Weg met de klimaat-blues! Zo blijf je positief

Elke dag worden we geconfronteerd met negatief nieuws over klimaatverandering. Zinkt de moed je soms in de schoenen en heb je last van de klimaat-blues? Lees dan vooral even verder.

Jongeren gaan massaal de straat op

Deze week gingen in Brussel zo’n 14.000 jongeren de straat op. Ze wilden dat de regering direct in actie kwam tegen klimaatverandering. Social media ontplofte ongeveer; de hoop spatte van onze schermen af. Eindelijk een keer positief nieuws.

Oceanen warmen te snel op

Tegelijkertijd stond je timeline waarschijnlijk vol met het meest vreselijke nieuws over een te snel opwarmende oceaan en smeltende ijskappen. Niets kon het tij nog keren, behalve een radicale en volledige omschakeling naar duurzame energie. BAM. Meteen weer terug in de mineur.

Klimaatverandering heeft impact op je gemoedstoestand

Klimaatverandering beïnvloedt je leven. Of je het wilt of niet. Direct, door steeds extremer weer en indirect door de constante confrontatie met doemscenario’s. En dat laatste heeft misschien wel meer impact op je gemoedstoestand, dan je denkt.

Heb je last van de klimaat-blues

Uit onderzoek blijkt dat we sombere gedachten krijgen van negatieve toekomstscenario’s. Je zou het de klimaat-blues kunnen noemen; het idee dat we met z’n allen naar de verdoemenis gaan. Iedereen reageert daar anders op. Over het algemeen geldt, hoe meer je weet, hoe heftiger je gevoelens zijn. Bij iedereen uit zich dat alleen anders. Sommige mensen laten het erbij zitten, anderen ontkennen het en dan zijn er nog mensen die in actie komen. Die laatste groep hebben we het hardst nodig, maar voor iedereen geldt: blijf positief.
Deze tips kunnen je daar wel bij helpen.

1. Neem af en toe een break van het nieuws

Een overdosis aan negatief nieuws is voor niemand goed. De kans dat je als coping je gevoelens onderdrukt, ontkent, of een gevoel van apathie krijgt, is groot en daar schiet je niets mee op. Neem tijd voor andere dingen, zet je telefoon eens uit en steek af en toe je kop in het zand.

2. Ga de natuur in

Er is een direct verband tussen je gemoedstoestand en hoe vaak je met natuur in aanmerking komt. Vooral als je in de stad woont, is het belangrijk om regelmatig de natuur op te zoeken. Je sombere gedachten zullen snel verdwijnen.

3. Bedenk samen met anderen wat je wel kunt doen

Het is heel logisch dat je je zorgen maakt over het klimaat en eventueel de toekomst van je kind(eren). Krop het niet op, maar praat er over met anderen. Bedenk acties, die je samen kunt ondernemen, of sluit je aan bij een bestaande organisatie. Het zal je een gevoel van invloed geven, je vindt steun bij gelijkgestemden en uiteindelijk krijg je positievere gedachten.

4. Waardeer het werk van anderen

Vind je dat mensen of organisatie fantastische dingen doen? Prijs ze de wereld in. Het geeft hen een goed gevoel en de moed om door te gaan.

5. You don’t have to be perfect

En tenslotte blijf optimistisch. Lees vooral veel positieve artikelen op hetkanWEL, geniet van de mooie dingen om je heen en doe wat je kunt. You don’t have to be perfect to do good.
Heb je zelf tips? Deel je ze dan?

Over de schrijver