Wanneer wordt vuurwerk tijdens de jaarwisseling verleden tijd?

Een grote groep Nederlanders vindt vuurwerk afsteken het hoogtepunt van oudjaarsavond. Vorig jaar kochten ze voor 68 miljoen euro aan vuurwerk, dat ze vervolgens de lucht in schoten. Helaas verbranden ze niet alleen geld, maar ook gigantische hoeveelheden buskruit en zware metalen. En dat is heel slecht voor het milieu. Wanneer wordt deze gekke gewoonte verleden tijd?

Oren dicht

Knalvuurwerk bestaat voornamelijk uit buskruit. Buskruit veroorzaakt hoge concentraties fijnstof in de lucht. De eerste twee uur van het nieuwe jaar is de hoeveelheid fijnstof in de lucht 40 keer hoger dan normaal. Voor gewone mensen is dat al slecht voor hun gezondheid, laat staan voor mensen met longproblemen.

Kleuren vol zware metalen

Siervuurwerk bevat buskruit, maar ook zware metalen, zoals barium, antimoon, strontum en koper. Barium, antimoon en strontium zijn schadelijk voor de gezondheid van mens en dier. Koper is in hoge concentraties giftig voor dieren die in het water leven, en schadelijk voor planten. De zware metalen zijn nodig om het vuurwerk kleur te geven. Door de zware metalen is siervuurwerk schadelijker dan knalvuurwerk.

In de bodem of het water

Niet alleen de lucht vervuilt door het vuurwerk, maar ook de bodem en het water. Het fijnstof en onverbrande resten dalen neer en trekken in de grond of komen in het oppervlaktewater. Via deze weg komen er zware metalen in het milieu, die niet afgebroken worden. Achttien procent van al het koper in het oppervlaktewater, komt van vuurwerk.

Illegaal geknal

In Nederland is naar schatting 30 procent van het vuurwerk illegaal. In het illegale vuurwerk kunnen nog veel meer schadelijke stoffen zitten, zoals cadmium en perchloraat. Voor het milieu zijn deze stoffen nog schadelijker.

Vuurwerk afval

Natuurlijk belandt niet al het vuurwerkafval in de natuur. Veel blijft liggen op straat. Elk jaar zijn er meer dan 800 vrachtauto’s nodig om al het afval op te ruimen. Het afval bestaat vooral uit karton en papier en zware metalen. Als het afval snel wordt opgeruimd, kunnen de metaalresten niet lekken in de bodem of in het oppervlaktewater.
Vuurwerk is misschien mooi, maar dat weegt niet op tegen alle milieuschade en ongelukken die het veroorzaakt. Wil je ook dat vuurwerk straks tot een gekke gewoonte uit het verleden behoort? Onderteken dan de petitie.
Lees ook:
Zeven tips om de feestdagen betaalbaar te houden
Deze tent kan regenwater en zonne-energie opslaan

Over de schrijver

4 gedachten over “Wanneer wordt vuurwerk tijdens de jaarwisseling verleden tijd?”

 1. Ik ben nooit voor verbieden maar wel voor het adagium dat de vervuiler betaalt. Dat betekent dat de prijzen fors omhoog zullen moeten om de opruimingskosten te dekken. Ook zou er accijns geheven moeten worden net als op alcohol en tabak. Gezien dat de meeste vuurwerkafstekers zich boven de wet wanen door eerder en later af te steken dan mag en dat niet echt te handhaven is pleit ik ervoor dat er ook een boete in de prijs word verwerkt. Verkoop en afsteken alleen boven de 18 en wanneer jonger onder begeleiding van een volwassene. Afsteken jonger dan 18 dan een verwijzing naar HALT en een flinke boete voor de ouders.

 2. Helemaal eens!! Wat zonde van het geld en het millieu…. Hadden we zoveel beter dingen van kunnen doen… en als het verbroederend zou werken, is dat nog iets, maar zie de meeste mensen enkel naar hun eigen stoepje zien kijken en daarna weer naar binnen :/ Voor huisdieren en baby’s is het ook een ramp. Verbieden, van mij mag het….

 3. Voor het midden van de jaren 90 was er geen spoor van vuurwerk te horen in Belgie en je hoorde alléén het toeteren van de schepen als je dicht in de van de haven woonde zoals Gent waar ik woon.
  Eind jaren 60 toen ik op vakantie kwam in Den Haag vond ik dat jong gastje van amper 11 j het wel prachtig al dat vuurwerk , maar anderzijds ook wel wat naar dat het er nogal erg aan toe ging zo tussen Kerst en nieuw een week lang haast elke dag geknal van vuurwerk.
  Maar Nederlanders die bij ons op bezoek waren vonden dat geluid van die boten wel bijzonder en vooral dat ze geen geknal hoorde van vuurwerk. Anno 2000 is dat niet meer het geval maar hier word het protest ook groter met de dag om het te verbieden. In mijn stad waar ik woon en dat is Gent is het ten alle tijde verboden maar niet tegen te houden dat zegt de Burgemeester zelf want de aansteker verdwijnt van zodra ze Politie zien. Dat zijn zijn woorden niet de mijne ik bedoel de Burgemeester Termont van de Stad Gent (tot de Gemeente Raadsverkiezingen van 2018 ) blijft hij aan.
  Ik ben 100 % tegen het afsteken van vuurwerk door particulieren en zelfs door professionals gewoon omdat het nodeloos veel geld kost waarmee je veel arme gezinnen eten kan geven.
  PS ; De mening van FY hangt toch wel deels niet echt helemaal aan elkaar , vooral de manier van schrijven lees zelf maar en je merkt het zelf wel dat er iets niet juist is.

 4. verbieden die troep, het is slecht voor mijn beestjes die al een week in angst zitten door al het geknal en ik kom liever ook niet buiten zodra de verkoop van vuurwerk begint

Reacties zijn gesloten.