De wc doortrekken met regenwater. Dat is helemaal niet moeilijk.

De wc doortrekken met regenwater. Dat zou een geweldige manier zijn om water te besparen. In Nederland gebruiken we per dag zo’n 130 liter schoon drinkwater. Gemiddeld drinken we daar 3 liter van. De rest is om te koken, te douchen, de wc door te trekken en voor het gebruik van de wasmachine en vaatwasser. Dat kan anders.

Hoe vaak trek je de wc door

Een week of twee geleden volgde ik een interessante discussie op Facebook over de vraag of je elke keer na het plassen de wc moet doortrekken. Of dat je het eigenlijk ook best drie keer per dag kunt doen. Dat bespaart namelijk 6 liter schoon drinkwater per keer. De reacties waren eigenlijk heel positief. Het kon best, tenzij je gasten hebt natuurlijk. Dan wil je wel dat mensen naar een schone wc kunnen.

Vervuild- of regenwater

Natuurlijk is deze manier van water besparen heel goed, maar het blijft gek dat we onze wc doorspoelen met schoon water. En de auto wassen, de ramen lappen, of de tuin sproeien. Vooral omdat we wereldwijd, maar ook in Nederland, steeds meer last hebben van extreme droogte. Gelukkig zijn er steeds meer alternatieven, die gebruik maken van licht vervuild, of regenwater. In België is dat al verplicht, maar in Nederland is het nog geheel vrijwillig om groen, blauw of grijs water in je huis te gebruiken.

Groen, blauw of grijs water

Er zijn verschillende soorten water, die een eigen kleur hebben, die je kunt gebruiken in je huishouden. Groen water staat voor regenwater, blauw water voor oppervlakte- en grondwater (hier maken ze meestal drinkwater van) en grijs water is afvalwater van bijvoorbeeld je keuken. Ons drinkwater heeft geen officiële kleur, maar dat is gewoon gezuiverd water. Daar wil je van drinken, je tanden mee poetsen, mee koken en eigenlijk ook wel mee douchen.

Over douchen gesproken: er zijn steeds meer mogelijkheden om ook hier (schoon) drinkwater te besparen. De eerste is natuurlijk minder douchen (want elke dag onder de douche staan is vanuit hygiënisch oogpunt voor de meeste mensen helemaal niet nodig). Maar er bestaan tegenwoordig niet alleen waterbesparende douchekoppen, maar ook recirculatiedouches. Hierbij wordt het water, het woord zegt het al, gerecirculeerd. Oftewel opnieuw gebruikt. Het gebruikte douchewater wordt dan continu gefilterd en opnieuw weer gebruikt.

Hergebruik van je eigen water

Het is mogelijk om een grijswatersysteem aan te (laten) leggen in je huis. Deze systemen hergebruiken afvalwater. Dat is bijvoorbeeld het water dat je wegspoelt bij het koken, of bij het douchen. Dat wordt opgevangen en vervolgens gebruikt om je wc mee door te spoelen. Zo’n systeem is niet zonder breken aan te leggen in een bestaand huis, maar wel zonder moeite in een nieuwbouwhuis, of een huis dat je volledig gaat renoveren. Dan ligt de boel toch open en kun je het meteen installeren.

De wc doortrekken met regenwater

Ook regenwater kun je goed gebruiken in je huis. Voor de wasmachine, de wc of voor het sproeien van de tuin. Het is gratis, zacht en schoon. Er zijn speciale installaties, die regenwater opvangen in een tank, schoonmaken en via een buizensysteem verbinden met je badkamer, wc, keuken en buitenkraan. Je hiervoor je huidige sanitair gebruiken, zoals de wc. Wastafels bij Megadumptiel.nl zijn ook geschikt, maar je moet wel de leidingen aanpassen. En dan kun je alsnog beslissen om niet elke keer door te trekken.

Wat vind jij? Heb jij al ervaring met een grijs- of regenwatersysteem? Laat het ons weten.

Over de schrijver

7 gedachten over “De wc doortrekken met regenwater. Dat is helemaal niet moeilijk.”

 1. Ik gebruik al jaren grijs water voor de wc, van de afwas en het water waar ik mijn handen in was. Dat vang ik op in Hema kinder emmertjes en spoel ik na elke plasbeurt. Het water van schoonmaakbeurten bewaar ik ook voor het doorspoelen. Doortrekken doe ik alleen na een grote boodschap en voor het slapen. Ook vang ik al jaren het nog niet verwarmde douchewater en keukenwater op voor de wc en voor mijn planten.

 2. Ik vang het douchewater in een emmer op om de toilet door te spoelen.
  Ik was ouderwets in een afwasbakje af ( spoel wel van te voren ) en ook daarme kan ik de toilet doorspoelen
  Gebuik ook de ‘stop’knop om eerder te stoppen met water spoelen.

 3. Om je plas door te spoelen is het niet nodig 6 liter water te gebruiken. Mijn toilet heeft een doorspoelknop waarmee je de waterstroom kunt onderbreken als je dat wilt. . Ik moet erbij zeggen dat het om een ouder model gaat; bij nieuwe modellen heb ik deze optie tot nu toe niet ontdekt. Hier kies je de ‘grote’ of de ‘kleine’ knop en spoelt er 10 of 6 liter water door.
  Als je een nieuw model hebt kun je toch met minder water doorspoelen door een oude lampetkan, een emmer met schenktuit, of bijvoorbeeld een gieter (zonder sproeikop) te vullen met kraan- of regenwater. Bij doorspoelen van de plas is 1 tot 2 liter per keer voldoende.
  Ook kun je het nog niet opgewarmde water van de douche gebruiken om de kan/emmer/gieter (bij) te vullen, al gauw 1 tot 1,5 liter water.

 4. Ik woon sinds kort in de tropen en wil een grote tank kopen om regenwater op te vangen voor gebruik in wasmachine, wc en ik wil het ook gaan gebruiken voor de douche, het water gaat niet opgewarmd worden want de tank staat de hele dag in de zon waardoor het water goed van temperatuur is, nu is mijn vraag kan dit veilig met het oog op legionella

  1. Legionella gedijt het beste tussen 25 en 55 graden. Om het te voorkomen moet je het tot minstens 65 graden verhitten. Besmetting treedt vooral op bij verneveling, dus bijvoorbeeld een douche. Lijkt me dus zonder specifieke voorzorgsmaatregelen bepaald geen goed plan.

Reacties zijn gesloten.