5 tips om je interieur te verduurzamen

Tijdens de Anders Wonen Maand zijn er veel verschillende vormen van wonen langs gekomen. Dat ging vaak over het huis zelf maar ook in het interieur zijn duurzame keuzes te maken. Welk merk verf gebruik je bijvoorbeeld? En waar ga je op zoek naar een nieuw meubelstuk? In deze blog krijg je 5 tips om je interieur te verduurzamen.

Duurzame interieurstylist

Een duurzaam interieur is voor mij heel vanzelfsprekend. Als duurzame interieurstylist geef ik mijn klanten advies en inspiratie om duurzame keuzes in hun interieur te maken. Duurzaam is voor mij gebruik maken van tweedehands producten en natuurlijke materialen. Ook belangrijk vind ik dat het dichtbij geproduceerd is en met aandacht voor mens en milieu.

Interieur Verduurzamen

Momenteel ben ik samen met mijn vriend bezig met het bouwen van een duurzaam huis met tiny footprint. Hierin maak ik zoveel mogelijk gebruik van duurzame materialen en producten zodat dit een inspiratiehuis is voor klanten en andere geïnteresseerden. Wil je meer lezen over ons huis lees dan het interview dat Wyke met mij deed.

Interieur verduurzamen

Hier volgen vijf belangrijke tips die je meteen kunt toepassen als je iets in je interieur wilt veranderen op een duurzame manier.

1. Heb je iets écht nodig?

De belangrijkste maar ook de meest confronterende vraag die je jezelf kunt stellen is, heb ik dit product nu echt nodig? Voor spullen zijn grondstoffen, opslag en transport nodig dus hoe minder spullen hoe beter voor het milieu. Wist je dat we 80% van onze spullen niet vaker dan één keer per maand gebruiken?!

Heb je een product toch echt nu nodig dan is de tweede vraag die je kunt stellen aan jezelf of je het product al bezit en of je het kan opknappen. Een bank kan je van nieuwe vulling voorzien en opnieuw laten stofferen, houten vloeren en meubelen kan je schuren en in een andere kleur verven en vazen kun je beplakken met bijvoorbeeld schelpen waardoor je een hele andere uitstraling krijgt.

2. Verven met duurzame verf

Ga je aan de slag met verf kies dan voor een duurzaam merk. De meest duurzame keuze is leemstuc of leemverf van Tierrafino. Dit product bestaat voor 100% uit natuurlijke grondstoffen. Leem zorgt voor een gezond binnenklimaat doordat het warmte- en vochtregulerende eigenschappen heeft. Het is warm in de winter en koel in de zomer.

Interieur Verduurzamen

Ook Raw paints heeft een natuurlijk product. Minerale verfpoeder. Doordat er geen water in het productieproces of transport aanwezig is wordt er veel CO2-uitstoot bespaard. Tijdens het schilderen voeg je zelf water toe wat zorgt voor een sterke tweecomponentenverf.

De bovenste twee producten zijn verkrijgbaar in natuurlijke tinten maar wil je liever voor een felle tint of een kleur, van een bekend merk, dan ben je bij Fairf aan het juiste adres. Deze verf is op waterbasis en bevat geen gevaarlijke oplosmiddelen.

Tot slot is er voor hout nog de duurzame verf van het Zweedse Moose Färg. Dat is een ademende verf die zowel voor binnen als buiten geschikt is en gebaseerd is op het eeuwenoude Zweedse verfrecept waarin natuurlijke grondstoffen zoals stijfsel, lijnolie en aardpigment zijn gebruikt. Daardoor ontstaat een unieke matte uitstraling.

Dan is er ook nog de duurzame verfwinkel Greenpaints waar je verschillende merken kan kopen en goed advies kan inwinnen waarbij niet wordt gedacht aan zoveel mogelijk verkopen, maar het oprecht en eerlijk verstrekken van informatie en de planeet bovenaan staan.

3. Kies voor tweedehands

Ga eens lekker struinen in een kringloop winkel in de buurt om je interieur te verduurzamen. Je zult versteld staan wat voor pareltjes daar te vinden zijn. Ben je op zoek naar iets specifieks dan kijk je natuurlijk eerst op Marktplaats. Zo was ik laatst op zoek naar een steelstofzuiger, een die vrij nieuw was, en zelfs die vond ik na even geduld te hebben. Dat is vaak het geheim, geduld. Ben je op zoek naar een design item of zoek je een vintage stuk? Ga dan naar Reliving of Whoppah en laat je verrassen door het aanbod. Wat ook leuk kan werken, is om in je netwerk te vragen of iemand toevallig nog dat ene item voor jou heeft liggen.

Interieur Verduurzamen

4. Waar komt het vandaan?

Een ander belangrijk punt om je interieur te verduurzamen, is op te letten waar het product vandaan komt. Is het in Nederland geproduceerd, zoals de producten die bij punt 2 staan, of komt het van ver? Over het algemeen is lokaal beter omdat er dan minder transport nodig is. Ook heel belangrijk zijn de arbeidsomstandigheden. Tegenwoordig zie je ook veel bedrijven die werken met mensen met een afstand tot de reguliere arbeidsmarkt.

5. Nieuwe, duurzame materialen

Tot slot wil ik jullie inspireren met wat producten die gemaakt zijn van bijzondere duurzame materialen die wij zullen toepassen in onze woning. Wat denk je van plaatmateriaal gemaakt van zeewier? Bij Blue Blocks zijn ze hier onderzoek naar aan het doen. Het product SeaWood is 100 % natuurlijk en vrij van giftige stoffen. Ik kan niet wachten totdat het product op de markt komt, want dan willen wij heel graag de deurtjes van onze gratis Marktplaats keuken vervangen voor dit mooie materiaal.

Interieur Verduurzamen

We blijven even bij de keuken want aan de keukentafel wil ik graag de Unusual chair van Planq. De zitting van deze stoel is gemaakt van textiel afval van oude spijkerbroeken, kantoor pakken of leger outfits welke samen met een biologisch afbreekbare binder geperst zijn. Het frame is gemaakt van FSC gecertificeerd hout.

En boven de eettafel komt een milieuvriendelijke lamp van grown.bio. Zij maken onder andere lampen van mycelium en lokale agrarische reststromen. Mycelium is het wortel netwerk van paddenstoelen en het fungeert als een natuurlijke lijm.

Wil je meer lezen over duurzame keuzes in het interieur? Lees dan het artikel over de SUB methode van Machteld en Marieke van The Substitute. Een prachtige methode om te besparen, iets te gebruiken in plaats van te bezitten of een duurzame aankoop te doen.

Hoe denk jij na over duurzaamheid bij de inrichting van je huis? En hoe zou je je interieur willen verduurzamen? Laat het ons weten door hieronder een reactie achter te laten. 

Over de schrijver