Dit stel leeft off-grid op een zelfgemaakt eiland voor de kust van Canada

In het Westen van Canada, bij Vancouver in de buurt, drijft een zelfgemaakt eiland van bomen, torens, kleine gebouwen, hellingen en kassen. Freedom Cove, zoals het heet, is een project van kunstenaars Catherine King en Wayne Adams. De twee begonnen in 1992 met de bouw van hun off-grid paradijsje, dat bestaat uit 12 met elkaar verbonden platforms. Ze verbouwen er hun eigen groente en leven daarnaast van hun eigen visvangst en de verkoop van hun kunstwerken.

Nu we aan huis gekluisterd zijn, en een reis naar de andere kant van de wereld er even niet in zit, is het soms heerlijk om even weg te dromen bij plaatjes van verre bestemmingen. Freedom Cove is zo’n plek waar ik in de (verre) toekomst graag eens heen zou willen. Catherine en Wayne stellen hun paradijs regelmatig open voor bezoekers om ze te inspireren met hun manier van leven, op het ritme van en in harmonie met de natuur.

Zelfgemaakt Eiland

Zelfgemaakt eiland

Zoals gezegd begonnen ze met het bouwen aan hun paradijs in 1992. Dat begon met een klein huis, omdat ze een dak boven hun hoofd nodig hadden. Daarna volgde een dansvloer, omdat Catherine danseres is en bovendien graag Tai Chi en yoga doet. Daarna volgde een platform voor het zelf verbouwen van groente, wat altijd een droom voor Catherine was geweest. Het begon met een ‘simpele’ slatuin, maar al snel kwam er uitbereiding, want alleen van sla zult gij niet leven. En zo groeide het eiland uiteindelijk uit tot de 12 platforms die het nu rijk is.

Zelfgemaakt Eiland

Met de natuur

Het hele eiland staat in het teken van de natuur. Het stel wilde niet alleen graag midden in de natuur leven, maar wilde die natuur zo min mogelijk verstoren met hun aanwezigheid. Daarom hebben ze zonnepanelen geïnstalleerd waarmee ze hun elektriciteit opwekken. En halen ze hun drinkwater van opgevangen regenwater en water van een nabijgelegen waterval. Wayne heeft een gat in de vloer van de woonkamer gemaakt, zodat hij desgewenst vanaf de bank de vis voor die dag kan vangen.

De meeste gebouwen zijn in levendig fuchsia-roze en groenblauw geschilderd. De poort naar de dansvloer wordt gemarkeerd door twee ribben van een walvis. Op het eiland zie je overal kunstwerken van dieren (al dan niet gemaakt van walvistanden), adelaarsveren en schedels.

Landziek

Elke twee weken varen ze naar het vasteland om het hoognodige aan boodschappen te doen, maar daar worden Wayne en Catherine altijd een beetje ‘landziek’ van. Ze zijn inmiddels zo gewend geraakt aan het constante meebewegen op de golven van eb en vloed, dat vaste grond onder hun voeten een beetje onwennig blijft. Wil je meer weten over hun levensstijl? HetkanWEL interviewde Catherine in 2016: lees haar verhaal hier. 

Hoe ziet jouw droomhuis eruit? Laat het ons weten door hieronder een reactie achter te laten. 

Lees ook het verhaal van dit stel, dat eigenhandig een stuk regenwoud van 300 ha. in India herstelde. En van deze man, die een woestenij in Texas omtoverde tot een prachtig natuurgebied en de biodiversiteit herstelde.

Over de schrijver