Hier gebruiken ze menselijke poep als brandstof

Menselijke poep als brandstof: dat klinkt een beetje vies. Maar de initiatiefnemers van dit project garanderen ons dat het er niet uitziet als menselijke poep en ook niet zo ruikt. Sterker nog: als je het niet weet, zou je niet denken dat het hier om menselijk poep gaat. Het Keniaanse bedrijf Sanivation maakt briketten van de poep, zaagsel en rozenafval. En daarmee gaan ze de ontbossing in het land te lijf. Mooi initiatief, maar toch ook een beetje een vies verhaal.

Briketten van menselijke poep

De briketten van menselijke poep worden gebruikt om op te koken. Daarmee is het een alternatieve brandstof voor het hout waar nog veelvuldig op gekookt wordt in Kenia. Koken op hout heeft niet alleen ontbossing tot gevolg, maar zorgt ook voor luchtvervuiling. Door briketten te maken van menselijke poep (dat in elk land hoe dan ook altijd in grote getale aanwezig is), helpt dit bedrijf de lokale bevolking ook nog eens aan banen. Win-win-win dus.

Ontbossing

In Oost Afrika kookt ongeveer 90% van de mensen op iets als hout, pallets of houtskool. Ontbossing is daardoor een groot probleem in die regio. Maar niet alleen daar. Over de hele wereld zijn 2.4 miljard mensen afhankelijk van hout of houtskool voor hun energie. Ongeveer 50% van al het hout dat gekapt wordt, wordt als brandstof opgestookt. En dat terwijl we juist als een dolle proberen om bomen bij te planten, omdat bomen volgens sommige wetenschappers de oplossing kunnen bieden voor ons CO2-probleem en bovendien voor verkoeling zorgen. En die verkoeling hebben we hard nodig met de opwarming van de aarde.

Menselijke poep

Daarbij komt, dat het echt zonde is om menselijke poep door het riool te spoelen. Er zitten namelijk veel waardevolle grondstoffen in waar we gebruik van kunnen maken. We schreven eerder al over de optie om mest van menselijke poep te maken. Maar waarom zouden we er inderdaad ook geen briketten van maken? Dat gebeurt immers ook al met koeienpoep?

Speciale wc’s

Om briketten van mensenpoep te kunnen maken, hebben ze in Kenia speciale wc’s geïnstalleerd (zonder water om door te spoelen). Deze wc’s maken het makkelijk om de poep te verzamelen en te verwerken tot brandstof. Deze briketten van mensenpoep branden ongeveer twee keer zo lang als regulier houtskool en zorgen voor 1/3 van de uitstoot. En met elke ton houtskool die uitgespaard wordt, blijven ongeveer 88 bomen staan in Kenia. Bomen, die je dus ook niet meer hoeft bij te planten. Dat scheelt weer.

Overigens is Kenia niet het eerste land, dat speciale wc’s heeft om poep te verzamelen. In Zuid-Korea kwamen wetenschappers in 2016 met een nieuwe wc, die de mensenpoep ter plekke omzette in brandstof. Ook hier wordt de poep omgezet in een geurloos, compostachtig materiaal. Dat stoppen ze vervolgens in een tank vol micro-organismen, die het afbreken en daarmee koolstofdioxide en methaan genereren. Met de koolstofdioxide worden algen gekweekt, die als biobrandstof dienst kunnen doen. En het methaan doet zelf dienst als brandstof.

Vrachtwagens op mensenpoep

Ook in de Amerikaanse stad Portland werd het methaan uit mensenpoep ingezet als brandstof. Hier maakte ze biogas van de methaangassen uit het rioolsysteem. Hierdoor konden de vrachtwagens in de buurt van Portland worden aangedreven door biogas van menselijke poep. Dat zou jaarlijks 5 miljoen liter diesel uitsparen. Daarnaast heeft methaangas een lagere milieu impact en zou de stad er jaarlijks ruim 3 miljoen dollar mee verdienen. Ook weer: win-win-win dus.

Raketbrandstof

Maar menselijke poep kan niet alleen gebruikt worden voor briketten om op te koken of als biogas om vrachtwagens aan te sturen. Eind 2014 was de wetenschap al bezig om mensenpoep om te toveren tot raketbrandstof. Zo hoeven ze het opgeslagen afval niet terug naar de aarde te brengen (of in de ruimte te dumpen) en hoeven ze minder brandstof mee te nemen vanaf de aarde. De terugreis zou dan immers op mensenpoep kunnen.

Ik zou zeggen: nog even door poepen dus. Want onze poep brengt oneindig veel mogelijkheden. Wat vind jij van de optie om mensenpoep in te zetten als brandstof? Laat het ons weten door hieronder een reactie achter te laten.

Over de schrijver

4 gedachten over “Hier gebruiken ze menselijke poep als brandstof”

  1. In India doet men dit al jaren met poep en hebben daarvoor een speciaal wc. ontworpen. Men poept een grote bak ( denk aan die oude wc vroeger buiten op boerderij etc..) vol men plaats een nieuwe bak en de volle bak wordt afgesloten , via kleine opening op de deksel van de bak vangt men de gassen op waarop men kan koken etc… En als de poep in de bak is uitgehard ga de inhoud ( een grote vierkante blok en daar krijgt men een vergoeding voor) naar een verbrandingsoven om energie op te weken. De kosten van het plaatsen van een energiepoepdoos (wc) waren 100,- euro ( eenmalig) .

Reacties zijn gesloten.