit alleen met wasbare luiers. Het is wat extra werk, maar je bespaart met wasbare luiers wel 1.000 kg afval!
 11. Vloerbedekking/vloerkleed: Bestrooi de vloerbedekking of het kleed en laat het een nacht liggen. Veeg de volgende ochtend het meeste soda weg en zuig de rest op met de stofzuiger.
 12. Afvoerputje: Voorkom en/of verhelp verstopping in je afvoer door een 1/2 koffiekopje in water opgeloste baking soda in het afvoerputje te gieten, gevolgd door een 1/2 koffiekopje natuurazijn. Laat het lekker bruisen en giet er dan na 10 minuten tot een kwartier kokend water overheen. Indien nodig herhalen. De afvoer van je wastafel kan je natuurlijk ook makkelijk even uit elkaar halen om het ergste vuil eruit te halen. Vaak zijn dat haren vol zeepresten. Vergeet dan niet om er een emmer onder te zetten in verband met het water.
 13. Bloedvlek: Maak verse bloedvlekken gelijk schoon met koud water en laat een opgedroogde bloedvlek een paar uur weken in een bak met koud water en baking soda (daarna gewoon wassen op de hand of in de wasmachine).
 14. Tandenborstels schoonmaken: Meng een 1/4 kopje water met eenzelfde hoeveelheid baking soda. Zet de borstels erin en laat een nacht staan, hierna afspoelen.
 15. Koelkast: Plaats een geopend pakje achter in de koelkast om luchtjes te neutraliseren. Vervang het pakje iedere maand met een nieuwe en gebruik de oude om de wc mee schoon te maken.
 16. Snijplank: Haal geurtjes uit een snijplank door er wat van het witte poeder op te strooien, even goed schrobben en afspoelen.
 17. Prullenbak: Strooi het op de bodem van je prullenbak en vieze luchtjes verdwijnen.
 18. Kledingkast: Plaats een geopend pakje in je kledingkast voor een frisse geur.
 19. Matras: Fris je matras op door er wat baking soda op te strooien en het een paar uur te laten zitten voordat je het opzuigt met de stofzuiger.
 20. Auto: Onaangename geurtjes in auto’s komen meestal van gestoffeerde autostoelen. Bestrooi de stoelen met baking soda, wacht 15 min (of langer) en zuig het met een stofzuiger op.
 21. Kattenbak: Tegen vieze luchtjes in de kattenbak bedek je de onderkant van de kattenbak met baking soda en daarna vul je de kattenbak zoals gewoonlijk met kattengrit.
 22. Huisdieren: Borstel de vacht van een hond of kat om vieze luchtjes te verwijderen
 23. Gympen/sneakers: Strooi baking soda in je schoenen wanneer je ze niet gebruikt en schud het eruit wanneer je ze weer aantrekt.
 24. Knuffels: Om knuffels van kinderen (die niet in de was mogen) op te frissen bestrooi je ze met baking soda, na 15 min of langer veeg of zuig je het eraf.
 25. Luchtverfrisser: Meng baking soda met badzout. Doe het in kleine luchtdoorlatende stoffen zakjes en plaats ze door het huis heen.
 26. Deodorant: maak je eigen deodorant met dit recept.
 27. Haar wassen: Meng 1 eetlepel baking soda met 1 koffiekopje water en giet het over je hoofd als shampoo (bijvoorbeeld tijdens het douchen). Goed inmasseren, 1 minuut in laten trekken en uitspoelen. Gebruik hierna eventueel een beetje azijn in plaats van conditioner om je haar glad en glanzend te maken!
 28. Gezichtsscrub: Maak een pasta van drie delen baking soda en één deel water. Scrub hiermee met zacht draaiende bewegingen je gezicht, afspoelen met water. Zelf een maskertje maken kan natuurlijk ook.
 29. Tandpasta: Maak je eigen tandpasta met dit recept.
 30. Mondspoelmiddel: Meng een beetje van het witte goedje in een glas water en gorgel hiermee voor een frisse adem.
 31. Verbrande huid door de zon: Meng het poeder met wat water en breng aan op de verbrande huid om de pijn te verminderen.
 32. Waterpokken: Voeg een half koffiekopje toe aan een lauwwarm bad om het jeuken te verlichten.
 33. Vuur doven: Bij een kleine keukenbrand kun je baking soda gebruiken om het vuur te doven. Doe het vuur uit, zet een stap achteruit en gooi baking soda op het vuur om het te doven.
 34. Klei maken voor kinderen: Meng 1 kopje met 1/2 kopje maizena in een pannetje, gebruik je handen om ervoor te zorgen dat het goed is vermengd en er dus geen klontjes in zitten. Voeg 3/4 kopje water toe en zet het pannetje op een middel hoog vuur en blijf roeren. Zodra het mengsel aan elkaar gaat plakken haal je het pannetje van het vuur. Wanneer het afgekoeld is kan je het tot een soepel deeg kneden.
 35. Stickerverwijderaar: Meng water met het poeder tot een pasta en wrijf het op lijmresten. Neem af met een warme vochtige doek.
 36. Bloemen: Voeg een theelepel toe aan een vaas met snijbloemen, dan blijven ze langer mooi.
 37. IJs smelten: In plaats van zout kun je ook baking soda gebruiken om de stoep ijsvrij te houden.
 38. Onkruid: Strooi het witte goedje in de voegen tussen tegels / stenen op een patio of pad en het doodt de kleine onkruidplantjes en het voorkomt dat er nieuwe groeien.
 39. Vieze handen na tuinieren: Strooi een beetje van het middel op natte handen en wrijf ze schoon, hierna afspoelen.
 40. Groente & fruit wassen: Baking soda over groente en/of fruit strooien, scrubben en afspoelen met koud water.

Kortom, een echte alleskunner in en om het huis. Haal dus vooral een groot pak in huis, want je bent er zo doorheen!

Tip: Wil je meer tips over hoe je minder afhankelijk kan worden van producten uit de supermarkt? Deze apps helpen je met consuminderen. Kijk hier voor nog meer tips om te minimaliseren.

Over de schrijver

126 gedachten over “40 dingen die je met baking soda kunt doen”

 1. “Nu we met de gevolgen van klimaatverandering te maken hebben, is het logisch dat we (terug) grijpen naar milieuvriendelijke alternatieven, zoals baking soda.”

  Milieubescherming staat helemaal los van klimaatverandering. Heel dom om dat door elkaar te gebruiken.

Reacties zijn gesloten.