Vers uit de moestuin: deel je oogst

Moestuinders zullen het herkennen: je hebt het hele jaar met veel zorg en aandacht je groente en fruit verbouwd, maar als het dan tijd is voor de oogst van je moestuin zit je in één klap met zo’n berg, dat je het met de beste wil van de wereld niet op krijgt. Natuurlijk: je kan het wekken in potten, je kan er chutney van maken of jam, je kan het weggeven aan familie, vrienden en buren. Maar waarom zou je het niet delen met onbekenden uit je stad? In de gemeenten Utrecht, Culemborg en Stichtse Vecht kan dat nu makkelijk via het online deelplatform Vers uit de tuin.

Het idee voor dit platform ontstond toen één van de initiatiefnemers, Monique Boere, twee jaar geleden ging verhuizen en zelf een moestuin begon. “Vroeger had mijn vader er ook één en dan waren we drie weken rabarber aan het eten, omdat hij daar zoveel van over had. Toen dacht ik: zou het niet leuk zijn om je oogst gewoon te delen of te ruilen?”

Plantjes ruilen voor eieren

Het platform is 23 april online gegaan en wordt al volop benut. “Mensen ruilen nu vooral plantjes, omdat de oogst nog moet komen. Zo heb ik zelf een plant gekregen in ruil voor een paar eieren van onze kippen,” vertelt Monique. “Het is echt heel leuk. Je komt op nieuwe plekken en spreekt nieuwe mensen, die het net als jij leuk vinden om iets te delen. Bovendien zit er meer liefde in de producten als ze uit de tuin komen. Het is persoonlijker: iemand heeft dit in z’n tuintje zelf gegroeid. Het voelt een beetje als terug naar de bron.”

Rsz 1Rsz Vers Uit De Tuin 2 E1525539014414

Hoe werkt het?

Als je iets over hebt, plaats je een foto met een berichtje op de site. Anderen kunnen daar dan op reageren. Je kan ook een moestuinder volgen zodat je een berichtje krijgt als diegene wat in de aanbieding heeft. Om het logistiek wat makkelijker te maken, kan je bij Vers uit de tuin een krat krijgen, die je dan bijvoorbeeld gevuld met verse groenten bij de voordeur kan achterlaten als mensen niet thuis zijn.

Meer gemeenten 

“De reacties zijn tot nu toe erg positief,” vertelt Monique. “Ik zie het nog wel gebeuren dat we dit jaar al uitbreiden naar meer gemeenten. We zijn al gesprekken aan het voeren. Het past goed bij het gemeentebeleid tegen voedselverspilling, voor gezonde voeding en voor sociale cohesie.” Ook als je zelf geen moestuin hebt, kan je meegenieten van dit initiatief. “Sommige tuinders bieden hun overschot gratis aan, maar je kan het ook ruilen tegen iets. Denk bijvoorbeeld aan een bosje bloemen  of een middagje meehelpen in de tuin. Het kan echt van alles zijn. We gaan gewoon zien wat er gebeurt als de oogst er straks is.”

Over de schrijver

1 gedachte over “Vers uit de moestuin: deel je oogst”

  1. Pingback: Deze mensen richtten hun eigen voedselcoöperatie op - hetkanWEL

Reacties zijn gesloten.