Zo stel je een goede en duurzame basisgarderobe samen

Wat móet je in ieder geval in je kledingkast hebben hangen? Dat is vaak de hamvraag als het gaat om het samenstellen van een goede basisgarderobe waarmee je alles kan combineren en dus ook alles regelmatig draagt. Dit om te voorkomen dat je tot die meerderheid behoort die 80% van de tijd maar 20% van zijn of haar kleding draagt. Want helaas is dit bij de meesten van ons nog steeds het geval.

De 80-20 methode

Er is nog zo’n beroemde 80-20 regel in de modewereld om ervoor te zorgen dat je al je kleding ook daadwerkelijk draagt. 80% van je kast bestaat uit tijdloze essentials die passen bij jouw figuur, kleurenpallet en stijl. En 20% van je kast gaat mee met de trends van het moment -mits die bij jou passen natuurlijk, want je moet ze wel willen dragen. Op die manier heb je een veelzijdige collectie in huis waar je alle kanten mee op kan en waar je je 100% in thuis voelt. Dat klinkt als een ideale wereld toch? Waarom lukt het ons dan vaak toch niet?

Dat heeft kort gezegd te maken met onze koopverslaving. Of eigenlijk met de marketing die die koopverslaving aanwakkert. Winkels – ook die met duurzame merken en tweedehands kleding- doen er alles aan om jou tot kopen aan te zetten. Daarbij verkopen ze niet zo zeer een kledingstuk, maar een lifestyle die bij deze ‘look’ past. En zo kan het voorkomen dat je je toch laat verleiden om een top te kopen die qua model niet heel flatteus is, maar wel een mooie kleur heeft. Of andersom. Ons advies is dan ook altijd om goed te weten wat bij jou past en nooit impulsief iets te kopen, maar echt even goed na te denken over je aankoop. Past het bij jou qua model, kleur en stijl, zit het lekker en ga je het minimaal 30 keer dragen?

Een goede basisgarderobe

Een basisgarderobe kan dus voor iedereen verschillend zijn, want wie zegt dat we allemaal een little black dress of een trenchcoat moeten hebben? Niemand. Jouw basisgarderobe kan net zo goed bestaan uit een felgroene regenjas of een top met rode stippen. Als je het maar goed kan combineren met de rest van je kleding, zodat je alles ook echt regelmatig draagt.

Ter illustratie: als je voor je vakantie je tas pakt, neem je meestal díe kleren mee die je graag draagt en die goed met elkaar te combineren zijn. Dat is eigenlijk hetzelfde principe van een goede basisgarderobe of capsule wardrobe, waarin je met 33 kledingstukken makkelijk 80 outfits kan maken voor allerlei verschillende gelegenheden. Bij die 33 stuks tellen we voor het gemak ondergoed, sokken en sportkleding even niet mee.  

Goed, dat gezegd hebbende zijn er natuurlijk toch bepaalde items, die we allemaal ongetwijfeld wél in huis hebben. Dus om je een beetje op weg te helpen met een goede basisgarderobe zetten we 5 onmisbare items voor je op een rij (ben benieuwd of je ze herkent):

1.Spijkerbroek

In Nederland is dé spijkerbroek hét item dat iedereen in z’n kast heeft. Sterker nog, de gemiddelde Nederlander heeft 5,4 spijkerbroeken (ga maar even tellen, ik kom op 4 blauwe, 2 zwarte en 1 grijze uit. Jij?). Een goede spijkerbroek ontbreekt dan ook maar zelden in onze basisgarderobe. De kunst is om te bedenken welke stijl het beste bij je past: boyfriend, mom, cropped, bootleg, skinny, wide leg, high/mid/low waste, van bijna wit tot donkerblauw of een andere kleur. De keuze is reuze. Lees hier waar je op moet letten om de perfecte duurzame spijkerbroek te vinden.

2.Witte sneakers

Dan dé witte sneaker, want ook daar zijn we bovengemiddeld dol op in Nederland. Dat realiseerde ik me pas toen een Amerikaanse vriendin erover begon toen ze in Amsterdam op bezoek was. ‘Waarom draagt iedereen hier witte sneakers?’ was haar vraag. Omdat, zo luidde mijn antwoord, witte sneakers tijdloos zijn, comfortabel zitten en bijna bij elke outfit gedragen kunnen worden, op elke gelegenheid en in elk seizoen. Behoorlijk divers inzetbaar dus en daarom -wat mij betreft- een onmisbaar item in je basisgarderobe. Zelf heb ik 3 paar (helemaal wit, wit met beige en wit van canvas).

Ben je op zoek naar nieuwe witte sneakers? Wij hebben die van het duurzame Nederlandse merk Zoolmates voor je getest en zijn er oprecht heel blij mee. Ze zitten heerlijk, zijn stijlvol en makkelijk te combineren. Tot eind juni krijg je 20% korting op de sneakers met een speciale kortingscode voor de lezers van hetkanWEL: HKWZool2023.

3. Het T-shirt

Meestal staat hier het woordje ‘wit’ voor, maar zoals gezegd geloven we niet zo in een ‘one size (of kleur) fits all’ en in tegenstelling tot sneakers draag je een T-shirt vlakbij je gezicht. Bij sommige mensen maakt wit dan heel bleek, terwijl anderen er juist van opfleuren. Maar, daar zijn we het denk ik over eens, een kwalitatief goed T-shirt van een duurzaam merk is onmisbaar. Het enige wat je zelf nog even moet uitvogelen, is welke kleur het moet zijn en of een ronde hals of een V-hals jou bijvoorbeeld beter staat.

4.Een vest en/of een jasje

We blijven in Nederland toch te maken hebben met wisselvallig weer. Zo kan het overdag heel warm zijn en ’s avonds toch een beetje fris aanvoelen. Of: buiten is het heet, maar binnen op kantoor staat de airco te loeien (nee, wij zijn ook geen fan) en is het dus koud. Laagjes is hier dus het sleutelwoord, dat geldt ook voor je vakantie straks. Een vest of jasje is dus onmisbaar in je garderobe. Wat voor kleur, lengte of model dat vervolgens is, hangt een beetje af van je smaak en heel misschien ook wel een beetje van de mode. Al raden wij aan om bij de aanschaf van een wat meer trendgevoelig item (zoals een oversizede colbert) je wel af te vragen of je ‘em minimaal 30 keer gaat dragen. Ook als je een tweedehands exemplaar aanschaft.

5. De blouse

Hier begeven we ons al iets meer op glad ijs, want niet iedereen zal een blouse in de kast hebben hangen. Toch vinden wij dit wel een basisitem, die je makkelijk kan combineren tot een vrije tijdsoutfit of een werkoutfit. De meeste stylisten geven je als tip mee om voor wit of zwart te kiezen, maar dat is tegelijkertijd ook wel heel ‘veilig’ (of saai misschien) en past ook niet echt bij iedereen. Kies dus voor iets wat bij jou past en wat je op minimaal 5 manieren kan combineren en minstens 30 keer zal dragen.

Natuurlijk zijn er nog tal van andere items waarvan jij nu zal denken: die horen toch ook in de basisgarderobe. Een jurk bijvoorbeeld, of een rok. Een regenjas, slippers, sandalen, hakken, een parka of een trui. We noemen er maar een paar. Klopt. Maar zoals gezegd, een basisgarderobe moet vooral jouw basisgarderobe zijn. Net zoals een capsule wardrobe niet per se uit 33 items hoeft te bestaan. Kies vooral voor iets wat voor jou haalbaar en leefbaar is en vooral: waar jij blij van wordt.

Asceline en ik doen deze maand voor de tweede keer de ‘Haal alles uit je kast Challenge’. We halen de komende tijd alles uit onze kast en gaan net zo lang door tot we alles een keer aan gehad hebben. De vorige keer (winter) kwam ik tot 27 totaal verschillende outfits in 27 dagen. Asceline deed er wat langer over.

Over de schrijver