Plasticloos leven kost tijd

Ik val maar meteen met de deur in huis: plasticloos leven is niet te doen als je het druk hebt en veel onderweg bent. Het vergt namelijk tijd en een goede planning. Dat was precies wat ik niet had. Dat gezegd hebbende, had ik aan het einde van deze week toch beduidend minder plastic afval dan normaal. Ik heb zelfs een kleine revolutie ontketend in mijn levensstijl. Want ook al zie ik mezelf als bewuste burger, toch bleek ik vaak gedachteloos meer plastic in huis te halen dan me lief is. 

Plastic Detox

Bij hetkanWEL leven we deze maand plasticloos. Of althans: we proberen zo plasticloos mogelijk te leven, want helemaal zonder plastic door het leven gaan lijkt onmogelijk. Ons leven is volgepropt met producten waar plastic in verwerkt is: je koelkast, wasmachine, strijkbout, stofzuiger, waterkoker, tv, telefoon en je stopcontacten. De lijst is eindeloos. Dus laat ik deze gebruiksvoorwerpen voor het gemak even buiten beschouwing. Voor deze challenge concentreer ik me vooral op de plastic verpakkingen van bijvoorbeeld eten. Dat blijkt al moeilijk genoeg te zijn.

Biologisch

Biologisch betekent niet per definitie plasticloos. Dit blijkt ook als ik bij mijn buurtbiowinkel Odin boodschappen doe. Zo valt mijn favoriete hummus af en ook de kaas laat ik links liggen, want die wordt alleen voorverpakt in plastic verkocht. Ik vraag de verkoper waarom ze hier voor kiezen en het antwoord is vooral: efficiëntie.
Het kost tijd om kaas te snijden en bovendien kunnen ze niet in elke winkel een bonte verzameling van hele kazen uitstallen. Hij is het overigens grondig eens met mijn missie om plasticloos te leven en moedigt me van harte aan om bij elke medewerker te vragen naar een plasticloze kaasafdeling. Misschien zet het op den duur aan tot verandering. Hij vertelt me ook dat ze bij de bakker om de hoek 10 cent korting geven op een brood als je zelf je katoenen of hennep tas meeneemt.

Verpakkingsvrij en plasticloos

Na wat online research kwam ik erachter dat de enige winkel in Amsterdam, die in de buurt komt van een verpakkingsloze winkel, 5 minuten fietsen bij mij vandaan is. Delicious Food gaat wel al om 18.30 uur dicht, dus ik moet mijn bezoek goed plannen. Voordat ik met allerlei voorraadpotten ga sjouwen, besluit ik eerst een kijkje te nemen en dat is maar goed ook. De winkel blijkt inderdaad een soort verpakkingsloze bar te hebben waar je in zelf meegebrachte potten of tassen je voorraad noten en pasta kan aanvullen. Maar plasticloos is het zeker niet, ook hier vind je de gebruikelijke bioproducten in hun reguliere plastic verpakkingen.
De verkoopster legt uit dat helemaal verpakkingsloos winkelen lastig is. In Groningen was ooit een winkel, maar die is failliet gegaan. Blijkbaar gaat het de consument toch nog een stap te ver om met eigen voorraadpotten te zeulen bij het boodschappen doen. Bovendien is het voor de winkel zelf ook een gedoe, want je moet de pot vooraf en achteraf wegen.

Supermarkt

Als je laat thuis bent, ben je toch al snel aangewezen op de supermarkt die als enige winkel nog tot 22.00 uur open is. Ik geef mezelf weinig kans als ik de Albert Heijn in loop, maar wordt voorzichtig optimistisch. Daar waar een half jaar geleden alles nog in plastic verpakt leek te zijn, kan ik nu in ieder geval losse appels, avocado’s, tomaten, prei en stronkjes witlof kopen. Ik vind welgeteld één merk dat yoghurt in een glazen pot aanbiedt. Weliswaar met een plastic deksel, maar toch. De keuze is beperkt, maar ik ben niet ontevreden: ik kan een maaltijd maken. Bij de kassa blijk ik wel de enige te zijn, die de groente los op de band legt in plaats van in plastic zakjes, maar het lijkt de kassière niks uit te maken.

Plastic Detox

Wat heeft deze week mij gebracht? Ik ben overgestapt van plastic folie naar Bee Wrap, dat ik meeneem naar de markt om mijn kaas in te verpakken. Ik heb ook besloten al mijn plastic opbergbakjes de deur uit te doen en mijn homemade maaltijden in glazen gerecyclede potten in te vriezen. Verder ben ik tot de conclusie gekomen dat ik mijn boodschappen beter in het weekend kan plannen. Dan ben ik niet aangewezen op de van plastic uitpuilende supermarkten. De vloeibare zeep heb ik ook de deur uit gedaan en vervangen door een ouderwets stuk zeep. Beter voor het milieu en je doet er een stuk langer mee.
Plasticloos leven is moeilijk, zeker als je gezond en gevarieerd wilt blijven eten. Vleesvervangers heb ik bijvoorbeeld niet gevonden zonder plastic verpakking. En ook kant-en-klaar maaltijden zijn niet te doen. Maar met minder plastic leven is goed te doen. Zeker als je de tijd neemt en een beetje handig plant. En alle beetjes helpen.

Over de schrijver

17 gedachten over “Plasticloos leven kost tijd”

  1. Pingback: Vier tips voor een leuker leven met minder plastic - hetkanWEL

  2. Pingback: Wat je nog niet wist over plantaardig plastic

  3. Pingback: Tijd voor actie, want plastic is zo 2017

  4. Pingback: Nederland wereldnieuws met plasticvrij shoppen

  5. Pingback: Het zero waste project

  6. Waar ik woon, weeg je groenten en fruit vnl zelf af om het daarna…..in een plastic tasje te doen. Maar af en toe kun je ineens dunne, doorzichtige zakjes kopen van een vaak te gebruiken materiaal: een label waar je de sticker met de prijs kunt plakken en een koordje waarmee je de zak dicht trekt….helemaal goed. En ook nog eens superlicht…ik heb standaars een superlicht bo[odschappentasje bij en dat her te gebruiken zakje…..makkelijk op te vouwen en zelf in een handtas weg te bergen…..omdat de dichtstbijzijnde winkel 6 km verderop is en ik geen auto rijd, neem ik zodra ik daar in de buurt ben, de gelegenheid te baat…ik heb altijd iets bij me om de boodschappen in te doen.

Reacties zijn gesloten.