Met deze 12 hippe duurzame vegan sneakers kom je de zomer door

De tijd waarin gympen vooral gebruikt werden om te sporten, ligt ver achter ons. Sneakers zijn een geliefd modeartikel geworden, omdat ze (over het algemeen) lekker lopen, er goed uitzien en (bijna) overal bij passen. Binnen die markt zijn duurzame, vegan sneakers aan een stevige opmars bezig. Zo kent iedereen inmiddels wel de duurzame sneakers van het Franse merk Veja, dat door beroemdheden als Meghan Markle en Reese Witherspoon gedragen wordt. Maar er zijn meer merken. We zetten een aantal hippe duurzame vegan sneakers voor je op een rij waarmee je deze zomer (en de volgende zomers) goed voor de dag komt.  

Veja

Dit is misschien wel het meest bekende duurzame sneakermerk van dit moment. Hun gympen zijn niet allemaal vegan (dus even goed opletten, meestal staat er een V voor de vegan exemplaren zoals die op de afbeelding hieronder), maar wel allemaal duurzaam. Zo worden er nergens in de keten chemicaliën gebruikt of andere vervuilende stoffen. De leren schoenen zijn gemaakt van plantaardig gelooid leer, terwijl het leeralternatief van de vegan schoenen gemaakt is van maisafval uit de voedingsindustrie dat voor 63% bestaat uit een afbreekbaar materiaal. Sommige schoenen van Veja kunnen in het begin wat stug zijn: je moet ze echt even inlopen, maar dan heb je ook wat. Het merk geeft geen geld uit aan reclame en marketing, maar zoals gezegd: er zijn zoveel beroemdheden die op de foto staan met hun sneaker dat ze behoorlijk mainstream geworden zijn. Je zou zelfs kunnen zeggen dat ze de vegan sneakers op de kaart gezet hebben.

Genesis

Een ander merk dat behoorlijk aan de weg aan het timmeren is, is Genesis. Dit Duitse merk uit de buurt van Duisburg staat bekend om de kleurrijke vegan sneakers die we ineens overal zien oppoppen. Dit merk werkt zoveel mogelijk met gerecyclede, duurzame en milieuvriendelijke materialen. De sneakers worden deels in Spanje gemaakt en deels in Azië in duurzame fabrieken met goede arbeidsomstandigheden. Zo staat Genesis direct in contact met de plantages, leveranciers en makers om zeker te weten dat alles duurzaam is. Het merk doneert een deel van de winst aan One Earth – One Ocean EV, Surf Riders Foundation en de Sea Shepherds mission. Deze drie organisaties zetten zich in voor een groenere wereld. Leuk detail: bij elk paar sneakers krijg je een fleurig enkelbandje geleverd: klein gebaar, maar wel heel leuk.

Saye

De missie van dit Spaanse merk is om een bewuste lifestyle te promoten met vegan sneakers van een hoge kwaliteit die goed zijn voor de planeet en de dieren en mensen die er wonen. De sneakers zijn ontworpen in Barcelona en worden in Portugal gemaakt. Over het productieproces en de gebruikte materialen kan je veel lezen op hun site. Ze werken met leveranciers die hun werknemers respecteren, hun leefomstandigheden verbeteren en een goede werkomgeving bieden in Portugal. De vegan sneakers van Saye zijn PETA-approved. Let wel op, want ze hebben ook leren sneakers gemaakt van leer van Europese koeien met een milieu certificaat. Wel duurzaam dus, maar als je absoluut geen leren schoenen meer wil, zoals ik, dan is het belangrijk even alert te blijven. De vegan sneakers zijn onder andere van cactusleer gemaakt.

Duuo

Dit Spaanse merk uit Barcelona ontdekte ik een paar jaar geleden. Het merk bestond al een aantal jaar toen ze zich in 2018 volledig gingen richten op het maken van vegan schoenen van gerecyclede materialen (zoals PET-flessen en rubber) en duurzame materialen zoals biologisch katoen. De schoenen worden in Spanje gemaakt. Daar heeft het merk dan ook z’n eerste offline winkel geopend (in Barcelona, voor de vakantiegangers onder ons). Het is één van mijn favoriete merken, omdat ze zo heerlijk lopen (maar dat is natuurlijk persoonlijk en heeft alles te maken met de leest van de schoen die bij jouw voeten moet passen).

Komrads

Dit Belgische merk werd opgericht door serieuze sneakerverslaafden Greet en Mark, die zich zorgen maakten over de toekomst van hun kinderen en de aarde. Met Komrads stelden ze zich tot doel om de meest ecologische sneaker van onze planeet te maken. Om dit te bereiken, maken ze vegan sneakers van appelleer, gerecyclede PET en autobanden. Het appelleer wordt gemaakt van afval uit de voedingsindustrie. Hiervoor worden zowel het klokhuis als de schil gebruikt. De schoenen worden in Portugal geproduceerd. Naast de sneakers van appelleer hebben ze ook gympen van canvas.

MoEa

MoEa staat voor Mother Earth. Het Franse merk werd in 2020 opgericht met als missie om een revolutie teweeg te brengen in de sneaker industrie. Hun vegan sneakers worden gemaakt van duurzame, gerecyclede en zoveel mogelijk lokaal geproduceerde materialen. Zo worden de verschillende soorten plantaardige leer gemaakt van bio-afval uit bijvoorbeeld de wijnindustrie (want ja, Frankrijk). Naast druivenleer gebruiken ze ook appelleer (met restanten uit de sapindustrie) en ananasleer. De zolen worden in Spanje gemaakt, de rest in Portugal. De oprichters van MoEa bezoeken de productiefaciliteiten regelmatig om te garanderen dat de werkomstandigheden van de makers goed zijn.

Ekn

EKN, of Ekin, ontstond ooit vanuit het idee om een duurzaam alternatief voor de nike air te maken. Voor de oplettende lezer: de naam is dan ook afgeleid van nike, maar dan achterstevoren geschreven (officieel met een puntje boven de eerste streep van de n, maar ja: dat kan niet op deze computer). De gymp staat erom bekend dat ze als ‘sloffen’ aan je voeten zitten en je kan er dan ook zo instappen, zonder gehannes met veters. Daar moet je van houden (esthetisch gezien), maar ze lopen heerlijk. De schoenen worden in Portugal geproduceerd, alle materialen zijn biologisch en er worden geen giftige chemicaliën gebruikt. Niet alle gympen zijn vegan overigens, dus ook hier moet je even alert zijn.

Mercer

Dit is een high end sneaker merk dat is opgericht door de Nederlandse ontwerper Pim Dresen. Het merk richt zich op luxe, hand gemaakte schoenen waarvan er ook een paar vegan zijn (niet allemaal), gemaakt van cactusleer bijvoorbeeld. Ze werken ook met ananasleer, druivenleer of dierlijk leer met duurzaamheidscertificaat. De gympen worden in familiebedrijven in Portugal en Italië gemaakt met een sterke focus op duurzaamheid. In 2021 opende het Nederlandse merk de eerste brandstore in Amsterdam (de Pijp), die behoorlijk populair is. Leuk detail: bij de vegan sneakers staat op de hiel een afbeelding van een ananas of cactus (om te laten zien van welk materiaal de vegan sneaker gemaakt is).

Nooch

Dit nieuwe duurzame sneakermerk maakt de sneakers alleen maar op bestelling om zo niet achter te blijven met eindeloze voorraden die niet verkocht worden (deadstock, zoals dat heet, en dat bijna onvermijdelijk is met de 24,2 miljard paar schoenen die per jaar geproduceerd worden en waarvan 98% op de gestaag groeiende afvalberg terecht komt). Om iets aan dat afval te doen, heeft Nooch de schoonste vegan sneaker ter wereld bedacht: zonder plastic, zonder chemicaliën, zonder dierlijke producten, volledig fair gemaakt in Portugal én biologisch afbreekbaar. Als je klaar met ze bent, kan je ze dus begraven in de tuin (zoals ze laten zien op hun website). Ze produceren de sneakers twee keer per jaar, dus houd het merk in de gaten voor als de volgende collectie komt (want deze is, vanwege alleen maar op bestelling, dus al uitverkocht).

Womsh

Ook dit Italiaanse duurzame merk is, net als Veja, niet volledig vegan, maar ze hebben wel een vegan lijn. De naam is een afkorting voor ‘word of mouth shoes’, oftewel schoenen die de boodschap van duurzaamheid overbrengen via mond tot mondreclame. Als je coole sneakers draagt waar mensen iets over vragen, dan kan je heel casual iets melden over de duurzame productie en materialen en zo heb je weer iemand aan het denken gezet. Ook dit merk kenmerkt zich door de beginletter van het merk op de zijkant te zetten (I am telling you: it’s a thing)

Flamingo’s life

Dit merk is 100% vegan. Ook hier bestaat het kunstleer voor bijna de helft uit afvalmaterialen van maïs. Het merk ontwikkelde dit materiaal zelf om op die manier het plastic te verminderen (dat helaas nog maar al te vaak gebruikt wordt als basismateriaal van vegan schoenen). De schoenen zijn gemaakt van milieuvriendelijke materialen en worden in Spanje geproduceerd. Voor elk paar schoenen dat verkocht wordt, planten ze 5 bomen. Ze werken samen met specifieke duurzame projecten en organisaties zoals Waste Free Oceans en Eden Reforestation Projects. Je kan ze herkennen aan de F op de flank van de gymp.

Ethletic

Dit Duitse merk is volledig vegan. Ze maken gympen van biologisch en fairtrade gecertificeerd katoen, natuurlijk rubber en gerecycled aluminium (voor de ringetjes waar de veters doorheen gaan). Ethletic bestond al een tijdje toen het in 2004 de focus legde op volledig vegan en duurzaam geproduceerde sneakers. Per verkocht paar gaat 1 dollar naar de Talon Fairtrade Workers Welfare Society. Hier kiezen de werknemers zelf wat er met het geld gebeurt. Of het bijvoorbeeld naar de opleiding van de kinderen gaat of naar het pensioen. Het merk heeft ook een reparatiedienst.

Vegan Sneakers

Andere vegan sneakers

Dit zijn natuurlijk niet alle vegan merken. Bovendien komen steeds meer ‘mainstream’ sneakermerken ook met vegan varianten van hun sneakers. Zo heeft Adidas een vegan Stan Smith. Vans een vegan klassieke slip-on. Experimenteerde Reebok (van Adidas) een paar jaar geleden al met vegan sneakers van katoen en maïs. En is de Cotu Classic van Superga ook vegan. Een vegan sneaker gebruikt helemaal geen dierlijke producten, dus ook geen dierlijke lijm (gemaakt van botten).

Wat zijn jouw favoriete vegan sneakers? Laat het ons weten door hieronder een reactie achter te laten.  Wil je meer weten over waar vegan sneakers van gemaakt worden? Lees dan dit blog. Lees ook het verhaal van het Nederlandse merk Zoolmates: hun sneakers zijn niet vegan, maar wel duurzaam. Ze willen de productie van sneakers helemaal naar Nederland halen.

-Dit artikel bevat één of meerdere affiliate links-

Over de schrijver

2 gedachten over “Met deze 12 hippe duurzame vegan sneakers kom je de zomer door”

Reacties zijn gesloten.