Deze duurzame modemerken komen uit Nederland  

Het is tien jaar geleden dat kledingfabriek Rana Plaza in Bangladesh instortte. Er kwamen 1.134 mensen om en 2.500 mensen raakten gewond. De wereldwijde verontwaardiging over de mode-industrie was groot, na die bewuste 24 april in 2013. Maar is er ook daadwerkelijk iets verbeterd in de kledingindustrie vraagt Roy op het Veld zich af in een interessant artikel in Trouw. “Tien jaar na Rana Plaza kijken veel kledingmerken nog steeds alleen maar naar de prijs,” zegt Elles van Ark van CNV in het artikel. Gelukkig zijn er ook steeds meer duurzame modemerken die het fundamenteel anders doen. We hebben een aantal Nederlandse duurzame modemerken voor je op een rij gezet.

Foto: MUD Jeans

Elements of Freedom

Dit Amsterdamse duurzame modemerk heeft nu nog een winkel in de negen straatjes, maar krijgt binnenkort een conceptstore op de Utrechtsestraat in de hoofdstad. Ontwerper Audrey  Nuchelmans wil met haar tijdloze collectie laten zien dat mode en duurzaamheid prima hand in hand kunnen gaan. We volgen het merk al een tijdje en zijn fan.

New Optimist

Xander Slager komt uit de mode-industrie, maar was helemaal klaar met de cowboypraktijken. Samen met Nelleke Wegdam richtte hij daarom het duurzame modemerk New Optimist op. Vorige maand openden ze hun eigen kledingfabriek in Amsterdam waarmee ze de mode-industrie willen veranderen. We spraken Xander hier in februari over.

MUD Jeans

MUD Jeans is misschien wel het meest duurzame spijkerbroekenmerk ter wereld. Het merk is in ieder geval pionier op het gebied van het lease-model, waarbij je de spijkerbroek kan huren. En het statiegeldmodel, waarbij je korting krijgt op je nieuwe spijkerbroek als je een oude, versleten exemplaar inlevert. Daar kunnen ze namelijk weer nieuwe stof van maken en uiteindelijk dus een nieuwe spijkerbroek. Want ook daarin loopt MUD Jeans voorop: 100% post consumer gerecyclede jeans. Lees hier de 5 tips voor het vinden van de perfecte duurzame spijkerbroek.

Kings of Indigo

Dit Nederlandse duurzame modemerk ging in december 2022 failliet, maar kon gelukkig een doorstart maken toen het Duitse ondernemersduo Kathrin en Sebasian Proft het merk  overnamen. Oprichter Tony Tonnaer vertrok en dus zou je kunnen zeggen dat het merk – sec gesproken- niet meer Nederlands is, maar Duits. Maar omdat we een zwak hebben voor het merk dat in 2011 in Amsterdam werd opgericht, voegen we het toch toe aan deze lijst. Kings of Indigo maakt mooie en originele kledingstukken die helemaal passen binnen de Nederlandse spijkertraditie.

Teym

De collectie van Teym bestaat uit dé parka, dé merino sweater, hét T-shirt, dé tas, dé chelseaboot etc. Van alles is één ontwerp gemaakt dat tot in de details is uitgedacht en in verschillende kleuren te krijgen is. Daarmee wil het duurzame modemerk een nieuwe standaard zetten voor duurzame mode door één onberispelijke garderobe te ontwerpen. En die garderobe is vooral tijdloos en van kwaliteit. Alles wordt 100% in Europa geproduceerd.

Maium

Inmiddels is de regenjas van Maium, die aan de zijkanten openritst tot poncho, niet meer weg te denken uit het straatbeeld. Door de jaren heen heeft het Amsterdamse duurzame modemerk de collectie uitgebreid naar tassen en bodywarmers, allemaal ontworpen om het grillige Nederlandse weer met vlag en wimpel te doorstaan en tegelijkertijd ook nog een beetje elegant en stoer voor de dag te komen. De regenjassen worden gemaakt van gereycled PET.  

Kuyichi

Kuyichi timmert sinds 2000 aan de weg en was het eerste duurzame modemerk dat 100% duurzame jeans produceerde. De naam refereert naar de Peruaanse god van de regenboog, die kleur en positiviteit in de wereld wil brengen. Dat is ook wat het merk in de mode-industrie voor elkaar wil krijgen: plezier voor iedereen in de keten, dus ook voor de makers. Tegenwoordig kan je voor veel meer dan alleen denim terecht bij dit merk.

Joline Jolink

De succesvolle Nederlandse ontwerper lanceerde in 2006 haar eigen label met partner Peter Feldbrugge. Sindsdien houdt ze haar eigen duurzame koers aan. Zo doet ze niet aan uitverkoop, modeshows of dure advertenties, maar houdt ze wel de hele keten van haar merk  in eigen hand (van ontwerp tot verkoop). Eigenzinnig dus, en daar houden wij wel van. Ze maakt kleding die vooral mooi moet zijn, lekker moet zitten en goed moet staan. In haar winkels in Rotterdam en Utrecht vind je ook een kleine selectie tweedehands kleding van haar eigen merk.

The Knitwit stable

De dames van The Knitwit Stable maken mooie producten van Nederlandse wol. Dat klinkt niet als heel bijzonder, maar dat is het wel. Want in Nederland wordt jaarlijks zo’n 1,2 miljoen kilo wol weggegooid omdat de schapenboeren er geen fatsoenlijke prijs voor kunnen krijgen. The Knitwit Stable heeft een eigen schapenboerderij in Baambrugge waar 35 merinoschapen en 20 angorageiten rond lopen. Ze verwerken de wol tot garen in Europa en breien de truien en vesten in Nederland. Wol hoef je niet te wassen en het kan makkelijk 75 jaar meegaan (als je de motten op afstand weet te houden).

Alchemist

Voor oprichter Caroline Mewe zijn mode en op een ethisch verantwoorde manier zaken doen even belangrijk. ‘Not just pretty, but fair’ is dan ook de slogan die bij dit Nederlandse duurzame modemerk past. Ook hier ligt de focus op ontwerpen van een hoge kwaliteit die goed zitten in plaats van op snel wisselende modetrends. De kledingstukken zijn zo ontworpen dat ze in alle seizoenen gedragen kunnen worden.

Loop.A life

Dit duurzame modemerk maakt 100% circulaire knitwear. Dat wil zeggen dat jouw afgedankte kleding gesorteerd wordt, vervezeld, geblend en tot nieuw draad wordt gesponnen. Daar wordt vervolgens een nieuwe trui (of sjaal of muts) van gebreid. De ontwerpen van Loop.A life zijn tijdloos en daardoor vele jaren meekunnen.

Zazi

Wie van mooie, kleurrijke kleding houdt kan bij dit merk terecht, opgericht door Jeanne de Kroon. Ze wil haar merk niet duurzaam noemen, omdat de mode-industrie per definitie niet duurzaam is. Maar haar kleding is wel ethisch verantwoord, fairtrade en met liefde gemaakt.

Goat Organic Apparel

Dit Amsterdamse duurzame modemerk werd opgericht door de tweelingzusjes Abigail en Lavinia Bakker. Ooit (pre-corona) hadden ze twee winkels in Amsterdam, nu focussen ze zich vooral op hun duurzame collectie kleding. Het merk is ontstaan nadat de zusjes op zoek waren naar een tijdloos wit T-shirt dat duurzaam, biologisch en betaalbaar was. Omdat ze dit niet konden vinden, besloot de tweeling het zelf maar te maken.

Zoolmates

Dit nieuwe duurzame sneakermerk wil de productie van sneakers naar Nederland halen om ze op die manier duurzaam te maken. Hun eerste model is de in Nederland oh zo populaire witte sneaker, geschoeid op de herenleest en op de damesleest. We spraken de heren vorige zomer over hun sneakeravontuur.

Wat is jouw favoriete duurzame modemerk uit Nederland? Laat het ons weten door hieronder een reactie achter te laten.

– Dit artikel bevat een of meerdere affiliate links –

Over de schrijver

2 gedachten over “Deze duurzame modemerken komen uit Nederland  ”

Reacties zijn gesloten.