Helena reist met de trein naar Frankrijk en Spanje

Op vakantie met de trein door Europa: voor mij al sinds jaren gesneden koek. Sinds ik een tijdje in Londen woonde en regelmatig met de trein naar huis ging, kwam ik erachter hoe comfortabel reizen met de trein eigenlijk is. Deze zomer reis ik met mijn vriend een maand met de trein naar Europa. Het eerste deel van de reis brengt ons via Frankrijk naar Spanje.

Met de trein

Dag 1: van Amsterdam naar Épernay – de champagne

Dag 2: van Épernay naar San Sebastián – nee toch Bordeaux 

Dag 3: van Bordeaux naar San Sebastián 

Dag 4: van Bilbao naar Zaragoza 

Bubbels en modderpaden

Onze eerste bestemming vanuit Nederland was de Champagne in Frankrijk. Na een relaxte lunchstop van 1,5 uur in Parijs namen we een Frans boemeltreintje, die ons zo’n 6 uur na vertrek uit Amsterdam in het stadje Épernay bracht voor een lang weekend met bubbels, kaasjes en vrienden. Als interrailer door het Franse binnenland kwamen we erachter dat auto bezittende vrienden toch wel handig zijn, want de bussen zijn schaars en de fietspaden (ik spreek uit ervaring) niet altijd even goed begaanbaar. Zo reden we tijdens ons lange weekend met onze gehuurde mountainbikes regelmatig vast in de modder, omdat Google Maps een weiland aanzag voor een fietspad. Dat was gelijk een goede proef voor de vriendschap.

Met De Trein

 

Na drie bubbelrijke Champagnedagen keken we onze vrienden lief aan en brachten ze ons met de auto naar het dichtstbijzijnde treinstation én werden onze champagnes (in een andere auto) terug naar Amsterdam vervoerd. Wat een luxe! Eenmaal afgezet, rijden we met de trein vanaf Château-Thierry zo Parijs weer in, dat die dag in rep en roer staat vanwege de aankomst van de Tour de France.

Parijs, Pogaçar en Zwarte Zondag

Op het bomvolle station krijgen we bij de ticketbalie te horen dat de TGV naar de Spaanse grens die dag én de dag erna vol zit. Voor interrailers dan, want ze willen de kaartjes liever los verkopen voor meer geld. Als zelfs smeken bij de conducteur (in het Frans nota bene!) geen zin heeft, smeden we een nieuw plan: een dagje Parijs met als hoogtepunt een glimp van vijf seconden van wielrenners Pogaçar en Van Aert. In de avond nemen we de late trein naar Bordeaux waar nog wél plek is, om de volgende dag dan toch eindelijk aan te komen in het prachtige San Sebastián. De les die we hieruit trekken is: je kan nog zo graag ‘vrij en in het moment’ willen leven, maar als je reist op het eerste weekend van de Franse vakantie is je kaartje reserveren toch wel handig om de sfeer een beetje goed te houden.

Met De Trein

Eerste klas treinreizen

Na een weekje als digital nomad in San Sebastián (er moest helaas nog even gewerkt worden) en een uitstapje met twee echte Basken,  reizen we verder via het stedelijke Bilbao naar het binnenland (oftewel, de zon, want dat Baskische weer is niet al te betrouwbaar). Deze keer besluiten we de treinkaartjes wél te reserveren en treffen we een muy amable señorita op het station die ons met alle liefde helpt met al onze reserveringen (tot grote ergernis van alle anderen in de rij, lo siento). En wat blijkt? Ze heeft een eerste klas kaartje voor ons geregeld, waar we lekker onze lange benen kunnen strekken en genieten van het prachtige Spaanse binnenland in onze laatste ‘schone’ outfit (hopelijk hebben ze een was service in het volgende hotel)…Que simpática!

De moraal van dit verhaal is dus: go with the flow en heb geduld, maar wees soms ook zo wijs om de echt drukke treinen te reserveren. En als je dat dan in het Spaans probeert met een glimlach (achter je mondkapje), misschien ben je dan zelfs kortstondig een eerste klas reiziger. Hasta la próxima!

Lees ook het eerste blog van Helena over haar liefde voor treinreizen

Wat zijn jouw ervaringen met treinreizen door Europa? Ben jij iemand die alles vooraf regelt en reserveert of ben je meer van go with the flow? Deel je ervaringen door hieronder een reactie achter te laten.  

Over de schrijver