In 2013 startte Boyan Slat, toen 18 jaar oud, met een plan om de Oceaan op te ruimen. Deze maand zal er weer een nieuwe versie van zijn systeem te water gaan. Op World Oceans Day is het goed om daar weer even bij stil te staan.
World Oceans Day
De Oceaan vervuilt in rap tempo. Wetenschappers voorspellen dat er in 2050 meer plastic dan vis in de oceaan te vinden is en de dieren die er zwemmen raken verstrikt in het plastic of sterven, omdat ze het opeten. Op World Oceans Day staan mensen overal ter wereld stil bij de schoonheid van de Oceaan en de noodzaak om deze te beschermen. Wij vonden het een goed moment om een update te geven over het werk van Boyan Slat.
De Great Pacific Garbage Patch
Boyan Slat ontwikkelde een systeemom de Great Pacific Garbage Patch op te ruimen, een gebied ongeveer drie keer zo groot als Spanje waar zeker 80.000 ton plastic in drijft. De oplossing ging viraal en ontving wereldwijde steun. Hij startte de non-profit organisatie, ‘The Ocean Cleanup’. De organisatie zat niet stil in de afgelopen jaren en werkt nu met een team van meer dan 80 mensen aan de ontwikkeling van het systeem.
Een U-vormige drijver
Het systeem bestaat uit een U-vormige drijver van 600 meter lang, die op het zeeoppervlak drijft. Aan deze drijvers hangt een scherm van 3 meter in zee. Het systeem drijft mee met de zeestromen en verzamelt zo het plastic. Het kan er niet overheen en niet onderdoor, dus het wordt als het ware gevangen. Vervolgens wordt het meegenomen naar land en daar gerecycled.
50% plastic opruimen
Het doel van The Ocean Cleanup is om in 5 jaar tijd 50% van het plastic in de Great Pacific op te ruimen. Om dit te realiseren moeten er uiteindelijk 60 van dit soort systemen in de oceaan komen te liggen. Ze overwegen ook om plasticvangers vlak voor de kust te leggen, om er zo voor te zorgen dat er geen nieuw plastic bijkomt.
Een nieuwe test
Op 8 September 2018 vond de eerste grote test plaats. Na een uitvoerige voorbereiding met 273 schaalmodellen en 6 prototypes. Tijdens deze testfase bleek het model te werken, maar er kwamen wel twee onverwachte technische problemen aan het licht. Het systeem moest meer snelheid houden om het plastic vast te kunnen houden. Daarnaast was de kracht van de oceaan te groot op de dragers van het systeem. Dit is nu weer aangepast en deze maand gaat het systeem weer te water voor een nieuwe testfase. In deze film legt Boyan het nog een keer goed uit.
Op World Oceans Day wenst hetkanWEL Boyan Slat en zijn team heel veel success met deze nieuwe fase.