De wc doortrekken met regenwater. Dat is helemaal niet moeilijk.

De wc doortrekken met regenwater. Dat zou een geweldige manier zijn om water te besparen. In Nederland gebruiken we namelijk per dag zo’n 130 liter schoon drinkwater. Gemiddeld drinken we daar 3 liter van. De rest is om te koken, voor de douche, de wasmachine en voor de wc. En dat kan toch anders.

Hoe vaak trek je de wc door

Een week of twee geleden volgde ik een interessante discussie op Facebook over de vraag of je elke keer na het plassen de wc moet doortrekken. Of dat je het eigenlijk ook best drie keer per dag kunt doen. Dat bespaart namelijk 6 liter schoon drinkwater per keer. De reacties waren eigenlijk heel positief. Het kon best, tenzij je gasten hebt natuurlijk. Dan wil je wel dat mensen naar een schone wc kunnen.

Vervuild- of regenwater

Natuurlijk is deze manier van water besparen heel goed, maar het blijft gek dat we onze wc doorspoelen met schoon water. En de auto wassen, de ramen lappen, of de tuin sproeien. Vooral omdat we wereldwijd, maar ook in Nederland, steeds meer last hebben van extreme droogte. Gelukkig zijn er steeds meer alternatieven, die gebruik maken van licht vervuild, of regenwater. In Belgie is dat al verplicht, maar in Nederland is het nog geheel vrijwillig om groen, blauw of grijs water in je huis te gebruiken.

Groen, blauw of grijs water

Er zijn verschillende soorten water, die een eigen kleur hebben, die je kunt gebruiken in je huishouden. Groen water staat voor regenwater, blauw water voor oppervlakte- en grondwater (hier maken ze meestal drinkwater van) en grijs water is afvalwater van bijvoorbeeld je keuken. Ons drinkwater heeft geen officiele kleur, maar dat is gewoon gezuiverd water. Daar wil je van drinken, je tanden mee poetsen, mee koken en eigenlijk ook wel mee douchen.

Hergebruik van je eigen water

Het is mogelijk om een grijswatersysteem aan te (laten) leggen in je huis. Deze systemen hergebruiken afvalwater. Dat is bijvoorbeeld het water dat je wegspoelt bij het koken, of bij het douchen. Dat wordt opgevangen en vervolgens gebruikt om je wc mee door te spoelen. Zo’n systeem is niet zonder breken aan te leggen in een bestaand huis, maar wel zonder moeite in een nieuwbouwhuis, of een huis dat je volledig gaat renoveren. Dan ligt de boel toch open en kun je het meteen installeren.

De wc doortrekken met regenwater

Ook regenwater kun je goed gebruiken in je huis. Voor de wasmachine, de wc of voor het sproeien van de tuin. Het is gratis, zacht en schoon. Er zijn speciale installaties, die regenwater opvangen in een tank, schoonmaken en via een buizensysteem verbinden met je badkamer, wc, keuken en buitenkraan. Je hiervoor je huidige sanitair gebruiken, zoals de wc. Wastafels bij Megadumptiel.nl zijn ook geschikt, maar je moet wel de leidingen aanpassen. En dan kun je alsnog beslissen om niet elke keer door te trekken.

Wat vind jij? Heb jij al ervaring met een grijs- of regenwatersysteem? Laat het ons weten.

Over de schrijver

1 reactie op “De wc doortrekken met regenwater. Dat is helemaal niet moeilijk.”

  1. Ik woon sinds kort in de tropen en wil een grote tank kopen om regenwater op te vangen voor gebruik in wasmachine, wc en ik wil het ook gaan gebruiken voor de douche, het water gaat niet opgewarmd worden want de tank staat de hele dag in de zon waardoor het water goed van temperatuur is, nu is mijn vraag kan dit veilig met het oog op legionella

Reacties zijn uitgeschakeld.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief en blijf zo op de hoogte van de populairste blogs, het laatste nieuws en de activiteiten van hetkanWEL. 

En volg ons op social media

Wist je dat?

HetkanWEL al 2 jaar op rij de titel Website van het Jaar gewonnen heeft in de categorie duurzaamheid.

Hetkanwel-Websitevanhetjaar-2019
Hetkanwel-Websitevanhetjaar-2020