Boyan Slat heeft goed nieuws!

Afgelopen week kwam The Ocean Cleanup met mooi nieuws naar buiten. Initiatiefnemer en CEO Boyan Slat kondigde trots aan dat zij binnen een jaar zullen starten met het opruimen van de plastic soep. Ze hebben namelijk een nieuwe techniek ontwikkeld om deze belangrijke klus te klaren. We vertellen je graag meer over deze jonge zeeheld en zijn unieke vloot.
Een grote droom
Vorige week verzamelden duizenden nieuwsgierige mensen zich in de Werkspoorkathedraal in Utrecht voor The Next Phase: een evenement waar Boyan Slat zijn nieuwste plan onthulde. Hij droomt al sinds zijn 16e over het opruimen van de plastic soep en werd een paar jaar geleden wereldberoemd met zijn plan om dit te realiseren.
Hij stelde voor om de oceaan het werk zelf te laten doen door een verankerde U-vorm van 100 kilometer lang in het water te installeren waar de oceaan al het plastic in zou stuwen. Zo kon het plastic uit het water worden gevist en worden gerecycled tot duurzame producten. Zijn plan werd wereldwijd enthousiast ontvangen en hij haalde miljoenen euro’s op om het uit te werken.
De afgelopen jaren deed hij met zijn project The Ocean Cleanup onderzoek naar de beste manier om dit plan uit de werken. Samen met ingenieurs en deskundigen uit de hele wereld kwam hij tot een nieuw aanvalsplan.
The Ocean Cleanup
Een nieuw aanvalsplan
Het nieuwe plan (te zien in de video hier onder) is om de enorme verankerde U-vorm te vervangen door tientallen kleinere U-vormen met zeeankers. Deze ankers bestaan uit langwerpige platen die zich op een diepte van 500 tot 600 meter bevinden. Op deze diepte is de stroming minder sterk dan aan het wateroppervlak waardoor de installaties trager bewegen dan het ronddrijvende plastic. Daardoor komt het plastic sneller in de U-vorm terecht.
Deze nieuwe methode is efficiënter, goedkoper en sneller te realiseren dan het eerste ontwerp. Bovendien is het ontwerp zo veel minder kwetsbaar. Bij het oude plan zou het hele systeem niet meer kunnen werken bij een defect. Als er bij het nieuwe plan een systeem defect is werken de andere 49 systemen nog wel.
Uiteindelijk wil Boyan Slat 50 installaties plaatsen in de plastic soep tussen Hawaii en Californië. De eerste systemen zullen eind dit jaar worden getest en de eerste missie staat voor het voorjaar van 2018 op de planning.

Goed nieuws
Boyan Slat gaf tijdens de bijeenkomst in Utrecht aan optimistisch te zijn over de toekomst. Zo heeft hij berekend dat The Ocean Cleanup met nieuwe systeem de plastic soep voor het jaar 2030 bijna helemaal kan opruimen:
“Bij The Ocean Cleanup zoeken we altijd naar manieren om de schoonmaakactie sneller, beter en goedkoper te maken. Vandaag maken we een grote stap in deze richting. De schoonmaak van de oceanen van de wereld is dichtbij. […] Ik ben er van overtuigd dat we met onze deskundige partners zullen slagen in onze missie!”
Wil jij meer weten over The Ocean Cleanup? Lees dan hier het meest recente artikel over Boyan Slot of klik hier voor de site en Facebookpagina. De afbeeldingen en de video bij dit stuk zijn eigendom van The Ocean Cleanup en gemaakt door Erwin Zwart.
Erwin Zwart - The Ocean Cleanup 2

Over de schrijver

3 gedachten over “Boyan Slat heeft goed nieuws!”

  1. Pingback: Plastic Soup Atlas: we maken er een puinhoop van

  2. Het moet natuurlijk geen dweilen worden met de kraan open. De toevloed van afval moet stoppen. Een en en dus moet het zijn.

  3. Ziet er hoopvol uit! Zien grote schepen het wel?… Anders is het snel stuk, en de schoepen van het schip ook…. En hoe zit het met walvissen en andere dieren… Hebben die er geen hinder van?… Verder is het een mooi plan en wens ik het plan. een goede toekomst met mooi resultaat!

Reacties zijn gesloten.