Loesje: zeggen wat je denkt kan ook iets aardigs zijn

Loesje komt deze week met een nieuwe campagne waarbij ze voor het eerst beeld gebruikt. Zeggen wat je denkt kan ook iets aardigs zijn, is de boodschap. Daarmee wil ze de roeptoeters, de blaaskaken en de twittertrollen onder ons zover te krijgen om de verruwing op straat en online tegen te gaan. Want als je dan toch iets tegen elkaar roept, waarom zou het dan niet aardig kunnen zijn? Voor deze campagne werkt Loesje samen met illustrator Xaviera Altena.

De Loesje posters

Loesje: je kent haar vast wel van de posters waarmee ze Nederland vanaf het begin van de jaren ’80 vol plakt. Met positief-kritische teksten wil ze ons aan het denken zetten en de wereld op haar manier een beetje mooier maken. En dat is over de jaren heen aardig gelukt met teksten als: Grappig: een lerarentekort in een land waar iedereen het altijd beter weet. Elk uiterlijk is mooier dan een pestkop. Van denken worden we moe, dus oordelen we maar wat. Soms heb je van die dromen die je wakker houden, tot je ze uitvoert.
 
Loesje Poster 2 E1528811731171 Loesje 3 E1528811752804
De bekende posters bestonden tot nu toe altijd uit simpele zwarte letters op een wit vel, ondertekend met Loesje. Maar dit keer is dat anders en heeft Loesje de hulp ingeroepen van illustrator Xaviera. Op die manier hoopt ze extra aandacht te krijgen voor haar roep om positiviteit.

Vrijheid van meningsuiting

“In Nederland mag je elke gedachte of mening die je hebt hardop uitspreken, zonder dat je daarvoor in de gevangenis belandt,” zo schrijft Loesje in een begeleidende brief. “Maar de laatste tijd maak ik me zorgen over hoe mensen met elkaar discussiëren. Iedereen mag zomaar wat roepen, maar waar ligt voor ons de grens van vrijheid van meningsuiting? Laten we de vrijheid van meningsuiting niet gebruiken om anderen naar beneden te halen, maar om de maatschappij juist een mooiere plek te maken.”
Loesje Prullenbak E1528812178654

Ongefilterde meningen

Dat is de oproep van Loesje, die vindt dat we tegenwoordig nog wel eens doorslaan in het geven van ongefilterde meningen. “Op straat en op Social Media móeten we over alles een oordeel hebben. En geven. Mijn nicht met overgewicht wordt gebashed op social media. Mijn buurman, die homo is, loopt op straat niet hand in hand met zijn vriend omdat hij bang is te worden uitgescholden. Een vriendin, die moslima is, wordt op straat mét hoofddoek uitgemaakt voor terrorist, maar zónder hoofddoek voor hoer. En mijn vriend, die een kleur heeft, krijgt racistische opmerkingen naar z’n hoofd.”

Tas15 E1528812222362
Sdr

Met de campagne Zeggen wat je denkt kan ook iets aardigs zijn wil Loesje mensen laten nadenken over de verantwoordelijkheid die vrijheid met zich meebrengt. Ze hoopt daarmee de verharding tussen mensen tegen te gaan. Als je deze boodschap wil delen, kan je actiepakketten bestellen waarvoor je alleen de verzendkosten betaalt.

Over de schrijver