Waar zijn veganistische sneakers van gemaakt?

De lente is begonnen en misschien denk je na over een paar nieuwe sneakers. En dankzij de groeiende groep bewuste consumenten stijgt het aantal merken dat duurzame, en vaak ook veganistische sneakers maakt. Niet gek dat we de term veganistisch leer steeds vaker horen, maar wat is het precies en hoe duurzaam zijn deze alternatieven voor leer?

Veganistische sneakers

Het concept van vegan leer is relatief simpel: het is een stof die op leer lijkt, maar het is geen leer. Er hoeft dus geen dier te sterven voor het maken voor je veganistische sneakers. Op zich is dat goed, maar wat is veganistisch leder dan wel? Helaas bestaat er geen regulering van de term ‘veganistisch leer’. Veganistisch leer kan dus eigenlijk alles zijn, van behandelde stoffen van plantaardige oorsprong tot… plastic.

Wat is veganistisch leer?

Het maken van leder is vaak niet diervriendelijk. Bovendien kan het vervuilend zijn omdat er zware metalen gebruikt worden tijdens het looien. Een veganistisch alternatief is dus vaak een goed idee. Wereldwijd kwamen alternatieven van plantaardige oorsprong op de markt en zo werd veganistisch leer geboren.

Populariteit stijgt

Veganistisch leer werd snel populair en steeds meer lederachtige producten kregen de stempel veganistisch leder. Ook leder dat gemaakt is van plastic. En daar wringt het een beetje, want hoewel het looien van leer vervuilend is, is plastic dat ook.

Weet wat je draagt

Met het blote oog is erg moeilijk om plastic leer te onderscheiden van plantaardig leer. Om te weten wat je draagt, moet je de samenstelling van je product kennen. Alleen zo kan je een geïnformeerde keuze maken. Maar wat als de samenstelling van je product nergens vermeld staat?

Duurzame merken

Gelukkig zijn er steeds meer merken die geloven in het ecologische en het duurzame, zoals het merk Veja. Zo wordt er duidelijk en transparant gecommuniceerd over waar de Veja sneakers van gemaakt zijn: biologisch katoen, wild rubber, gerecycleerd plastic en plantaardig leder gemaakt uit maïs.

Bewust kopen

Naast goed kijken naar de materialen van sneakers, is het natuurlijk ook belangrijk dat je alleen producten koopt, die je echt heel mooi vindt en lang gebruikt. Kies daarom bewust en verzorg de producten die je koopt. Sneakers kunnen echt jaren meegaan als je ze goed behandelt. En ook tweedehands is natuurlijk een optie. Zo geef je sneakers die bij een ander niet lekker zaten een tweede leven.
Wat is jouw favoriete sneakermerk? Laat het ons weten.

Over de schrijver