Willemien brengt met haar boxen natuur in het leven van kinderen

Als kind groeide ik op tussen het water en de weilanden. Hele dagen was ik buiten. Ik scharrelde rond op de boerderijen in de buurt, bouwde hutten met vrienden, sprong over slootjes en klom in bomen. Er was geen moment dat ik me verveelde. Ook al hadden we geen kabelTV en er waren er nog geen telefoons, ipads, streamingdiensten en supersnel internet. Als ik mijn eigen kinderen mag geloven, ben ik een soort dinosaurus. Opgegroeid in een analoog tijdperk. En dat is iets dat ik hen, stadse jongens, ook – af en toe – gun. Maar dat moet ik wel voor ze organiseren.  Willemien kan me daar met Spriet bij helpen. Zij brengt met haar boxen de natuur in het leven van kinderen. 

Natuur in het leven van kinderen

Steeds meer kinderen groeien op in steden. Volgens het CBS zal 75% van de bevolkingsgroei in Nederland zelfs in de (middel)grote steden plaatsvinden. Als gevolg daarvan zien kinderen steeds minder natuur. Willemien: “De Amerikaan Richard Louv noemt dit ‘nature alienation’ wat zelfs kan leiden tot een ‘nature-deficit-disorder’. Oorzaken daarvan zijn dus verstedelijking, maar ook bezorgde ouders en moderne media. Ofwel schermen.

In Engeland werd er ooit onderzoek gedaan onder schoolkinderen van 4 tot 11 jaar. De onderzoekers lieten hen 10 kaartjes zien van typisch Brits wildlife en 10 Pokémon kaarten. Wat bleek? Vanaf 8 jaar waren de kinderen beter in het benoemen van de Pokémons, dan van de lokale wildlife, zoals een das of een eik. Ik kreeg daar een beetje buikpijn van, toen ik dat las.”

De positieve effecten van natuur op kinderen

We raken dus vervreemd van de natuur, terwijl contact met de natuur zo veel positieve effecten op een kind (maar ook een volwassenen) heeft. “Contact met de natuur leidt tot minder stress, minder allergieën, betere fysieke ontwikkeling, beter ogen, lekkerder slapen en blije kinderen. Wat we ook niet moeten onderschatten is dat contact met de natuur leidt tot verbondenheid met de natuur. En dus ook met de wereld om ons heen. Uit onderzoek blijkt dat mensen die als kind positieve natuurervaringen hebben gehad, later meer geneigd zijn om de natuur te beschermen en duurzamere keuzes te maken. Ik geloof dat gevoel van verbinding met de natuur een fundamentele stap is richting een duurzamere toekomst. En dat begint dus bij kinderen. Uit dat idee is Spriet ontsproten.”

Natuurbeleving zo gemakkelijk mogelijk maken

Spriet wil het voor ouders zo makkelijk mogelijk maken om met hun kinderen de natuur te beleven. “Veel ouders willen wel dat hun kind vaker in contact is met de natuur, maar vinden het lastig om dit te organiseren. Ze moeten al zo veel ballen in de lucht houden. Daarnaast lijkt ‘de natuur’ ook vaak gewoon heel ver weg. Ze denken dan al snel aan een natuurgebied, een groot bos, de Veluwe of zelfs Afrika, terwijl de natuur niet ingewikkeld of ver weg hoeft te zijn. Zoals vlinderkundige Robert Pyle ooit zei: ‘wat betekent het uitsterven van de condor voor een kind dat nog nooit een winterkoning heeft gezien?’

De natuur is overal om ons heen. Een parkje in de wijk, een braakliggend terrein, een vijver of de berm langs een weg. Om dat te laten zien, bieden we met Spriet compleet verzorgde natuuractiviteiten voor kinderen van 3 tot 12 jaar aan.”

Verschillende boxen om de natuur te beleven

We hebben verschillende boxen, zoals een seizoensbox die elke 6 weken wisselt. Deze box bevat 3 natuuractiviteiten, zoals een natuurbingo, het kweken van je eigen plantjes en een knutselactiviteit. De vroege zomerbox die we nu versturen bevat bijvoorbeeld alle onderdelen om een eigen bijenhotel te maken. Naast de seizoensbox, hebben we ook een box ontwikkeld om de natuur in je buurt te ontdekken. Het programma duurt 8 weken en elke week staat er een ander onderwerp centraal. De kinderen krijgen leuke opdrachten om op onderzoek uit te gaan. Maar er is ook een moestuin & wildplukken box. Zo leren we kinderen in 4 seizoenen planten kennen. Door ze zelf te verbouwen, maar ook in het wild te plukken.”

Het uitbreiden van de missie

Ondertussen hebben we al 6.500 natuuractiviteiten door heel Nederland en België verstuurd. De boxen zijn te bestellen via onze webshop, maar sinds kort ook in andere webshops en fysieke winkels. Naast families krijgen we ook steeds meer aanvragen van bedrijven en scholen. En zo proberen we onze missie steeds verder uit te breiden. Samen brengen we de natuur dichterbij.”  

Over de schrijver