Zo ga je duurzaam om met de accu van je auto 

Het is uiteraard het beste om de auto zoveel mogelijk te laten staan. Maar soms zijn er nu eenmaal redenen om hem toch te pakken. Je kunt er natuurlijk wel voor zorgen dat je zo bewust mogelijk autorijdt. Bijvoorbeeld door duurzaam om te gaan met je accu. Allereerst door maatregelen te treffen waardoor die zo lang mogelijk meegaat, maar ook door te recyclen. We vertellen je er meer over. 

De meest gebruikte accu: de loodaccu 

De meeste auto’s verpakken een loodaccu onder de motorkap. Deze accu’s lenen zich heel goed voor het recyclen. In die zin kun je loodaccu’s dus rekenen tot duurzame accu’s en batterijen. Een gescheiden inzameling hiervan is bovendien verplicht, omdat het een gevaarlijke afvalsoort is. Veel garages hebben speciale accubakken voor het verzamelen van accu’s. En ontzettend groot deel van de loodaccu’s wordt gerecycled.

Zo gaat je accu langer mee

In principe zou een accu rond de vijf jaar mee moeten gaan, maar dan moet je hem wel goed onderhouden. Anders zou het zomaar korter kunnen duren. Naast dat het slecht voor het milieu is om de accu voortijdig te vervangen, kan het ook nog eens in de papieren lopen. Het is dus om verschillende redenen verstandig om ervoor te zorgen dat je accu langer meegaat. Met onderstaande tips houd je de accu zo lang mogelijk goed:

  • Houd je accu schoon. Dat hoeft niet moeilijk of tijdrovend te zijn, het gaat erom dat je er af en toe een doekje overheen haalt. Door je accu schoon te houden vergroot je de kans dat hij langer meegaat.
  • Korte afstanden zijn slecht voor de accu, omdat de auto niet warm genoeg wordt en dan niet of beperkt oplaadt. Je kiest dan dus liever voor een ander vervoersmiddel, zoals de fiets of trein. Zorg dat je af en toe lange afstanden rijdt met de auto, zodat de accu op kan laden. Gebruik je de auto een maand of langer niet? Laad de auto dan handmatig op met een druppellader.
  • Je accu wordt niet blij van temperaturen onder het vriespunt. In dat geval kun je – mits mogelijk – je auto beter binnen parkeren. Ook hitte is niet bevorderlijk voor een accu.
  • Controleer de accu regelmatig. Je kunt een slechte accu eigenlijk heel makkelijk herkennen. Het startmotorgeluid draait dan namelijk veel langzamer. Ga bij problemen meteen langs de garage.

Accu’s van elektrische auto 

Accu’s van elektrische auto’s hebben een veel langere levensduur, maar zijn wel lastiger te recyclen. Dit proces staat nog in de kinderschoenen. Er worden momenteel nog maar weinig accu’s van elektrische auto gerecycled. Hopelijk komt daar in de toekomst verandering in.

Een elektrische auto blijft wel een groenere optie dan een ‘normale’ auto. Heb jij er al één voor de deur staan? Dan is er het een ander wat je kunt doen om zo duurzaam mogelijk met de accu om te gaan. We geven een aantal tips waardoor je minder vaak hoeft op te laden:

  • Remmen en optrekken kost veel batterij. Rijd dus zoveel mogelijk op dezelfde snelheid en laat het pedaal los om vaart te minderen. Heeft je auto cruise control? Gebruik dat dan, dan kost het je helemaal geen moeite om steeds op dezelfde snelheid te rijden.
  • Gebruik de airco en verwarming zo min mogelijk, deze verbruiken veel stroom.
  • Pomp je banden regelmatig op, hierdoor verbruik je minder energie.
  • Veel elektrische auto’s hebben een zogenaamd eco-stand. Maak daar gebruik van!

Over de schrijver