Dit is hoe één man van een woestenij een prachtig natuurgebied maakte

50 jaar geleden was dit stuk land in Texas één grote woestenij. Er was geen water, geen gras en er waren nauwelijks dieren te vinden. Niemand wilde het verwaarloosde stuk grond hebben. Tot David Bamberger voorbijkwam. Hij bracht de natuurlijke bronnen terug, zorgde ervoor dat inheemse planten hun weg vonden en dat de dieren in grote getalen terugkeerden. Hij creëerde een prachtig natuurgebied door mét de natuur samen te werken, in plaats van tegen de natuur in.  

Natuurgebied

Bamberger is een typisch voorbeeld van de Amerikaanse droom: hij groeide op in armoede, maar bouwde als ondernemer een fortuin op. Dat fortuin gebruikte hij om het slechtste stuk grond van Texas te kopen, wat hij maar kon vinden, met als doel om het land te herstellen en terug te geven aan de natuur. En dat is precies wat hij voor elkaar heeft gekregen. Met toewijding, geduld en hard werk is er nu Selah Bamberger Ranch Reserve.

Water

In een korte documentaire voor National Geographic vertelt hij dat er 50 jaar geleden geen druppel water te vinden was op het land. Hij liet 7 waterbronnen boren van elk 150 meter diep, maar het mocht niet baten. Hij kreeg geen druppel uit de grond. En dus besloot hij het over een andere boeg te gooien.

Hij haalde bestaande uitheemse begroeiing weg, plantte inheemse grassoorten en verzorgde het terrein. Het droge, geërodeerde gebied van 5.500 hectare kwam langzaam weer tot leven. Na twee en een half jaar kwam de eerste natuurlijke bron weer omhoog. Inmiddels telt het landgoed er 11, stromen er kreken, liggen er meren, glooien de heuvels en wuift het graslandschap. Er staan bomen, die er toen niet waren. Het aantal vogelsoorten is bijna vervijfvoudigd. Er zijn herten, bergleeuwen en ontelbaar veel vleermuizen.

Gras

Het geheim van zijn succes ligt volgens Bamberger in het gras. “We moeten geen nieuwe soorten introduceren, maar het houden bij wat de natuur in een bepaald gebied heeft neergezet,” legt de 90-jarige man uit in Texas Monthly. “Als je hier water wil, moet je gras hebben. Het wortelsysteem is waanzinnig. De reden dat we hier 50 jaar geleden geen water hadden, kwam omdat we geen gras hadden. Met het terugbrengen van het gras, kwam het water.” En met het water kwamen de dieren.

Bovenste foto: Chris Johnson / Bamberger Ranch

Over de schrijver