Zeven kleuren en hun effect op je lichaam en emoties

Er zijn zeven kleuren licht, die je allemaal een uniek gevoel geven. Rood verhoogt je hartslag en blauw laat je tot rust komen. Het heeft dus een fysiek en emotioneel effect. Gekleurde lampen zorgen ervoor dat je je kamer kunt aanpassen op je (gewenste) stemming.

Elke kleur een eigen golflengte

Wetenschapper Sir Isaact Newton ontdekte in 1666 dat licht bestaat uit verschillende kleuren, die allemaal hun eigen golflengte hebben. Die golflengte blijkt voor een groot deel verantwoordelijk te zijn voor het effect op je lichaam en emoties. Nadat je bent blootgesteld aan een vrolijke kleur, dan kun je daar echt van opknappen als je bijvoorbeeld niet zo lekker in je vel zit. Met ledverlichting is het nu heel eenvoudig om dat voor elkaar te krijgen. En het is gemakkelijk verkrijgbaar via speciale winkels, zoals ledwereld.

Er zijn zeven kleuren, die allemaal hun eigen effect hebben. We zetten ze voor je op een rij.

Zeven kleuren en hun effect

De zeven kleuren van de regenboog zijn rood, oranje, geel, groen, blauw, indigo en paars. Allemaal hebben ze hun eigen kracht. En als je weet wat ze betekenen, kun je die kennis toepassen in je huis.

Rood

Rood is de kleur van actie, energie, kracht en passie. Bij het zien van rood licht, of een rode kamer, versnelt je ademhaling en gaat je bloeddruk omhoog. Het is de kleur van bloed, dat je lichaam van energie voorziet en het kan erotische gevoelens oproepen. Rood verwarmt je en geeft je levensenergie. En het is de kleur die je het beste kunt zien. Daarom zijn stopborden en stoplichten ook rood.

Oranje

Oranje is de vrolijkste kleur die er is. Het staat voor een combinatie van geel (geluk) en rood (energie). De kleur oranje stimuleert de zuurstoftoevoer naar de hersenen en dus je hersenactiviteit. Daarnaast verwarmt de kleur, maakt creatief en vrolijk.

Geel

Geel is de kleur van de zon en van blijdschap. Je krijgt er gevoelens van geluk, onbezorgdheid en blijdschap van. Ook van geel verhoogt je hersenactiviteit en geeft je spieren een energieboost.

Groen

Groen is de kleur van de natuur en dat maakt je gelukkig en rustig, doordat het harmonie, versheid, jeugdigheid en groei uitstraalt. Daarnaast zorgt groen voor ontspanning en stabiliteit, maar dan vooral felgroen en lichtgroen. Donkergroen wordt vooral geassocieerd door hebzucht en zakelijkheid.

Blauw

Blauw staat voor rust, stabiliteit, trouw en wijsheid. Het is de kleur van de hemel en de zee. De kleur blauw vertraagt je stofwisseling en heeft een kalmerend effect op je gemoedstoestand. Blauw licht staat voor kalmte, stabiliteit, betrouwbaarheid en mannelijkheid.

Paars

Paars is een combinatie van rood en blauw. Het is de kleur van de adel en staat voor macht, rijkdom, wijsheid, mysterie, magie en creativiteit. In de natuur komt paars niet voor, waardoor mensen het kunstmatig vinden. Paars licht helpt om creativiteit te vergroten en een mysterieuze sfeer te creëren.

Roze

Roze staat voor liefde, intimiteit en zorg. In een lichtroze ruimte heb je meteen het gevoel van comfort, rust, positiviteit en vertrouwen. Het heeft een kalmerend effect op mensen en kan zelfs het gevoel van euforie oproepen.

Wit

Wit licht associeer je snel met schoon, helder, zuiver en onschuldig. Het staat voor opgeruimdheid en hygiëne. De meeste lampen hebben een wit licht. Je kunt kiezen voor warme en koel licht. Het is praktisch en effectief en je kunt er gemakkelijk bij werken.

 

Over de schrijver

1 reactie op “Zeven kleuren en hun effect op je lichaam en emoties”

  1. Interessant maar het blauwe licht dat wordt uitgestraald door schermen op mobiele telefoons, computers, tablets en televisies beperkt de productie van melatonine, het hormoon dat uw slaap-/waakcyclus of het circadiane ritme regelt. Het verminderen van melatonine maakt het moeilijker om te vallen en in slaap te blijven.

Reacties zijn uitgeschakeld.