San Francisco Airport verkoopt geen plastic flesjes meer

Het vliegveld van San Francisco wil in 2021 compleet zero waste zijn. In dat kader gaat de verkoop van water in wegwerpflessen in de ban. Vanaf deze week mogen verkopers op de luchthaven hun water alleen nog maar aanbieden in afbreekbare bekers of in herbruikbare flessen van bijvoorbeeld metaal of glas. Daarmee is SFO het eerste vliegveld ter wereld dat het probleem van de plastic flesjes aanpakt. In 2011 haalde het vliegveld ook al het nieuws door overal drinkwaterpunten te installeren waar je je eigen flesjes kan bijvullen. In die tijd nog een unicum in Amerika.

Plastic rietjes, roerstaafjes en tandenstokers

Het verbod op de verkoop van plastic flesjes op de luchthaven komt ruim een maand nadat San Francisco wegwerpplastic rietjes officieel in de ban deed. In de hele stad mogen restaurants geen rietjes, tandenstokers en roerstaafjes van wegwerpplastic meer aanbieden aan hun klanten. Ook wegwerpproducten als papieren servetten, suikerzakjes of eetstokjes mogen alleen nog op verzoek worden geleverd en in bescheiden hoeveelheden. Geen onnodige maatregel, want bij de gemiddelde sandwich krijg je in Amerika minimaal 10 servetten geleverd, is mijn ervaring.

Plastic tasjes

In de Verenigde Staten loopt Californië behoorlijk voorop door als eerste staat plastic tasjes in de ban te doen. Een voorbeeld dat nog maar door weinig staten is opgevolgd trouwens. Gelukkig zijn er al wel meer dan 90 landen, die het plastic tasje in de ban hebben gedaan, waarbij Afrika behoorlijk vooroploopt.

Zwerfafval

Vanaf 2021 komt er in de EU een algeheel verbod op wegwerpplastic rietjes, borden en bestek. Ook drank- en voedselverpakkingen van piepschuim, roer- en wattenstaafjes, ballonstokjes en zakjes van dun plastic vallen onder dit verbod. Bovendien moeten de makers van sigarettenfilters, ballonnen en bepaalde voedsel- en drankverpakkingen gaan betalen voor de opruimkosten van hun zwerfafval. Ook Canada doet wegwerpplastic in de ban vanaf 2021, daarbij geïnspireerd door het besluit van de EU, zo zei de Canadese premier Justin Trudeau bij de bekendmaking.

Plasticvrij dorp

In Groot-Brittannië is er zelfs al een hele stad, die plasticvrij is. De kustplaats Penzance besloot – na het zien van de film Blue Planet II – om al het plastic in de ban te doen. De bewoners kiezen ervoor om alleen nog spullen te kopen zonder plastic verpakkingen en worden daarin gesteund door de middenstand. Bovendien organiseren ze regelmatig opruimsessie op het plaatselijke strand.

Penzance staat niet alleen in hun strijd tegen afval: in Japan werd Kamikatsu het eerste zero waste dorp ter wereld. Waarmee we maar willen zeggen: goed voorbeeld doet goed volgen.

Wat denk jij: heeft het zin dat bijvoorbeeld Schiphol de verkoop van wegwerpplastic waterflesjes stopt? Laat het ons weten door hieronder een reactie achter te laten of onze poll in te vullen.

Over de schrijver

5 gedachten over “San Francisco Airport verkoopt geen plastic flesjes meer”

  1. Schipholie Plastic vrij zou mooi zijn
    Niet alleen plastic flesjes in de ban maar ook alle papieren koffiebekers, verpakkingen voor voedsel en iedereen zijn eigen beker mee of even op je gemak wat eten in een restaurant met gewoon stenen servies

  2. Weg met wegwerp plastic waterflesjes. Water tappunten installeren. Een leuke serie hervulbare flesjes ontwerpen met verschillend design en in verschillende prijsklassen, dus voor ieder wat wils. Met een hervulbare fles beperk je plastic afval. Bovendien…door water drinken, krijg je minder calorieën binnen dus goed voor je gezondheid.
    Verkoop van water wegwerpflesjes zouden ze ook in alle overheidsgebouwen en op scholen moeten verbieden. Liefst natuurlijk ook bij bedrijven, maar dit is misschien moeilijker te regelen.

  3. Echt goed plan! Meer plekken met waterkraan zodat mensen hun eigen flesje kunnen vullen zou ook overal goed werken denk ik. Het is te lang zo makkelijk gemaakt door overal flesjes aan te bieden! Mensen leren zelf na te denken over wat ze meenemen op reis of dagje weg. niks koop maar en gooi maar weg. Het aanbod is te groot en te makkelijk. Ik hoop dat alle vliegvelden en stations dit voorbeeld gaan volgen.

  4. Het is een grote noodzaak om te starten met “ontplasticen” mijn nieuwe werkwoord voor deze strijd tegen het plastic. Het is ongelofelijk wat je tegen komt in de natuur. Een rondje fietsen als natuurfotograaf levert mij altijd een zak vol zwerf plastic op. De ergernis is groot. Als iedereen een steentje bij gaat dragen en vooral grote concerns als Schiphol gaan de mensen misschien beter hun best te doen in de strijd tegen plastic. Goed voorbeeld is goed volgen!!!!

Reacties zijn gesloten.