De tijd miljonair is in opkomst. Wat vind jij belangrijker: tijd of geld?

Kleiner wonen om geld over te houden om lekker van te leven. Heel veel sparen om op vroege leeftijd met pensioen te kunnen. Of je huis en haard verkopen om rond te reizen in een bus, met nauwelijks vaste lasten. Lange tijd was veel geld verdienen het ultieme doel voor een grote groep mensen, maar de mensen die zo leven hebben iets veel belangrijkers; tijd. En deze groep heeft ook een naam, de tijd miljonair.  

De tijd miljonair

De uitspraak ‘tijd is geld’, kennen we allemaal wel. Maar waarom vergelijken we tijd met geld? Wat als we ‘rijkdom’ nou echt niet zouden meten aan de hand van het geld op onze rekening, maar op basis van de tijd die je beschikbaar hebt om precies te doen waar je zin in hebt? Een tijd miljonair barst van de tijd en die tijd wordt gebruikt om bij te dragen aan het levensgeluk. Geld verdienen is alleen nodig om lekker te kunnen leven, maar geen doel op zich. Het draait er allemaal om, dat je de tijd die je op deze planeet hebt, zo fijn mogelijk besteedt.

In een stroomversnelling

De focus op tijd is niet nieuw, maar de pandemie heeft deze ontwikkeling in een stroomversnelling gebracht. Steeds meer mensen keken anders naar werk, toen ze ineens massaal tot stilstand kwamen. Waarom werkten ze eigenlijk zo hard? Wat leverde het ze op? Ze werden zich bewust hoeveel ze voor de corona-crisis geleefd werden door hun werk. En door thuis te werken, zonder reistijd, met tijd voor kinderen of hobby’s, voelden mensen zich veel vrijer om hun eigen tijd beter in te delen. En dat was iets dat ze wilden vasthouden.

Kleiner wonen

Mooie voorbeelden van mensen, die hun eigen tijd echt bepalen, waren er al volop. Deze groep gaat bijvoorbeeld kleiner wonen. (Er vanuit gaande dat je een huis hebt, wat in deze tijd natuurlijk niet vanzelfsprekend is). Als je klein woont, heb je minder ruimte voor spullen – waardoor je weinig koopt – en lage woonlasten. Hierdoor heb je veel meer financiële vrijheid en kun je je eigen tijd beter indelen.

Vroeg met pensioen

Een andere optie is om een aantal jaar heel hard te werken. Heel zuinig te leven en heel veel geld te sparen en dan heel vroeg te stoppen met werken. Op die manier ‘koop’ je je vrijheid. De vraag alleen is of dit past bij het concept van een tijd miljonair. Je moet namelijk eerst heel veel tijd ‘inleveren’, voordat je het kunt ‘gebruiken’. En natuurlijk het geluk vinden dat je een goed betaalde baan vindt, die je in een paar jaar heel veel geld oplevert.

Leven als minimalist

Ook leven als minimalist is natuurlijk een goede optie (hier vind je 10 tips). Een groot deel van ons werkt om spullen te kopen. En die spullen zijn niet (altijd) noodzakelijk. Stel nou dat je dat niet doet en alleen aanschaft, wat je echt nodig hebt, dan houd je ontzettend veel geld over voor andere dingen. Je kunt met weinig financiële middelen dan een heel comfortabel leven leiden.

Leven zonder vaste lasten

Wat ook steeds meer mensen doen, is huis en haard verkopen en in een bus of camper gaan wonen. Zo reizen ze de wereld rond, werken onderweg op afstand en kunnen zo in hun levensonderhoud voorzien. Zij werken om te leven en leven niet om te werken.

Een rustgevende baan

Tenslotte kun je ook een baan zoeken waar je jezelf niet al te veel uitput. Het gaat dan niet om het geld dat je verdient, of om de carrière die je maakt, maar om het feit dat je genoeg geld verdient om de tijd die je hebt te spenderen aan datgene wat je belangrijk vindt.  En wat je gelukkig maakt. Je kiest dan je welzijn boven welvaart. In de Britse krant The Guardian werd een voorbeeld gegeven van een tijd miljonair, die op zijn werk uitblonk in het niets doen. Hij nam op zijn werk ruim de tijd om te ontbijten. Ging een uur met lunchpauze en als hij thuis werkte, logde hij in en ging vervolgens wat anders doen.

Help mijn werk is leuk

In mijn ogen is dat laatste niet echt een tijd miljonair, want door je op deze manier te gedragen op je werk, ‘koop’ je je tijd ten koste van iemand anders (je werkgever of je collega’s). Maar alle andere opties zijn wel een manier om meer van het leven te genieten. Alleen hoe zit het als je je werk gewoon heel leuk vindt? Of als je het gevoel hebt dat je werk bijdraagt aan een betere samenleving? Gaan geld en tijd verdienen dan hand in hand? Of wat als je eigenlijk niet zo veel hobby’s hebt? Ga je die dan ontwikkelen als je meer tijd hebt?

Bij mij roept dit allerlei vragen op, maar ik ben benieuwd wat jij vindt. Wat is belangrijker? Geld of tijd? En zou je minder willen werken en simpeler willen leven om meer tijd over te houden? Laat het ons weten in een reactie.

Over de schrijver

8 gedachten over “De tijd miljonair is in opkomst. Wat vind jij belangrijker: tijd of geld?”

 1. Mijn overleden man en ik zijn/ warenallebei musicus. Dat brengt sowieso al met zich mee dat jij werkt wanneer de meeste mensen vrij zijn. Maar ook dat je niet stopt, ook al bereik je de pensioengerechtigde leeftijd. Je bent je werk…hoe kun je dan stoppen. Voor mij houdt ook dat een vorm van rijkdom in. Wijlen de arts Hans Moolenburgh sr. was ook zo. Tot op zeer hoge leeftijd was hij actief. Was het niet op de ene manier, dan wel op een andere.
  Maar ook buiten het werk waarvoor je oojt opgeleid bent, is er werk…je leven behoeft onderhoud, dus werk. Voor de één houdt dat meer actie in dan voor de andere. Actie die niet altijd samenhangt met een gekozen hobby of liefhebberij.
  Misschien moeten we het niet over de rijkdom in tijd of geld en goed hebben maar over de tevredenheid waarmee één en ander gepaard gaat. Tevredenheid en perspectief.

 2. Ik voel me ook tijd-miljonair. Heb wel een koophuis, maar juist dat levert ons ruimte op. Door een huis te kopen en dat na een paar jaren weer te verkopen na een flinke stijging van de huizenprijzen, konden we destijds voor een schappelijk bedrag ons mooie huis kopen. Inmiddels hebben we veel hypotheek afgelost, en is het huis veel meer waard geworden. We hebben nu hele lage maandlasten en wonen in een heerlijk huis. Dus juist door wel een huis te kopen, kun je ook financiele ruimte maken.

  Verder leven we ‘beneden onze stand’. We hebben niet dat hele grote dure huis, maar een gewoon fijn huis. Als eigen baas kan ik mijn eigen tijd indelen en ik werk bijvoorbeeld twee ochtenden per week in het bos bij een kasteel hier in de buurt. Gewoon omdat het heerlijk is om te doen. Daarnaast vind ik het ook heerlijk om klanten te helpen, nieuwe diensten te verzinnen, en online rond te struinen.

  Dus tijdmiljonair zijn, dat kun je op veel manieren invullen. In een camperbus, maar ook in een koophuis en met een eigen bedrijf 😉

 3. Als je doet wat je leuk vindt hoef je nooit meer te werken. Het is de kunst om dat op een manier te doen waar je ook voldoende geld mee verdient om alles te kunnen doen wat je graag wilt. Voor veel dingen in deze wereld is nu eenmaal geld nodig, en het is zonde om jezelf te beperken tot alleen maar dingen die niks of weinig kosten. Het gaat erom dat jouw licht kan schijnen, en soms moet je daarvoor ook leren om geld te hanteren.
  Maar het belangrijkste is het besef dat er tijd genoeg is, en dat je niks tekort komt. Als dat doordringt tot in het diepst van je wezen dan is het hele concept van geld- of tijdmiljonair niet meer relevant. Dan leef je voortdurend in overvloed. Een overvloed aan mogelijkheden en spanende ervaringen.

  1. In mijn eigen reactie zeg ik min of meer hetzelfde. Het spreekt me aan dat je zegt dat het jammer is om je te beperken tot dingen die weinig kosten. Het leven is rijk…laten we het houden op dat perspectief en er dankbaar mee om gaan door er plezier aan te beleven.

 4. Als er een basis inkomen zou zijn geeft dat zoveel minder keuzestress. Er zouden veel meer mensen andere keuzes maken en zullen mensen idd werk doen waar ze écht voor kiezen en leuk vinden. Het is namelijk héél erg belangrijk dat we veel meer tijd besteden aan onze rust en in een maatschappij zoals we nu leven is dat bijna onhaalbaar.
  Ik ben al enige tijd ‘gezegend’ met een uitkering (minimaal inkomen dus) en heb hierdoor zoveel meer vrijheid in keuzes dat mijn leven er heel anders uitziet als daarvoor (dit is natuurlijk geen ideale situatie en zeker niet aan te bevelen, ik deel de ervaring die ik hierdoor heb) De rust van het minimalisme (wat echt mogelijk is) en het doen van vrijwilligerswerk en helpen op school en het hebben van tijd voor een moestuin.
  Dit is bijna onmogelijk als je in een regulier systeem zit met al zijn verplichtingen (werk, schoolgaande kinderen etc)
  Respect voor diegene die het ‘anders’ doen. Dit is absoluut de toekomst!

 5. Wat mij betreft is voelt werken niet als werken als je doet wat je leuk vindt en het je voldoening geeft! Dus een goed idee is om regelmatig even bij jezelf ‘in te checken’ en jezelf de vraag stellen of je nog plezier en voldoening ervaart in datgene wat je doet. En als ik écht zou moeten kiezen, dan tijd boven geld. Maarja, wat is tijd? Dit concept hebben wij als mens ook maar bedacht hè? 😀

 6. Tineke S. Vanuit het idee dat er zoveel leuke activiteiten zijn om te doen en dat de rust van een zelfgekozen dagindeling, meer innerlijke ruimte biedt, ging ik steeds minder werken en uiteindelijk ook een paar jaar eerder met pensioen.
  Dat bood o.a. de tijd om actief te participeren in het ontwikkelen en doen bouwen van een klein huisje in een hofje in een eco-wijk. Door Collectief particulier opdrachtgeverschap hadden bij als toekomstige bewoners veel invloed op het proces van ontwikkelen en bouwen. Sinds een paar maanden woon ik in het kleine huisje en gebruik ik mijn tijd om dat te doen wat me voedt en vreugde brengt.

 7. Wat een leuke benaming: Tijd Miljonair! Ik heb mijn huis verkocht en woon sinds 3 maanden in mijn camperbus. Vooral vanuit de gedachte om mijn lasten zo laag mogelijk te houden en daardoor de vrijheid te hebben om weinig te moeten werken en vooral de dingen te doen die ik leuk en waardevol vind (mijn werk vind ik overigens ook leuk 🙂). Het voelt heel rijk zo en het minimalistische leven, vaak in de natuur, past precies bij mij!

Reacties zijn gesloten.