Top 5 sociale ondernemingen van Nederland

De vijf Nederlandse finalisten in de van whiskymerk Chivas Regal zijn bekend. Uit ruim 130 inzendingen zijn de meest impactvolle sociale ondernemingen van Nederland geselecteerd. De jury bestond uit uit Willemijn Verloop (Social Enterprise NL), Harry Hummels (Hoogleraar Social Entrepreneurship, Universiteit van Utrecht), Marcello Palazzi (oprichter B Corp Europe) en Denis Fiévet (CEO Pernod Ricard NL/BE). Deze vijf startups maken kans om in Los Angeles $1.000.000 aan budget te winnen: African Clean Energy, Ava, Closing the Loop, Legbank en Pearltect.
De komende weken zullen de finalisten via een online campagne zoveel mogelijk stemmen verzamelen. Elke sociale onderneming streeft een andere missie na, maar ze hebben één ding gemeen: ze willen de wereld verbeteren.
Op 12 januari 2017 wordt de winnaar bepaald, op basis van het aantal stemmen en het oordeel van de vakjury. Vervolgens wordt deze onderneming klaargestoomd voor de finale in Los Angeles, op het Skoll Centre for Social Entrepreneurship in Oxford.

African Clean Energy

Iedere 8 seconden overlijdt iemand aan de gevolgen van het inademen van rook afkomstig van koken op open vuur. African Clean Energy maakt het mogelijk om rookvrij en milieuvriendelijk te koken voor gezinnen in ontwikkelingslanden. Vrouwen en kinderen worden het zwaarst getroffen. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie ademen zij dagelijks het equivalent van twee pakjes sigaretten in. Dat moest anders kunnen, dacht de familie Walker en samen zetten zij African Clean Energy (ACE) op. Met rookvrije en milieuvriendelijke ‘cookstoves’ op zonne-energie verbetert ACE het leven van gezinnen met betrekking tot onder meer gezondheid en kosten voor brandhout en energie.

Ava

Voor honderden miljoenen doven en slechthorenden overal ter wereld zijn groepsgesprekken lastig of praktisch niet te volgen. Om dit voor hen makkelijker te maken, heeft Ava een app ontwikkeld. Deze activeert de microfoons van alle aanwezige smartphones van de gesprekpartners. Vervolgens wordt het groepsgesprek via spraakherkenning omgezet in tekst. Dankzij verschillende kleuren, kunnen doven binnen één seconde zien wie wat zegt. Zo kunnen ze zich mengen in de gesprekken.

Closing the Loop

Elk jaar worden twee miljard telefoons verkocht, waarvan slechts 3% wordt gerecycled. Closing the Loop zorgt voor de recycling van 99% van de grondstoffen van mobiele telefoons en gaat daarmee milieuvervuiling tegen. Normaal gesproken worden deze op een hoop gedumpt in ontwikkelingslanden. Of ze komen in een illegaal recycling circuit terecht. Inmiddels heeft de startup al meer dan 1 miljoen telefoons kunnen recyclen. Het doel van Closing the Loop is om over tien jaar 80% procent van alle mobiele telefoons te recyclen.

Legbank

Er zijn wereldwijd 30 miljoen mensen zonder been. Om hen te helpen heeft Legbank een betaalbare en toegankelijke manier ontwikkeld om een prothesekoker te maken. Met een apparaat, genaamd de Majicast, kunnen mensen eenvoudig zelf met gips een hoogwaardige prothesekoker maken. Daarnaast heeft Legbank als doel het prothese maakproces te decentraliseren, door ook prothesemakers en medici te leren om met de Majicast te werken. Deze decentralisatie, en de mogelijkheid microkrediet aan te bieden, maakt de toegang tot goede en betaalbare protheses veel eenvoudiger.
Eerder interviewde hetkanWel oprichter Merel Rumping van Legbank.

Pearltect

Uit onderzoek is gebleken dat 33 procent van alle vrouwen ter wereld in hun leven te maken krijgt met seksueel geweld. Pearltect is een modieuze armband die de drager in staat stelt om zich op een legale en verrassend adequate wijze te verdedigen tegen seksuele belagers. Na activatie van de armband wordt er een geur verspreid welke zo afstotend is dat het de belager seksueel ontmoedigt. Behalve de geur wordt er ook een onzichtbare DNA-marker achtergelaten op de belager. De opsporing van daders wordt zo aanzienlijk makkelijker.

Over de schrijver