Met deze duurzame vegan sneakers kom je de zomer door

De tijd waarin gympen vooral gebruikt werden om te sporten, ligt ver achter ons. Sneakers zijn een geliefd modeartikel geworden, omdat ze (over het algemeen) lekker lopen, er goed uitzien en (bijna) overal bij passen. Binnen die markt zijn duurzame, vegan sneakers aan een opmars bezig. Zo kent iedereen inmiddels wel de duurzame sneakers van het Franse merk Veja, dat door beroemdheden als Meghan Markle en Reese Witherspoon gedragen wordt.  Maar er zijn meer merken, waarvan een aantal, opvallend genoeg, net als Veja de beginletter als logo op de zijkant van de schoen hebben. We zetten een aantal hippe duurzame vegan sneakers voor je op een rij waarmee je deze zomer (en de volgende zomers) goed voor de dag komt.  

Veja

Dit is misschien wel het meest bekende duurzame sneakermerk van dit moment. Hun gympen zijn niet allemaal vegan, maar wel allemaal duurzaam. Zo worden er nergens in de keten chemicaliën gebruikt of andere vervuilende stoffen. De leren schoenen zijn gemaakt van plantaardig gelooid leer, terwijl het leeralternatief van de vegan schoenen gemaakt zijn van maisafval uit de voedingsindustrie dat voor 63% bestaat uit een afbreekbaar materiaal. Sommige schoenen van Veja kunnen in het begin wat stug zijn: je moet ze echt inlopen, maar dan heb je ook wat. Het merk geeft geen geld uit aan reclame en marketing, maar zoals gezegd: er zijn zoveel beroemdheden die op de foto staan met hun sneaker dat ze behoorlijk mainstream geworden zijn. Je zou zelfs kunnen zeggen dat ze de vegan sneakers op de kaart gezet hebben.

Vegan Sneakers

Flamingo’s life

Dit merk is 100% vegan. Ook hier bestaat het kunstleer voor bijna de helft uit afvalmaterialen van maïs. Het merk ontwikkelde dit materiaal zelf om op die manier het plastic te verminderen (dat helaas nog maar al te vaak gebruikt wordt als basismateriaal van vegan schoenen). De schoenen zijn gemaakt van milieuvriendelijke materialen en worden in Spanje geproduceerd. Voor elk paar schoenen dat verkocht wordt, planten ze 5 bomen. Ze werken samen met specifieke duurzame projecten en organisaties zoals Waste Free Oceans en Eden Reforestation Projects. Je kan ze herkennen aan de F op de flank van de gymp.

Vegan Sneakers

Duuo

Dit Spaanse merk uit Barcelona ontdekte ik nog niet zo lang geleden. Het merk bestaat al een aantal jaar, maar richt zich sinds 2018 volledig op het maken van vegan schoenen van gerecyclede materialen, zoals PET-flessen en rubber, en duurzame materialen zoals biologisch katoen. De schoenen worden in Spanje gemaakt. Daar heeft het merk afgelopen najaar dan ook z’n eerste offline winkel geopend (in Barcelona, voor de vakantiegangers onder ons). Het merk is herkenbaar aan de d op de zijkant van de sneaker (jawel, het is een trend).

Vegan Sneakers

Komrads

Dit Belgische merk werd opgericht door serieuze sneakerverslaafden Greet en Mark, die zich zorgen maakten over de toekomst van hun kinderen en de aarde. Met Komrads stelden ze zich tot doel om de meest ecologische sneaker van onze planeet te maken. Om dit te bereiken, maken ze vegan sneakers van appelleer, gerecyclede PET en autobanden. Het appelleer wordt gemaakt van afval uit de voedingsindustrie. Hiervoor worden zowel het klokhuis als de schil gebruikt. De schoenen worden in Portugal geproduceerd. Naast de sneakers van appelleer hebben ze ook gympen van canvas.

Vegan Sneakers

Womsh

Ook dit Italiaanse duurzame merk is, net als Veja, niet volledig vegan, maar ze hebben wel een vegan lijn. De naam is een afkorting voor ‘word of mouth shoes’, oftewel schoenen die de boodschap van duurzaamheid overbrengen via mond tot mondreclame. Als je coole sneakers draagt waar mensen iets over vragen, dan kan je heel casual iets melden over de duurzame productie en materialen en zo heb je weer iemand aan het denken gezet. Ook dit merk kenmerkt zich door de beginletter van het merk op de zijkant te zetten (I am telling you: it’s a thing)

Vegan Sneakers

Ethletic

Dit Duitse merk is volledig vegan. Ze maken gympen van biologisch en fairtrade gecertificeerd katoen, natuurlijk rubber en gerecycled aluminium (voor de ringetjes waar de veters doorheen gaan). Ethletic bestond al een tijdje toen het in 2004 de focus legde op volledig vegan en duurzaam geproduceerde sneakers. Per verkocht paar gaat 1 dollar naar de Talon Fairtrade Workers Welfare Society. Hier kiezen de werknemers zelf wat er met het geld gebeurt. Of het bijvoorbeeld naar de opleiding van de kinderen gaat of naar het pensioen. Het merk heeft ook een reparatiedienst.

Vegan Sneakers

Saye

De vegan en biobased sneakers van het Spaanse merkt Saye gaan de markt helemaal veroveren in 2023, zo voorspelt Elle. Waarom? Omdat ze duurzaam zijn, maar ook nog eens hip en trendy. En dan gaat het vooral om het model ’89 Polar White. Want in Nederland zijn we nou eenmaal dol op witte sneakers: dat staat zo lekker fris. Het merk werd in 2018 opgericht door Marta, Lizzy en Damian en wordt in Europa gemaakt van duurzame materialen, zoals afgedankt fruit. Ze gebruiken mango-, maïs en cactusleer voor hun vegan sneakers. Toch fijn dat je vuilnis kunt omtoveren tot hele hippe sneakers.

Saye Modelo 89 Vegan Offwhite 2000 750X

Andere vegan sneakers

Dit zijn natuurlijk niet alle vegan merken. Bovendien komen steeds meer ‘mainstream’ sneakermerken ook met vegan varianten van hun sneakers. Zo heeft Adidas een vegan Stan Smith. Vans een vegan klassieke slip-on. Experimenteerde Reebok (van Adidas) een paar jaar geleden al met vegan sneakers van katoen en maïs. En is de Cotu Classic van Superga ook vegan.

Wat zijn jouw favoriete vegan sneakers? Laat het ons weten door hieronder een reactie achter te laten.  Wil je meer weten over waar vegan sneakers van gemaakt worden? Lees dan dit blog. Lees ook het verhaal van het Nederlandse merk Zoolmates: hun sneakers zijn niet vegan, maar wel duurzaam. Ze willen de productie van sneakers helemaal naar Nederland halen.

-Dit artikel bevat één of meerdere affiliate links-

Over de schrijver

2 gedachten over “Met deze duurzame vegan sneakers kom je de zomer door”

Reacties zijn gesloten.