De voor- en nadelen van verschillende soorten boter op een rij

Wie in de supermarkt voor het schap met boter staat, kan de weg compleet kwijtraken. Je kunt werkelijk álles kiezen, maar je hebt vervolgens geen idee of je de juiste boter in je mandje gooit. HetkanWEL helpt jou daarom op weg. We zetten de voor- en nadelen van verschillende soorten boter voor je op een rij. De volgende keer dat je boodschappen gaat doen, sta je niet meer onnodig te staren voor het schap. 

Roomboter

Roomboter is misschien niet de eerste keuze voor op je boterham, omdat het een vetpercentage heeft van 80 tot 90 procent. Bovendien is de milieubelasting voor het maken van dit product relatief hoog, omdat er veel melk voor nodig is. Het voordeel van roomboter is dat het een onbewerkt product is. Je vindt geen zoetstoffen, suiker of andere toevoegingen terug in roomboter. Het is een prima product, maar vanwege de grote hoeveelheid verzadigde vetten is het verstandig om roomboter met mate te eten. Dus geen dikke lagen op je boterham, helaas. Wie voor roomboter kiest, kan het beste voor grasboter gaan, gemaakt van de melk van koeien die lekker in het weiland hebben staan grazen en gras hebben gegeten.
Een boter die lijkt op roomboter is ghee. Het is nog vetter dan roomboter en bestaat voor 97 procent uit vet. Ghee heeft als groot voordeel dat het twee jaar lang houdbaar is. Een stuk duurzamer dan roomboter en margarine dus.

Margarine

Deze boter wordt gemaakt van plantaardige oliën en vetten, zoals koolzaadolie, lijnzaadolie of zonnebloemolie. Margarine en halvarine bevatten vrij veel water, waardoor het vetgehalte lager is dan roomboter. Omdat vet en water niet mengen, worden aan deze boters veel emulgatoren toegevoegd. Daarnaast worden ook veel andere ingrediënten toegevoegd voor de kleur, smaak en houdbaarheid van het product. Margarine en halvarine zijn dus flink bewerkte producten, waardoor je lichaam meer moeite zal hebben met het verwerken ervan.
Van margarine heb je tegenwoordig verschillende veganistische varianten. Voor deze boters geldt ook dat er een aantal emulgatoren worden toegevoegd voor bijvoorbeeld het behalen van een bepaalde smaak. Het zijn dus bewerkte producten, maar wél diervriendelijk.
Wat smeer jij op je brood of cracker?
Wil je ook weten in welke olie of boter je het beste kunt bakken en braden? Ook dat heeft hetkanWEL voor je uitgezocht. Dat lees je hier terug.

Over de schrijver

13 gedachten over “De voor- en nadelen van verschillende soorten boter op een rij”

  1. Wat erg dat u allerlei smeersels boter durft te noemen. Boter is boter en margarine is absoluut geen boter Door margarine wel zo te noemen wordt duidelijk een brevet van onvermogen afgegeven. Het komt de geloofwaardigheid van de nieuwsbrief Het kan wel ook niet ten goede.

Reacties zijn gesloten.