Deze bunker aan de kust wordt omgebouwd tot bijzonder logeeradres

We kennen ze allemaal: de bunkers die langs de Nederlandse kust staan. Tussen 1942 en 1945 door de Duitsers gebouwd als onderdeel van de Atlantikwall en nu cultureel erfgoed. Veel van die bunkers zijn in verval geraakt of vallen ten prooi aan vandalisme. Daar wil de Stichting Stelling 33 iets aan doen door de bunkers op een duurzame en ecologische manier te verbouwen en om te toveren tot bijzondere verblijfplaatsen met respect voor de natuur. Volgend jaar start een pilot met de eerste Cocondo-bunker in Hoek van Holland.

Pilot-bunker

In het Natura-2000 gebied vind je hier het rijksmonument Het Vinetaduin. De Duitse telefoonbunker werd in 1943 gebouwd en bestaat uit een militaire telefooncentrale van gewapend beton en een woonverblijf van metselwerk. In de oorlog zaten hier twee manschappen, maar na de verbouwing door Stichting Stelling 33 is er plek voor twee volwassenen en twee kinderen.

Het Vinetaduin

Het Vinetaduin telt zo’n 60 bunkers en is officieel niet toegankelijk voor publiek. Toch wordt het gebied regelmatig betreden door vandalen, met alle gevolgen van dien voor het natuurgebied. Door de bunkers een herbestemming te geven, hoopt de stichting ook de natuur te beschermen. “We transformeren de bunker tot een duurzame plek om te wonen en werken. Daarbij gebruiken we circulaire bouwmaterialen en herstellen het omliggend duin,” zo zeggen de initiatiefnemer op de site van Cocondo. “We willen onderzoeken hoe erfgoed en natuur elkaar kunnen versterken.”

Bunker

Wonen in een bunker

Het concept om de bunkers een herbestemming te geven is niet helemaal nieuw. Tijdens de wederopbouw gingen heel veel Nederlandse gezinnen in bunkers wonen, uit noodzaak, omdat er in die tijd een groot woningtekort was. Veel kustdorpen waren door de Duitse bezetter afgebroken. “Die verhalen van toen willen we eigenlijk doorvertellen door de mensen nu ook weer in die bunkers te laten verblijven,” zegt Peter de Krom, voorzitter van Stichting Stelling 33.

Crowdfunding

Momenteel is de stichting bezig met crowdfunding via Voor de Kunst om het interieur van de eerste bunker te kunnen financieren. “De restauratie en transformatie van de bunker wordt volledig betaald door fondsen, subsidies, sponsoring en een groot stuk vrijwilligerswerk,” zegt Peter. “Maar voor het interieur en het realiseren van een mooi, verzonken terras hebben we nog geld nodig.”

Slapen in een bunker

De Stichting zit nu over de helft van de benodigde donaties. Als ze het volledige bedrag halen, kan de bunker in de zomer van 2021 open en kunnen ze daarna gaan werken aan een netwerk van Cocondo-bunkers langs de Nederlandse kust. Met je donatie kan je bijvoorbeeld een proefnacht in de bunker regelen of een rondleiding door de bunker en het natuurgebied.

Wat vind jij van dit initiatief om oude, vervallen bunkers om te bouwen tot unieke verblijfplaatsen met respect voor de omliggende natuur? Laat het ons weten door hieronder een reactie achter te laten.

Over de schrijver

4 gedachten over “Deze bunker aan de kust wordt omgebouwd tot bijzonder logeeradres”

  1. Ik vind het een uitstekend idee. Je blijft het historische waarde van de bunkers behouden, terwijl je ook inkomsten binnenhaalt voor het onderhoud. Het moet interessant zijn om in zo een bunker te wonen. Ik ben zeker benieuwd naar het eindresultaat. Zijn deze bunkers wel goed beveiligd tegen inbraken?

  2. Hallo Wyke,
    Leuk initiatief, hoop dat het slaagt. Leuk bericht ook! Toch één opmerking: vandalisten is geen Nederlands and het is gewoon vandalen, naar het gelijknamige volk, dat ooit vernielingen in Rome aanrichtte.
    Groet, Hans

    1. Een cursus nederlands zou voor heel veel journalisten en “schrijvers” een goed idee zijn. Boeken lezen doen ze niet meer dus ze komen niet meer in contact met behoorlijk geschreven nederlands.

Reacties zijn gesloten.