Het eerste Erfdelen project gaat nog dit jaar van start

Op een boerderij wonen, middenin de natuur, is voor velen van ons een droom. Maar tussen droom en daad staan vaak wetten in de weg en praktische bezwaren, zoals de financiering (om maar een kleinigheid te noemen). Daarom richtte Pieter Parmentier vijf jaar geleden Erfdelen op. Dit jaar gaat het eerste officiële project van start in Lettele (gemeente Deventer) waar een oude boerderij volledig wordt omgebouwd tot een gedeeld woonerf met acht appartementen. Althans, als de gemeenteraad akkoord gaat, want de wijziging van het bestemmingsplan moet nog wel worden goed gekeurd.

Erfdelen

Het idee voor Erfdelen ontstond vijf jaar geleden aan de keukentafel van Pieter Parmentier (69) toen hij met zijn vrouw nadacht over de vraag hoe ze de volgende fase van hun leven idealiter zouden willen inrichten. Ze wilden graag op het platteland wonen, maar een eigen boerderij lag buiten hun financiële bereik. Maar wat als je het samen met anderen doet? Het idee voor Erfdelen was geboren. En terwijl Parmentier en zijn vrouw voor henzelf nog niet de ideale plek hebben gevonden, gaat dit jaar -als alles meezit- wél het eerste Erfdelen project van start.

Parmentier is er blij mee. “Er zijn landelijk allerlei projecten die vergelijkbaar zijn, maar wij hadden nog geen goed praktijkvoorbeeld. Nu hebben we dat wel. Hier in Deventer notabene, waar ze een jaar of vier geleden nog niet zo positief waren over dit soort burgerinitiatieven.” Maar tijden veranderen en de argumenten om andere vormen van wonen mogelijk te maken stapelen zich op.

“Er wordt heel veel geschreven over woningnood, maar er zijn ook oplossingen.”

Woningcrisis

De prijsstijging van koopwoningen lijkt steeds harder te gaan, terwijl we in Nederland met een gemiddeld woonoppervlak van 65 m2 per persoon de Europese ranglijsten lijken aan te voeren wat betreft ruimte. Het opsplitsen van woningen wordt dan ook steeds vaker aangedragen als oplossing voor het dramatische tekort van 300.000 woningen. Iets waar ze in de grote stad niet altijd op zitten te wachten, zo blijkt, maar het kan wel degelijk een oplossing zijn. Daarom stimuleert de gemeente Bergen in Noord-Holland het splitsen van woningen door de vergunningen daarvoor gratis te maken.

Raphael Rychetsky Li9Jfuhqfoy Unsplash

Op het platteland wonen

“Er wordt heel veel geschreven over woningnood, maar er zijn ook oplossingen,” zegt Parmentier dan ook. Hij krijgt bijna dagelijks nieuwe aanmeldingen. “Als ik met Erfdelen anderen kan helpen door informatie te geven en door ze in contact te brengen met deskundigen, dan doe ik dat graag. Het is dankbaar werk.”

Dat het concept van erfdelen aan populariteit wint, heeft niet alleen te maken met de grote woningnood. “Nu we massaal thuis werken en we niet meer elke dag in de file hoeven te staan, kunnen we net zo goed op het platteland wonen,” zegt Parmentier. Dat er een groeiende behoefte is om de stad te verlaten, in het groen te wonen én onderdeel te zijn van een community, bleek eerder dit jaar ook uit een enquête van hetkanWEL. Erfdelen is dan ook een kans voor alle partijen, volgens Parmentier.

“Dat er veel boeren willen stoppen, is duidelijk: in Brabant stopt een derde. Tegelijkertijd zijn er -onder andere door de vergrijzing- steeds meer alleenstaanden die niet allemaal blij zijn als ze langer alleen moeten wonen. Dan is het fijn als er meerdere mensen op hetzelfde erf wonen, die eens een boodschap voor je willen doen als dat nodig is en naar elkaar omkijken. Mensen functioneren beter als er aandacht voor ze is.” Erfdelen is overigens niet vooral bedoeld voor oudere mensen, zoals bijvoorbeeld Knarrenhof. “De meeste mensen willen met alle leeftijden op het erf wonen. Driekwart van de geïnteresseerden is 50 plus: dat is nog behoorlijk jong, toch? Er zijn ook allerlei gezinnen die reageren.”

Shed 336505 1920

Lettele

De bewoners van Lettele, hebben het erf al gekocht en het bouwproces is inmiddels in gang gezet, nog voordat het bestemmingsplan goedgekeurd is. “Dat is een risico, maar de gemeente heeft voldoende signalen gekregen om de stap te nemen. Het gaat hier om acht woningeenheden. Ons basisconcept is eigenlijk vijf: vier rond het erf, één in de boerderij en de rest van de boerderij voor gemeenschappelijk gebruik. Maar als er een goede stal is, kan je daar ook appartementen van maken. Het hangt sterk af van wat de gemeente toelaat en wat er mogelijk is op het erf.” De bewoners in Lettele hopen in de zomer van 2022 op hun gedeelde erf te kunnen wonen.

Zou erfdelen iets voor jou zijn? Laat het ons weten door hieronder een reactie achter te laten.

Over de schrijver

67 gedachten over “Het eerste Erfdelen project gaat nog dit jaar van start”

  1. Zeker geïnteresseerd in deze woonvorm. Delen in materieel en sociaal opzicht. Verschillende leeftijdsopbouw.
    We worden graag op de hoogte gehouden.
    Groet Gera

  2. ja, ook wij zijn erg geïnteresseerd, wij willen ook met drie of vier gezinnen een boerderij kopen om zoveel mogelijk zelfvoorzienend te gaan leven, met moestuin, voedselbos en meergeneratiewonen. we wonen nu in drenthe.
    groetjes ben

Reacties zijn gesloten.