Kleding challenge: haal alles uit je kast

Halverwege januari realiseerde ik me twee dingen. Het eerste was, dat ik ongemerkt al een jaar geen nieuwe (of tweedehands) kleding had gekocht, simpelweg omdat ik met gesloten winkels niet in de verleiding kwam. En ik miste het niet. Het tweede was dat ik mezelf, dankzij de lockdown, elke dag zo’n beetje in dezelfde outfit hees (spijkerbroek, trui), terwijl er een hele kast vol kleding op mij wachtte. Om de sleur en het groundhog day-effect van deze eentonige coronatijd een beetje te doorbreken, bedacht ik daarom de kleding challenge #haalallesuitjekast voor mij en Asceline, waarbij we alles wat we hebben één keer aan doen tot we alles uit onze kast gedragen hebben.

Een kledingdieet

Ik heb al eens eerder geschreven dat we eigenlijk massaal op een kledingdieet zouden moeten. Uit onderzoek (2017) blijkt namelijk dat we in Nederland gemiddeld 172 kledingstukken in onze kast hebben hangen, waarvan we er 50 niet dragen. Als we grote schoonmaak houden (zoals tijdens de eerste lockdown massaal gebeurde) doen we gemiddeld 40 kledingstukken per jaar weg. Maar daar komen gemiddeld dan wel weer 46  nieuwe kledingstukken per jaar voor terug. Zo blijft je kledingkast gemiddeld dus met 6 items per jaar groeien, terwijl je nauwelijks genoeg tijd hebt om dit alles te dragen.

Challenge

Stel dat je elke dag iets anders draagt uit je kledingkast en je gebruikt voor een outfit gemiddeld drie kledingstukken. Dan zou je met een gemiddelde van 172 kledingstukken dus ruim 57 dagen elke dag iets compleet anders aan kunnen doen met de kleding die je al hebt. Dat betekent dat je elke outfit per jaar 6,4 keer aan hebt. Dan zou je er dus 4,6 jaar over doen om aan de beroemde 30 wears-rule van Livia Firth te voldoen. Dit houdt simpel gezegd in dat je alleen iets koopt als je zeker weet dat je het minimaal 30 keer zal aandoen. Maar als je al 4,6 jaar bezig bent om alle 172 items uit je kast 30 keer aan te doen, waarom zou je dan nog iets nieuws kopen?

Haal alles uit je kast

Asceline en ik besloten de proef op de som te nemen. Natuurlijk hadden we al onze kledingstukken kunnen tellen, maar leuker vonden we het om elke dag een nieuwe outfit uit onze eigen kast te dragen. We stuurden elkaar elke ochtend een selfie met de outfit van die dag en creëerden daarmee toch een beetje het gevoel dat we ons aankleedden voor een dag op kantoor. Maar de grote vraag waar deze kleding challenge om draaide, was natuurlijk: hoe lang duurt het voordat onze kast ‘op’ is en we alles letterlijk één keer gedragen hebben. Bij mij duurde dat 27 dagen, bij Asceline iets langer. Daar moet ik overigens wel bij zeggen, dat het voorlopig alleen om onze winterkleding ging. In de zomer doen we deze challenge gewoon vrolijk nog een keer.

Alles Uit Je Kast

Wat heeft deze challenge mij gebracht?

 • Ik kreeg meer inzicht in de inhoud van mijn kast en kwam tot de conclusie dat ik bijna alles wat ik heb wel draag. Ik ben vrij goed in dingen weg doen als ze niet meer lekker zitten of verouderd zijn. In deze collectie van 27 dagen zaten hooguit 2 items die wel weg kunnen.
 • Ik doe heel lang met mijn kleding. Zo zit er een trui tussen, die ik al sinds mijn 16e heb, maar ook sommige andere kledingstukken heb ik al 10 – 15 jaar. Ik schat dat de 30 wears-rule dus zeker voor de helft tot 2/3 van mijn kast wel van toepassing is.
 • Ik ben vrij beperkt in mijn kleurenpallet. Dat betekent overigens wél dat ik alles heel goed met elkaar kan combineren. Toch draag ik vrij regelmatig dezelfde combinaties.
 • Juist omdat we nu alles maar één keer mochten dragen, werd ik gedwongen om nieuwe combinaties te maken. Op een gegeven moment blijft er namelijk steeds minder over in je kast en moet je toch op zoek naar iets anders op die broek of rok.
 • Hierdoor kreeg ik ook de lol weer terug in het aankleden. Het werd een ochtendritueel waar ik meer zorg en aandacht aan besteedde dan ik in lange tijd had gedaan en dat voelde goed. Ik zat heel tevreden in mijn zorgvuldig uitgezochte outfit in mijn thuiskantoor te typen.
 • De meest positieve reacties kreeg ik op de outfits die ik eigenlijk het minst draag, zoals een wijde rok van tule. “Very sex & the city,” zei Aceline. Ik denk dat dit ook komt, omdat juist deze outfits verrassender zijn. Ik ben dan ook vast van plan om ook deze opvallende feestrok (zoals ik het zelf noem) zeker 30 keer te dragen.

Alles Uit Je Kast

Wat heeft het Asceline gebracht?

 • Iedereen heeft natuurlijk lievelingsitems in zijn/haar kast hangen, maar ik grijp daar wel heel gemakkelijk naar. Tijdens de challenge ben ik begonnen met het dragen van de kledingstukken, die achterin mijn kast lagen en ik in geen tijden had aangehad. Het ene vond ik leuker dan het andere, maar het was hoe dan ook verfrissend.
 • Je stijl verandert met de jaren. Ik heb best veel rokjes en jurken in de kast hangen. Sommige zijn wel 10 jaar oud. En daar voel ik me niet meer zo ontzettend blij in. Toch vind ik het moeilijk om ze weg te doen. Vooral als ze nog goed zitten en mooi zijn, maar nu liggen ze echt op een stapel om te verkopen.
 • Mijn kleding neemt ontzettend veel ruimte in en eigenlijk vind ik dat zonde. Wat ik echt niet meer wil dragen, ga ik weggeven of verkopen.
 • Door mijn outfits te (laten) fotograferen (door mijn zuchtende zoon, die het nut niet inzag van deze exercitie), zag ik ineens heel goed wat wel en niet voor me werkt. Welke kleuren geven me een boost, welke lengte van rokken en jurken staat leuk en wat past minder goed.
 • Ik vond het leuk om elke dag iets anders aan te doen. Als ik naar de foto’s kijk, had ik het nog wel iets meer over de top kunnen doen. Met grote sieraden, hakken en haarbanden, maar als ik het positief bekijk, was het al een grote verbetering ten opzichte van mijn jogging/spijker/pyamabroek :).
 • All stars zijn mijn lievelingsgympen. Trouwens wel tweedehands gekocht.
 • Ik weet het nu echt zeker; ik heb (voorlopig) echt geen nieuwe kleding nodig.
 • En tot slot; ook al doe je je best om de hele dag in vol ornaat achter je computer te zitten, dan ben je toch in 20 minuten klaar. Het kost dus echt niet meer tijd om te variëren. Aan de andere kant denk ik er ook over om een soort uniform voor mezelf creëren. Bijvoorbeeld al mijn kleding in een tint, of zoiets. Ideeën zijn welkom.

Doe mee!

We zijn benieuwd naar jouw outfits! Hoe lang doe jij erover om alles uit je kast te halen? Houd ons op de hoogte via Instagram en gebruik #haalallesuitjekast.

Over de schrijver