Duurzaam beddengoed: 9 verschillende materialen voor een warme winter

Als het kwik daalt en de dagen korter worden, daalt ook de temperatuur in je bed. Voor sommige mensen is dat geen probleem, zij genieten daar juist van, maar voor mij is het een absolute ramp. Als ik het koud heb, word ik niet meer warm. Kruiken, sokken, een elektrische deken, een ander mens of zelfs een kat helpen een beetje, maar echt lekker warm beddengoed doet ook veel. Maar dan moet het wel duurzaam zijn. Ik zet de verschillende materialen vab duurzaam beddengoed voor je op een rij, ook voor de warmbloedigen onder ons.

De keuze van het juiste materiaal voor duurzaam beddengoed, zoals lakens, overtrekken, dekbedden en kussens is heel belangrijk. Maar waar let je op bij het aanschaffen ervan? Wij kwamen tot het volgende lijstje: ademend vermogen, de mate waarin het materiaal warmte vasthoudt en natuurlijk of het gemaakt is van duurzame en natuurlijke materialen. Omdat iedereen een andere ideale slaaptemperatuur heeft, is het belangrijk om de voor- en nadelen van verschillende materialen te overwegen. Dus daar gaan we!

Duurzaam beddengoed: overtrekken en lakens

1. Katoen Satijn (matig warm)

Katoen satijn is zacht, licht, soepel en heeft een lichte glans. Het katoen wordt geweven, waardoor er een zachte, gladde en mooie stof ontstaat. Natuurlijk kies je voor beddengoed gemaakt van biologisch en fairtrade katoen, want dan is het gifvrij en weet je dat de boeren een eerlijke prijs hebben gekregen. Ook dat slaapt lekkerder, natuurlijk.

Voordelen: Katoen satijn is ademend en daardoor geschikt voor mensen die graag een matig warm bed hebben. Het voelt koel aan in de zomer, maar warmt in de winter snel op.  
Nadelen: Katoen satijn is wat gladder, en dat vindt niet iedereen even lekker liggen, maar het voordeel is dat je het eigenlijk niet hoeft te strijken.

2. Percal Katoen (matig warm)

Percal katoen staat bekend om zijn knisperende, koele textuur, wat ideaal is voor mensen die het vaak warm hebben. Het wordt op een specifieke manier geweven, waarbij de draden strak en gelijkmatig worden geweven in een patroon van één draad over en één draad onder

Voordelen: Percal is ademend, niet te warm en gaat heel lang mee.  
Nadelen: Dit materiaal kreukt sneller dan andere stoffen en voelt minder zacht aan dan katoen satijn, wat een nadeel kan zijn voor mensen die van een zachtere stof houden.

3. Jersey Katoen (warm)

Jersey katoen is een gebreide stof, gemaakt van katoen, die bekendstaat om zijn zachte, rekbare en soepele structuur, vergelijkbaar met het materiaal van een T-shirt. Het is van nature elastisch, waardoor het zich mooi om het matras of het kussen vormt zonder te kreuken, en voelt warm en comfortabel aan.

Voordelen: Jersey is elastisch, makkelijk in onderhoud (strijkvrij) en houdt warmte goed vast, waardoor het geschikt is voor de wintermaanden.  
Nadelen: Jersey katoen is minder luchtig dan percal, wat het minder geschikt maakt voor mensen die gevoelig zijn voor oververhitting.

4. Gewassen Linnen (matig warm)

Linnen is een ademende stof met een unieke textuur en een natuurlijke, luxe uitstraling. Het wordt met gebruik steeds zachter en mooier, heeft een hoge slijtvastheid en gaat langer mee dan katoen. Bovendien is linnen duurzaam, goed ademend, hypoallergeen en kan het veel vocht opnemen zonder klam aan te voelen.

Voordelen: Linnen is erg duurzaam en wordt met de jaren zachter. Het ademt goed, wat zorgt voor een comfortabele nachtrust zonder klam gevoel. Daarnaast is het van nature antibacterieel.  
Nadelen: Linnen kan stugger aanvoelen en kreukt snel, wat niet iedereen fijn vindt.

5. Katoen TENCEL™ (matig warm)

Katoen TENCEL™ combineert katoen met de vezels van de eucalyptusboom, wat zorgt voor een zijdezachte en duurzame stof. Het is heerlijk zacht en vochtregulerend.

Voordelen: Het materiaal is ademend, zacht en heeft een mooie glans. Daarnaast is het een duurzame optie, omdat het productieproces weinig impact op het milieu heeft.  
Nadelen: Katoen TENCEL™ is duurder dan traditionele katoenen stoffen en kan, afhankelijk van de weving, minder warmte vasthouden.

6. Velvet Flanel (warm)

Velvet flanel is een zachte, warme stof van geborsteld katoen met een fluffy textuur, ideaal voor koude maanden. De stof is dikker dan jersey en houdt je snel warm. Kies velvet flanel als je houdt van zachte stoffen en extra warmte zoekt.

Voordelen: Velvet flanel is dik en houdt warmte goed vast. Ideaal voor koude nachten dus, maar het is ook zacht en een beetje fluffy. Bovendien gaat het lang mee.  
Nadelen: Het is wat zwaarder dan andere stoffen, dus dat moet je wel lekker vinden.

Duurzaam beddengoed: dekbedden

1. Gerecyclede Donzen Dekbedden (warm)

Dons is een van de meest geliefde vullingen voor winterdekbedden vanwege zijn isolerende eigenschappen, maar wij vinden dat het dons de eend of gans gewoon lekker warm moet houden. Ganzen en eenden worden meerdere keren in hun leven geplukt, en dat is heel pijnlijk. Een gemiddeld donzen dekbed bestaat uit het dons van 75 tot 100 ganzen. Laat dat dus maar lekker links liggen.

Yumeko maakt dekbedden van gerecycled dons en veren. Wat ik er mooi aan vind, is dat je je oude dekbed naar hen kan opsturen; zij zullen dat dan recyclen en een nieuw leven geven. Dan gaan de veren en het dons echt heel lang mee en hoeven er geen eenden of ganzen geplukt te worden.

2. Wol (warm)

Wol heeft van nature uitstekende isolerende eigenschappen: het houdt je warm in de winter en koel in de zomer, terwijl het vocht reguleert. Bovendien is wol biologisch afbreekbaar, wat bijdraagt aan een kleinere ecologische voetafdruk in vergelijking met synthetische materialen. Daarnaast gaat wol ook heel lang mee, maar ook hier is het belangrijk om echt goed te kijken waar de wol vandaan komt. Veel schapen worden mishandeld; dit heet mulesing. Het houdt in dat er zonder verdoving stukken huid rond de staart van de schapen worden weggesneden om infecties zoals myiasis (vliegenlarveninfecties) te voorkomen. Kies dus altijd voor wol met garanties voor non-mulesing.

Voordelen: Wol heeft een hoog ademend vermogen en kan zowel warmte reguleren als vocht afvoeren, wat ideaal is voor een stabiele slaaptemperatuur. Het is ook van nature antibacterieel.  
Nadelen: Wol kan zwaarder aanvoelen dan andere vullingen en is vaak wat duurder. En we kunnen dit niet vaak genoeg benadrukken: let alsjeblieft op waar de wol vandaan komt.

Lees hier het artikel van Wyke dat ingaat op de vraag of diervriendelijke wol bestaat. 

3. Katoen TENCEL™ Vulling

Een mix van katoen en TENCEL™ is een duurzame optie voor een dekbed. TENCEL™, gemaakt van duurzaam gewonnen houtpulp (meestal eucalyptus), heeft een zijdezachte textuur en goede vochtregulerende eigenschappen. Wanneer het wordt gecombineerd met katoen, ontstaat er een dekbed dat zowel ademend als duurzaam is. Deze mix zorgt ervoor dat het dekbed koel aanvoelt in de zomer en aangenaam warm in de winter.

Voordelen: Deze dekbedden zijn ademend, hypoallergeen en geschikt voor mensen met een gevoelige huid. Het productieproces is duurzaam, waardoor het een goede keuze is voor milieubewuste consumenten.  
Nadelen: Deze dekbedden kunnen minder isolerend zijn dan dons, waardoor ze mogelijk minder geschikt zijn voor mensen die het snel koud hebben in de winter.

Duurzaam beddengoed: kussens

1. Kussens van Gerecycled Dons

We hebben het al over dons gehad, maar zetten nog wel even de voordelen van een kussen van gerecycled dons voor je op een rij.

Voordelen: Deze kussens vormen zich naar de contouren van je hoofd en nek, wat zorgt voor goede ondersteuning. Ze hebben een lange levensduur en zijn goed ademend, waardoor ze comfortabel blijven, zelfs voor warme slapers.  Maar … alleen van gerecycled dons natuurlijk, anders slaap je echt niet lekker.
Nadelen: Net als bij donzen dekbedden kunnen deze kussens voor mensen met allergieën minder prettig zijn.

2. Kussens van wol 

Voordelen: Wol is veerkrachtig en biedt goede ondersteuning voor de nek. Het materiaal ademt goed en houdt vocht weg.  En, ze gaan lang mee.
Nadelen: Wol kan voor sommigen te stevig aanvoelen, en het natuurlijke gevoel is niet voor iedereen prettig. Daarnaast zijn ze vaak zwaarder dan synthetische alternatieven.

3.  Kussens van katoen TENCEL™

Voordelen: Deze kussens zijn hypoallergeen en voelen zacht aan op de huid. Ze zijn geschikt voor mensen die gevoelig zijn voor huisstofmijt of andere allergenen.  
Nadelen: Ze kunnen minder vormvast zijn dan donzen kussens en bieden mogelijk minder ondersteuning voor mensen die behoefte hebben aan een stevig kussen.

4. Latex Kussens

Latex komt van de rubberboom en is een natuurlijk materiaal dat veerkrachtig is en zich goed aanpast aan de vorm van het hoofd en de nek.

Voordelen: Latex kussens bieden uitstekende ondersteuning en behouden hun vorm goed. Ze zijn ook van nature schimmelbestendig en hypoallergeen, wat ze geschikt maakt voor mensen met allergieën.  
Nadelen: Latex kan stugger aanvoelen dan andere materialen en is vaak zwaarder. Ook is het duurder dan synthetische opties.

Ik hoop dat je een goed overzicht hebt gekregen, en ik wens je veel warme nachten de komende maanden. Ik begin vast met aftellen tot de lente weer begint.

Over de schrijver

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *