suikerharsen
diy

Suikerharsen: goedkoop en natuurlijk ontharen

Houd jij van gladde benen, maar heb je een hekel aan scheren omdat je dan stoppels krijgt en het zo vaak moet doen? En vind je dat de harsstrips uit de winkel voor teveel afval zorgen? Dan weet je nu dat er een alternatief is! Met een paar ingrediënten en een beetje geduld kun je heel gemakkelijk en goedkoop thuis suikerharsen.

Een euwenoude methode

Het gebruiken van suiker om te ontharen is ontstaan rond 1900 voor Christus in het Perzische rijk. Tot de eerste eeuw voor Christus was suiker alleen beschikbaar in het Perzische rijk. Het gebruiken van suiker om te ontharen wordt wel sugaring, suikerharsen of Perzisch harsen genoemd. In het Midden-Oosten is het ook wel bekend als sukkar of halawa, in Turkije als ada en in Iran als moum. Van het suiker wordt met een paar andere ingrediënten een soort pasta gemaakt waarmee de huid onthaard kan worden.

Hoe werkt het?

Suikerharsen wordt vaak vergeleken met gewoon harsen. Met suikerharsen wordt een soort suikerpasta gebruikt die alleen de haartjes verwijderd en zich niet hecht aan de huid. Hierdoor is het minder pijnlijk dan gewoon harsen. De pasta kan op kamertemperatuur of lauwwarm gebruikt worden.

DIY Suikerhars

In de Arabische culturen hebben veel families hun eigen recept dat van moeder op dochter generaties lang wordt doorgegeven. Er zijn dus vele variaties op het recept mogelijk, maar hieronder vind je een getest en bewezen recept.

Ingrediënten:

2 kopjes suiker
3 eetlepels citroensap (45 ml)
3 eetlepels water (45 ml)

Overige benodigdheden:

Steelpan met dikke bodem
Suikerthermometer (kan ook zonder)
Plastic bakje met deksel/ weckpot (iets om je hars in te bewaren)

De hars maken

 1. Doe alle ingrediënten samen in de pan en zet de pan op een middelhoog vuur tot de suiker is opgelost.
 2. Draai het gas laag (of zet je kookplaat op een lage stand) en zet je suikerthermometer op de pan, met de pin in het suikermengsel natuurlijk.
 3. Als het mengsel 120 °C bereikt, haal je het van het vuur. Dit kan even duren dus een goede oefening in geduld. En PAS OP, want het is LOEIHEET.
 4. Laat het mengsel een aantal uur afkoelen en giet het in je schone bakje/weckpot om het te kunnen bewaren.

Zo gebruik je de hars

 1. Je kunt de hars op kamertemperatuur gebruiken. Is de hars net niet flexibel genoeg dan kun je het au bain marie opwarmen tot lauwwarm.
 2. Maak het gebied wat je gaat suikerharsen goed schoon en droog.
 3. Pak een bolletje van zo’n 3-4 cm doorsnee van de hars en smeer het tegen de groeirichting van je haar in op je huid.
 4. Trek het met de groeirichting van je huid mee er weer af.
 5. Je kunt grote stukken huid ontharen met dit ene kleine bolletje hars.

In onderstaande video kun je zien hoe je de hars kunt maken (zonder suikerthermometer) en hoe je het kunt gebruiken. Als je wel een suikerthermometer hebt, hoef je dus alleen maar te wachten tot je mengsel de gewenste temperatuur heeft bereikt.

Voordelen van suikerharsen

 • Goedkoop
 • Natuurlijk
 • Je weet precies wat erin zit
 • Minder pijnlijk
 • Een paar weken haarvrij
 • Haartjes hoeven maar een paar millimeter lang te zijn, in tegenstelling tot de reguliere manier van harsen
 • Alleen GFT afval, geen plastic, geen stof en geen chemicaliën

Bronnen:

Wikipedia
Green Prophet

4 reacties op “Suikerharsen: goedkoop en natuurlijk ontharen”

 1. Suikerharsen kan inderdaad een goed alternatief zijn voor scheren. Ook blijven je haren een langere tijd weg met deze methode. Tegenwoordig zijn er overigens vele technieken beschikbaar en definitief ontharen is in mijn vriendinnenkring ook erg in trek!

 2. Leuk artikel! Maar….. waarom zo moeilijk doen? Gewoon kopen, kost niet veel en je krijgt betere kwaliteit. Tenminste dat is mijn mening. Ik haal het bij de smoothskinstore.nl

 3. Pingback: 5 recepten voor een natuurlijk gezichtsmasker

Reacties zijn uitgeschakeld.