Online op locatie? Zo bescherm je je privacy en gegevens

Werken hoeft al langer niet meer van 9 tot 5 op een kantoor. Sinds de corona crisis zijn we allemaal een soort digitale nomaden geworden en werken we vanaf verschillende plekken: thuis, op kantoor, in de trein, in het park of op de camping. Maar hoe zorg je dan voor een veilige internetverbinding waarbij je privacy beschermd wordt?

Veilig werken op locatie

Sinds ik ondernemer ben, werk ik meestal thuis, maar voor de afwisseling ook af en toe op locatie. En als ik op vakantie ga, neem ik mijn laptop altijd mee. Vaak moet ik dan inloggen op openbare of vreemde wifi-netwerken. Heel erg handig dat het er is, maar ik vind het ook wel spannend. Vooral openbare netwerken, zonder wachtwoord, zijn potentieel onveilig, terwijl netwerken met een wachtwoord ook geen garanties geven. Eventuele hackers kunnen bijvoorbeeld een wifi-netwerk aanmaken met dezelfde naam als het ‘originele’ netwerk van de locatie waar je zit. Je logt dan in op hun netwerk in plaats van op dat van het café of het restaurant en zo kunnen ze je inloggegevens, wachtwoorden, e-mails en zelfs je bankgegevens achterhalen. En data inzien die ik vanaf mijn computer of telefoon verstuur.

Gebruik van VPN

Om veilig te kunnen internetten via de wifi, gebruik ik tegenwoordig VPN. Dit staat voor Virtual Private Network en het is de beste technische oplossing om mijn gegevens te beschermen. VPN leidt je internetverkeer namelijk om via een externe server en versleutelt het meteen. Hierdoor ben je een stuk minder kwetsbaar. Zelfs op onbeveiligde netwerken. Je krijgt namelijk een ander IP-adres toegewezen zodat je eigen IP-adres verborgen blijft. Hierdoor ben je een stuk anoniemer op internet.

Virtueel op reis

Een leuke bijkomstigheid van VPN is dat je jezelf van de ene op de andere minuut naar de andere kant van de wereld kunt transporteren. Zo heb je ineens geen last meer van geografische restricties – bijvoorbeeld als je in het buitenland Nederlandse programma’s op NPO gemist wilt kijken – en kun je op reis gewoon alles lezen wat je wilt. Check wel even wat de regels in het land waar je bent zijn, want soms gelden er lokale wetten die VPN verbieden.

Drie goede VPN providers

  1. Express VPN heeft een groot aantal servers in verschillende landen en biedt snelle en stabiele verbindingen. Het is gebruiksvriendelijk en goedkoop.
  2. NordVPN is een van de bekendste en meeste betrouwbare VPN-providers. Deze provider heeft privacy hoog in het vaandel staan en heeft de beste prijs.
  3. Proton VPN is gratis maar beveiligt je computer toch goed.

En last but not least check altijd de url waar je naartoe gaat. Kies alleen voor sites, die HTTPS gebruiken. Deze zijn versleuteld en bieden bescherming tegen acties van cybercriminelen.

Heb jij nog aanvullende tips om overal veilig online te werken? Laat het ons weten.

Photo by mentatdgt

Over de schrijver