5 gezellige kamerplanten die weinig verzorging nodig hebben

Steeds meer mensen halen de natuur letterlijk in huis. Hoe heerlijk is het om je woning of (thuis)kantoor vol kamerplanten te hebben staan? Je hoeft helemaal geen groene vingers te hebben om optimaal te genieten van een paar gezellige kamerplanten. 

Wist je bijvoorbeeld dat vetplantjes of de graslelie het heel goed doen zonder al te veel aandacht? Zo kun jij gerust doordeweeks naar kantoor of lekker een weekend weg zonder dat je planten meteen doodgaan. In dit artikel lees je meer tips over mooie kamerplanten die niet veel verzorging nodig hebben.

Positieve effecten van kamerplanten op humeur en productiviteit

Maar eerst wat meer informatie over wáárom planten in je huis of op kantoor nou zo’n aanrader zijn. Veel kamerplanten hebben bijvoorbeeld een luchtzuiverende functie wat betekent dat ze de lucht in je woonkamer of slaapkamer kunnen zuiveren. Ze zorgen voor nieuwe frisse lucht wat natuurlijk ontzettend goed is voor je body en mind. 

Ook blijkt uit onderzoek van de Norwegian University of Life Sciences dat planten een positief effect hebben op je concentratie én op de kwaliteit van je slaap. Wat helemaal bijzonder is, is dat je algehele gezondheid door planten en bloemen verbetert. Tijd om een paar gezellige kamerplanten aan te schaffen dus!

Vetplanten zijn gemakkelijk te verzorgen

Als er één soort plant is die ontzettend eenvoudig te verzorgen is dan zijn het wel vetplantjes. Vetplanten zijn zogeheten succulenten planten, wat betekent dat ze water opslaan in hun bladeren, wortels en stengels. Dit gebruiken ze als het ware als een soort waterreservoir, waardoor je ze niet veel water hoeft te geven. Een goed voorbeeld van een mooie vetplant is de Aloë Vera. De Aloë Vera kun je op zowel lichte als donkere plekken zetten en dat maakt het helemaal de ideale gezellige kamerplant.

Krulvaren als makkelijk te verzorgen plant

Een andere plant die al snel tevreden is, is de krulvaren. Het grote voordeel van een varen is dat dit soort planten er heel wild uitzien. Ze maken van een ruimte in huis al snel een zogeheten urban jungle, iets wat momenteel ontzettend populair is binnen de groene woontrends. Kortom: de varen is de ideale manier wanneer je bezig wilt gaan met je huis vergroenen. Wat ook prettig is, is dat de krulvaren het óók heel goed in donkere hoekjes. Daarom is deze plant erg geschikt op verschillende plekken in je woning. Daarmee maak je zelfs van het meest ongezellige hoekje een leuke plek.

Ga voor de graslelie in je huis

Wist je dat er een plant is die ‘studentenplant’ wordt genoemd? Dat is met een reden het geval: deze plant is zó gemakkelijk te verzorgen dat het bijna moeilijk is om ‘m dood te laten gaan. We hebben het over de graslelie, een leuke groene plant met uitstekende sprieten. De graslelie heeft pas water nodig wanneer de grond droog aanvoelt, iets wat je dus eenvoudig kunt checken. Het grote pluspunt van de graslelie is dat de plant de lucht zuivert van onder andere xyleen en benzeen. Natuurlijk is het extra mooi meegenomen dat de graslelie er ook nog eens heel fraai uitziet. Een goede toevoeging aan je woonkamer, slaapkamer of kantoor.

Mooie Kentia sierpalm in je woonkamer

Ben je echter op zoek naar een wat grotere kamerplant waarmee je een hele hoek kunt vullen? Dan zit je goed met een Kentia sierpalm. Deze plant is een van de sterkere palmsoorten en heeft weinig onderhoud nodig. Daarom is het een zeer geliefde kantoorplant, omdat de plant een ruimte direct sfeer kan geven zonder dat je daar veel voor hoeft te doen. De plant heeft slechts kleine beetje water nodig per keer: in de zomer eens in de vijf dagen en in de winter eens in de tien dagen. Let er wel op dat een Kentia een beetje licht krijgt, dus zet de plant op ongeveer twee meter van het raam af.

Sansevieria: een indrukwekkende en gemakkelijke plant

Tot slot kun je nog kiezen voor de Sansevieria, een plant met redelijke harde bladeren. Door die harde bladeren is het geen aantrekkelijke plant voor ongedierte, wat een hele fijne eigenschap is. Wat bijzonder is, is dat de Sansevieria in principe wekenlang zonder water kan. Ook kan je de plant in een lichte en meer donkere omgeving zetten. De Sansevieria wordt veel gebruikt op kantoor of thuis om een natuurlijke afscheiding te creëren. Uiteraard staat deze onderhoudsvriendelijke plant ook mooi tegen de muur, in een hoekje of op een plank op hoogte. Ga je voor een van de mooie vetplantjes of kies je toch liever voor een sierpalm of Sansevieria in huis?

Over de schrijver