Roosegaarde maakt met GROW eerbetoon aan de schoonheid van landbouw

Je kent hem misschien nog van z’n beeldschone WATERLICHT – een virtuele overstroming die de kracht van water aantoont – of van z’n SMOG FREE PROJECT – ’s werelds grootste smog stofzuiger die smog in sieraden verandert  – maar in het nieuwste project van kunstenaar Daan Roosegaarde staat de schoonheid van de landbouw centraal. Het kunstwerk GROW van zo’n 20.000 vierkante meter is een eerbetoon aan de schoonheid van de agrarische sector en benadrukt het belang van innovatie in het landbouwsysteem. Want hoe kan een geavanceerd lichtontwerp planten helpen om duurzamer te groeien?

Een lichtgevend droomlandschap

“Omringd door duisternis golven rode en blauwe lichten over een enorme akker”, zo wordt het nieuwste en ‘licht poëtische’ kunstproject van Roosegaarde omschreven. De lichtinstallatie GROW bestaat uit blauwe, rode en ultraviolet lichtgolven, die over een veld van 20.000 vierkante meter vol prei ‘dansen’. Inspiratie haalde de kunstenaar uit wetenschappelijke lichtrecepten die de plantengroei kunnen bevorderen en het gebruik van pesticiden tot wel 50 procent kunnen verminderen. GROW benadrukt hiermee het belang van innovatie in het landbouwsysteem en vormt het prototype van een duurzamere manier om voedsel te verbouwen. Of, in de woorden van Roosegaarde ‘hoe de schoonheid van licht planten kan helpen’. 

Een roep om verlichting

Het geavanceerde lichtontwerp helpt niet alleen om planten duurzamer te laten groeien en het bestrijdingsmiddelengebruik te halveren, maar geldt ook als ‘een roep om verlichting in deze donkere tijden’. GROW, dat in samenwerking met onder andere de Universiteit van Wageningen in twee jaar tijd ontwikkeld is , is daarmee niet alleen goed voor de natuur, maar geeft ook hoopvol licht naar de mensen. “Het geeft een nieuwe betekenis aan het woord ‘agricultuur’, door het landschap opnieuw te formuleren als een levend cultureel kunstwerk.” Een kunstwerk voor een betere wereld en, zoals Studio Roosegaarde benoemt, een kunstwerk om van ‘de boer een held te maken’. Daan Roosegaarde: “GROW is het droomlandschap dat de schoonheid van licht en duurzaamheid laat zien. Niet als een utopia, maar als een protopia die stap voor stap verbetert.”

Studio Roosegaarde

GROW is het eerste werk in een nieuwe reeks droomlandschappen van Studio Roosegaarde die de schoonheid tonen van het combineren van kunst en wetenschap om een betere wereld te creëren. Studio Roosegaarde verbindt als social design lab mensen en technologie in ontwerpen die het dagelijks leven in stedelijke omgevingen verbeteren en tot de verbeelding spreken. De studio won talloze internationale designprijzen en stelt vaak onderwerpen aan de kaak die inhaken op een duurzamer vormgegeven wereld. Naast het genoemde WATERLICHT en het SMOG FREE PROJECT maakte ze ook een SMART HIGHWAY, wegen die overdag opladen en ’s nachts lichtgeven als de ‘duurzame wegen van de toekomst’, en het SPACE WASTE LAB, waarin bewustzijn wordt gecreëerd omtrent het bestaan van ruimteafval en waar wordt nagedacht over duurzame oplossingen om het rondzwevende afval op te ruimen of te upcyclen. 

Foto: Studio Roosegaarde 

Over de schrijver