Slimme tips voor een goede nachtrust

Structureel slecht slapen kan negatieve gevolgen hebben voor je gezondheid en je kwaliteit van leven. Gelukkig zijn er allerlei slimme mensen in de weer om innovatieve oplossingen te bedenken voor dit vermoeiende probleem. Zo is er een nieuwe app die mensen met chronische slapeloosheid een beter slaapritme aanleert en een echte knuffelrobot waar je helemaal van tot rust komt. Beide uitvindingen zijn helaas nog niet op de markt, daarom geven we je ook vast wat tips waar je gelijk mee aan de slag kunt.

Een knuffelrobot

Eind oktober werden vier TU Delft-studenten uitgeroepen tot winnaars van de Nederlandse James Dyson Award 2016. Zij bedachten namelijk een non-medicinale oplossing voor slapeloze nachten: een zachte knuffelrobot die je helpt ontspannen. De robot heet Somnox en ademt met de wakkerligger mee in een heel rustgevend tempo. Zo neemt de wakkerligger het tempo langzaam maar zeker over en valt diegene rustig in slaap. De studenten gaan de komende tijd druk aan de slag om hun bijzondere ontwerp verder uit te werken.

Een app tegen slapeloosheid

De TU Delft, Universiteit Utrecht en Universiteit van Amsterdam ontwikkelden samen een interactieve app om mensen met chronische slapeloosheid een beter slaapritme aan te leren. De app ‘SleepCare’ is gebaseerd op bestaande cognitieve gedragstherapie voor insomnie die wordt gegeven door psychologen. Deze app houdt niet alleen een slaappatroon bij, maar stimuleert gebruikers ook om aan de slag te gaan met slaaprestrictie, ontspanningsoefeningen en slaaphygiëne. Alle onderdelen zijn compleet afgestemd op het dagelijks leven van de gebruiker.
Deze app is op dit moment alleen nog beschikbaar voor de onderzoeksgroep, maar bij deze mensen is er een duidelijke afname van de slaapproblemen te zien. De effecten waren zelfs drie maanden later nog zichtbaar. Er is dus goede hoop dat de app in de toekomst toegankelijk kan worden gemaakt voor iedereen.

Slapen

Een slaapverwekkend boek

Valt jouw kind moeilijk in slaap? Wellicht kan je dan het volgende wonderboek gebruiken: Het konijn dat in slaap wil vallen. Dit boek vertelt het verhaal van het konijn Roger en zijn zoektocht naar de allerbeste manier om in slaap te vallen. Daarbij krijgt hij niet alleen hulp van de verschillende dieren, maar ook van de voorlezer. Er zitten namelijk allerlei voorleesinstructies in het boek. Zo moet je dichtgedrukte tekst nadrukkelijk uitspreken, schuingedrukte tekst heel langzaam en tussendoor moet je af en toe eens flink gapen.
Door middel van hypnotische herhalingen en meditatietechnieken schijnt dit boek erg goed te werken tegen slapeloosheid. Uiteindelijk krijgt het konijn magisch zand in zijn ogen gestrooid en kan het nog nét terug naar huis lopen voordat hij in slaap valt. Dit schijnt overigens niet te werken voor het kind: dat is halverwege natuurlijk al in een diepe slaap weggezonken. Het boek is een groot succes. Wij hebben het zelf niet uitgetest maar zijn erg benieuwd of het echt werkt.


Een paar praktische tips

Ben je vooral op zoek naar een paar praktische tips die je gelijk toe kunt passen? Wellicht heb je iets aan deze tips:
-Koop weer een ouderwetse wekker en laat je telefoon in de woonkamer liggen. Het blauwe licht van onze telefoon ontregelt namelijk onze biologische klok. Bovendien blijf je ook langer wakker liggen als je ziet (of vermoed) dat er nog berichtjes of mailtjes binnenkomen waar je op moet reageren. Wil je altijd bereikbaar zijn? Zet dan i.i.g. je internetverbinding uit zodat je geen nieuwe informatie binnen krijgt.
-Drink een kopje kruidenthee. Kruiden die je kunnen helpen ontspannen zijn o.a. kamille, lavendel en passiebloem.
– Ontspan op tijd. Stop ruim voordat je gaat slapen met je werk, dingen die je moet regelen en andere actieve dingen. Dan ben je rustiger in je hoofd en wordt in slaap vallen makkelijker.
Klik hier om nog meer tips te lezen over hoe je gezond kunt slapen

Over de schrijver

1 gedachte over “Slimme tips voor een goede nachtrust”

  1. Pingback: Goed slapen houdt je slank -

Reacties zijn gesloten.