Van koffieprut tot notitieboekje

Een bakje koffie om de dag mee te beginnen, even koffie leuten met de buurvrouw en een espresso na het eten. Er wordt dagelijks veel koffie door Nederlandse kelen gegoten. Veel koffie betekent veel koffiedik. Marjet de Jong (24) bedacht tijdens haar studie dat ze misschien wel wat met die koffiedik kon maken. Nu heeft ze haar eigen bedrijf, Coffee Based, en zijn afgelopen kerstmis de eerste producten gelanceerd.

Geen afval

Waar anderen na het drinken van een lekker bakje koffie, de prut door de gootsteen spoelen, ziet Marjet er iets veel waardevollers in. “Wij zien koffiedik niet als afval. Kijk, Nederlanders zijn fan van koffie. We drinken gemiddeld 2,4 koppen per dag. Dat levert jaarlijks 120 miljoen kilo koffiedik op. Daar kun je heel erg veel andere dingen mee doen.” Koffiedik is geschikt om voedsel op te kweken en de moestuin doet het ook goed met een laagje koffie. Maar dat is nog niet alles. “Er zit een interessante chemische werking in koffiedik. Het is geschikt om nieuwe materialen van te maken.”

Bak koffie per kaft

Het eerste wat Marjet bedacht was een notitieboek. “We maken de kaft van de notitieboekjes van één ruime bak koffie en een biologisch bindmiddel. Het papier is compleet gerecycled. We hebben het afgelopen jaar, net voor de feestdagen, gelanceerd.” Verder verdiept ze zich nu in plantenpotten en in producten voor koffieleverancier Maas International. “Samen kijken we hoe we de koffiedik uit hun machines weer terug kunnen halen. Daar zouden we dan producten van kunnen maken, die ze normaal van regulier plastic maken.”

01 Cb Team Vrijgemaakt 1 E1518538824850

Koffiekopjes

Ook kijkt het bedrijf of ze bijvoorbeeld koffiekopjes kunnen maken. “Elk product heeft weer andere materiaaleisen. Een notitieboek hoeft niet waterbestendig te zijn, maar een koffiekopje is een grotere uitdaging. Dat moet tegen hitte kunnen en tegen water.”

Afstudeerproject

Marjet studeerde Product Design toen ze op het idee kwam. Tijdens haar minor kwam Lisanne Addink van het upcycle bedrijf VerdraaidGoed een lezing geven over hoe je reststromen weer opnieuw kunt verwerken. “Daardoor dacht ik, hier kan ik wel wat mee. Ik heb mijn afstudeerproject toen samen met VerdraaidGoed gedaan en nu werken we samen.” Ook werkt ze samen met Rotterzwam. Zij kweken oesterzwammen op koffiedik en maken er bitterballen van.

Zwembad Tropicana

Coffee Based zit in het oude tropische zwembad in Rotterdam. “Dit is nu een verzamelplaats van circulaire ondernemers onder de naam Blue City. Hier worden reststromen weer verder gebruikt. Er is al een deel omgebouwd naar kantoren en er komt ook nog een lab.” Zoals ze het zelf verwoorden: een zwembad vol mogelijkheden.

Over de schrijver

2 gedachten over “Van koffieprut tot notitieboekje”

  1. Heel goed initiatief. Op zich. Ik zou het belangrijker vinden om meer met plastic te recycelen. Daar kun je verder niks mee en op dit moment is het plastic aanbod zo groot dat sommige gemeentes het nut van apart verzamelen niet meer inzien. Mijn koffiepads gaan thuis gewoon op de composthoop. En ik denk bij iedereen wel ( groene kliko) . Ik weet niet hoe het in steden gaat. In dorpen wordt groen en restafval en blik en plastic en papier apart verzameld. Maar al dat plastic?? Ik koop al vrijwel alles bij de bio winkel maar ook daar is veel plastic. Men zou ook meer composteerbaar plastic kunnen gaan gebruiken in de levensmiddelen industrie. Daar zitten waarschijnlijk ook geen hard-en zachtmakers In? Bijv. om vlees(waar) en kaas ed in te verpakken. Zeg maar “De natte dingen”.

    1. Tof initiatief! Als reactie op de reactie van Mikkie: er zou inderdaad veeeel meer moeten gebeuren om plastic te recyclen. Dave Hakkens geeft echter het goede voorbeeld. Met zijn machine kun je plastic omtoveren tot wat je maar wil en het mooie is dat je de machine zelf kan maken (mits je handig bent) en dat er op zijn website staat aangegeven op welke plekken zijn machines bij jou in de buurt staan. Lees meer op https://brightvibes.com/723/nl/open-source-recycle-machines-veranderen-oud-plastic-in-afval-in-handige-spulletjes-gewoon-thuis
      of op de website van het Precious Plastic project: https://preciousplastic.com/en/machines.html

Reacties zijn gesloten.