Kan zeewier de wereld redden?

De klimaatbestseller “Drawdown” presenteert zeewier als 1 van de 100 hoopvolle oplossingen om de uitstoot van broeikasgassen tegen te gaan. Verrassend? Niet als je uitgebreider kennismaakt met de enorme veelzijdigheid van dit bescheiden waterplantje.

CO2 als grondstof

Zeewier is 1 van de snelst groeiende planten op aarde. Als planten groeien, nemen ze CO2 op. Zeewier neemt veel meer CO2 op dan planten op het land. Een mooi staaltje omdenken. Laat de natuur haar werk doen en help waar nodig een handje. CO2 is ineens niet langer een probleem maar het wordt een grondstof en dus onderdeel van de oplossing.

Can seaweed save the earth?

De Stichting Climate Cleanup (www.climatecleanup.org) ziet brood in zeewier en besloot samen te werken met financiers en ondernemers om via zeewierteelt CO2 uit de lucht te halen. Eén van de inspiratiebronnen voor Climate Cleanup is de Australische klimaatwetenschapper en schrijver Tim Flannery. In de documentaire “Can seaweed save the earth?” gaat hij op zoek naar de vele mogelijkheden van dit veelzijdige plantje.  Flannery komt tijdens zijn zoektocht tot verrassende ontdekkingen en ziet enorme klimaatvoordelen.

Zeewier als bouwsteen voor de oplossing

Zeewier kan dienen als duurzaam voer in de visteelt. Het levert daarmee een enorme bijdrage aan de wereldwijde vraag naar voedsel. Het kan ook gebruikt worden als alternatief veevoer. Bijkomend voordeel daarvan is dat koeien veel minder methaan uitstoten, een van de gassen die het meest bijdragen aan de opwarming. Zeewier zuivert water. Het kan verwerkt worden tot biochar en als kunstmest ingezet worden. Of wat denk je van papier, plastic of kleding gemaakt van zeewier? Zelfs bouwen met zeewier lijkt mogelijk!

In een eerder artikel schreven we al over de mogelijkheden van zeewier als nieuwe biobrandstof. Kortom, eindeloos veel kansen voor nieuwe bedrijvigheid en klimaatwinst.

CO2  vastleggen op de bodem van de oceaan

Misschien nog wel het meest interessant is de mogelijkheid om zeewier op grote schaal in oceanen te kweken en naar de bodem te laten zakken. Zodra het afzinkt naar diepere lagen, is de CO2 voor vele jaren vastgelegd.

Aan het eind van zijn documentaire maakt Tim Flannery een eerste voorzichtige berekening. Met al deze toepassingen zou zeewier de CO2 uitstoot met maar liefst 13,4 Gigaton kunnen verminderen. Dat is ruim een derde van de wereldwijde uitstoot! Kan zeewier de wereld redden? Er zijn flinke investeringen en verder onderzoek nodig maar het is zeker een zeer interessante runner-up.

Over de schrijver

5 gedachten over “Kan zeewier de wereld redden?”

  1. Pingback: Wat eten we in de toekomst? - hetkanWEL

    1. Dag Elles, dank voor je reactie. Ik werd zelf ook erg geïnspireerd toen ik ervan hoorde. Ik kan je echt aanraden als je een keer tijd hebt die documentaire van Tim Flannery te kijken. Ik beloof je dat je daar geen spijt van krijgt!

  2. De naam zegt het al ; Wieringen het eens eiland Wieringen aan het begin van de afsluitdijk, het jaarlijkse wiersnijden, het drogen op het vaste land, het gebruik, dijkenbouw, matrassen vulling, bemesting, het groeide in overvloed rond om het eiland, met de afsluitdijk aanleg begon het af te nemen, toen wij na de oorlog daar ons ligplaatje hadden was het nogmoeilijk varen met je buitenboord motortje, in een bepaald jaar werd het wier gris toen wit en toen foetsie, het was weg door de vervuiling denken wij, het oude haventje van den Oever gebouwde van wier waar onze kinderen speelden, werd begraven door Rijkswater staat onder de nieuwe weg, mooi stukje oude natuur waar het water altijd stroomde de boezem van wieringen in met zijn molen, het heeft ons iets afgenomen die weg aanleg, waardoor we geestelijke Nomaden zijn geworden, als een teken maakten wij één van de laatste begravenissen mee op Wieringen (Stroe) waar de vrouwen nog de Huik droegen de gelaats bedekkende doek, een schuur hete een boet vanwege het nettenboeten, ja mooi oud land, met echte noord Hollanders ! groet !

Reacties zijn gesloten.