Marieke Pluk helpt mensen met duurzaam opruimen, dit zijn haar tips

Het is lente! Voor veel mensen tijd voor een grote voorjaarsschoonmaak en om het huis op te ruimen. Niet geheel toevallig is deze week van 21 t/m 25 maart de Nationale Opruimweek. Ik sprak opruimcoach Marieke Pluk van duurzaamopgeruimd.nl Zij helpt mensen om opgeruimder te leven zodat ze meer tijd en energie overhouden voor de dingen die ze belangrijk vinden.

Voordelen van opruimen

Grote gebeurtenissen in het leven van mensen zorgen er vaak voor dat er opgeruimd wordt. Momenten als een verhuizing of een overlijden van een dierbare bijvoorbeeld. Ook een nieuwe baan kan er voor zorgen dat je graag orde in je werkkamer wilt. Opruimen zorgt voor overzicht en rust, maar het heeft nog meer voordelen.

Als er rommel om je heen ligt, kan dat afleiden en het gevoel geven dat je er nog iets mee moet. Een opgeruimd huis zorgt dus voor een opgeruimd hoofd en dat vermindert stress. Het is ook beter voor je welzijn als je thuis tot rust kunt komen zonder onnodig extra prikkels van spullen die nog opgeruimd moeten worden. Je wordt ook beter in keuzes maken door opruimen, want rommel is een verzameling spullen waarover je nog geen keuze hebt gemaakt. Als je minder spullen hebt, bespaar je bovendien tijd, want spullen gebruiken, poetsen en repareren kost tijd.

Hoe hou ik het opgeruimd?

De meest gestelde vraag aan Marieke is: “Hoe hou ik het opgeruimd? Want de rommel komt altijd zo snel terug en ik ben wel goed in opbergen maar niet in opruimen.” Als opruimcoach helpt Marieke haar klanten met het leren om spullen weg te doen. Het liefst door ze aan iemand anders te geven of naar de kringloop te brengen. “Opruimen is niet alleen dingen verplaatsen. Je begint eerst met ruimte maken, dingen wegdoen, selecteren en dan pas ga je opbergen. Mensen willen dat echt leren.”

Marieke heeft ook een extra service waarbij ze de spullen die weg kunnen meteen meeneemt en ze zelf naar de kringloop brengt of helpt met het verkopen via Marktplaats. Alles wat echt afval is wordt gesorteerd bij de milieustraat.

Duurzaam Opruimen Klerenkast

Spullen met herinneringen

Voor veel mensen klinkt het waarschijnlijk bekend: de klanten van Marieke vinden het ‘t moeilijkst om spullen met herinneringen weg te doen. De sentimentele spullen. Dat zijn niet alleen foto’s of spullen van vroeger, maar kunnen ook keukenspullen, boeken of kleren zijn. In alle categorieën kunnen spullen zitten met sentimentele waarde. “Het kan een kopje van je oma zijn, een bijl van je opa of een boek met herinneringen wat je moeder vaak las. Vaak zijn het spullen die met hobby’s te maken hebben zoals fotografie. Ik stel ze dan vragen over de spullen en zo probeer ik ze langzaam naar een keuze te begeleiden. Het kan zijn dat het kopje van je oma een mooie plek op je bureau krijgt als pennenhouder, of dat je de spullen van een dierbare persoon een speciale plek in je huis geeft. En ik maak mensen bewust van het feit dat herinneringen in je hart zitten, die hoef je niet te laten ophalen door spullen.”

Impact op de aarde

Spullen hebben heel veel impact op de aarde. In het boek De Verborgen Impact van Babette Porcelijn kan je lezen dat voor de gemiddelde Nederlander de milieu-impact van spullen het grootst is. Nog groter dan dat van vliegen en vlees eten.

Door grondig op te ruimen krijg je overzicht op je spullen en inzicht in welke spullen echt belangrijk voor je zijn. Als gevolg zul je minder onnodige aankopen doen en beter zorgen voor de spullen die je kiest te houden, die daardoor langer meegaan. En dat is goed voor het milieu.”

Wil je ook beginnen met opruimen? Doe mee met een gratis webinar of boek een sessie met Marieke. Kijk op duurzaamopgeruimd.nl

Fotocredits: De foto’s bij dit artikel zijn afkomstig van, en eigendom van, Tim Stet en Pexels.

Over de schrijver