Doe mee aan de Groene Golf: een duurzame ice bucket challenge

Doe je mee aan de Groene Golf? Je kunt je committeren aan een of meer groene acties en zo jouw steentje bijdragen. Daarna kun je ook anderen motiveren om mee te doen. 

Wereldwijde klimaatstakingen

Klimaatverandering krijgt veel aandacht. De hoge opkomst bij de klimaatstakingen overal ter wereld, liet dat overtuigend zien. Maar we zijn er nog niet. Om ervoor zorgen dat mensen hun krachten kunnen bundelen, lanceert een groepje jonge mensen een campagne waar heel Nederland de komende maanden aan kan doen: De Groene Golf

Een duurzame ice bucket challenge

De Groene Golf is een “duurzame ice bucket challenge”. Je kunt je online committeren om minimaal een van drie groene acties te doen. Ben je eenmaal ingeschreven, dan wordt je uitgedaagd om ook anderen onderdeel te maken van de Groene Golf door deze met hen te delen. Op deze manier wordt een sneeuwbaleffect gecreëerd, net als bij de ice-bucket challenge.

3 groene acties

Deelnemers kunnen kiezen uit 3 acties:

 • Tot de Kerst doordeweeks geen vlees eten

Vlees eten is slecht eten voor het klimaat. Door op doordeweekse dagen geen vlees te eten kan een flinke co2 reductie behaald worden. Als 1000 mensen meedoen aan deze actie, bespaart dat 55.371 CO2 equivalenten tot de Kerst.

 • De eerstvolgende vakantie met de trein of fiets i.p.v. met het vliegtuig

Een vlucht van Schiphol naar Barcelona veroorzaakt ongeveer 500 kg CO2 uitstoot, 5 % van de jaarlijkse uitstoot van een gemiddelde Nederlander. Als jij je volgende vakantie met de fiets of trein gaat, kun je die uitstoot makkelijk besparen.

 • Drie maanden lang geen nieuwe kleding kopen

De mode-industrie draagt 8% bij aan de wereldwijde uitstoot van CO2. Als 1000 mensen besluiten 3 maanden te stoppen met shoppen, levert dat een besparing op van 37.000 kg. CO2 uitstoot. HetkanWEL interviewde Linda Schrurs, die al een jaar geen nieuwe kleding meer koopt. Het is dus mogelijk.

Inschrijven voor 1 november

De jonge initiatiefnemers van de Groene Golf willen met deze campagne Nederlanders aanzetten tot een duurzame gedragsverandering. Je kunt de golf vergroten door de actie te delen met jouw vrienden, familie en collega’s.

Inschrijven kan tot 1 november via www.groenegolf.nu.

Welke actie van de Groene Golf spreekt jou het meeste aan?

Over de schrijver

4 gedachten over “Doe mee aan de Groene Golf: een duurzame ice bucket challenge”

 1. Geen hout stoken. De energie transitie heeft ons terug gebracht in de middeleeuwen : van gas naar houtstook.
  Geen pellets uit Amerika, geen biomassacentrales,geen houtverbranding.

 2. Vlees eten : doe ik heel weinig en eet ook regelmatig zonder.
  Vliegen : doe ik niet
  Kleding kopen: 2 tot 3 maal per jaar en dan meestal nog sokken en ondergoed
  De rest maak ik zelf of koop ik tweedehands indien nodig.
  Dit al vele, vele jaren.
  Ik ben wel heel blij dat er steeds meer aandacht voor duurzaamheid is.

 3. Geen nieuwe kleding kopen lijkt mij het makkelijkst voor de meeste mensen (zeker wanneer er nog geen reis gepland staat en gezien treintickets vele malen duurder zijn dan vliegen). Het maakt hopelijk ook bewust dat je helemaal niet elke week of maand nieuwe kleding nodig hebt. Goed voor milieu maar ook tegen de walgelijke kleding industrie.
  Ik hoop dat veel mensen mee gaan doen!

Reacties zijn gesloten.