In deze tijd van de energiecrisis zijn we volop aan het zoeken naar besparende aanpassingen voor onze woning. Gemiddeld gaat ongeveer 80% van de energierekening naar de verwarming, het andere deel naar warm water. Hiervan wordt voor het douchen en bad verreweg het meest verbruikt. Waar kun je aan denken bij een energiezuinige badkamer?
Wanneer je badkamer nog volledig ingericht moet worden, is er veel waar je rekening mee moet houden. Wat is het budget, welke stijl vind je mooi en hoe groot is de beschikbare ruimte. Er zijn veel opties op de markt dus oriënteer je van tevoren voor het kopen van het soort tegels, douchebak, bad en douchewanden. Kies voor duurzame materialen met een lange levensduur en voor energiezuinige maatregelen. Onderstaande aandachtspunten zijn vriendelijk voor het milieu én je portemonnee.
1. Verwarming
Een ijskoude badkamer heeft voor weinigen voorkeur, dat snappen we. Gelukkig zijn er manieren om je badkamer een stuk energiezuiniger warm te krijgen. Elektriciteit en water is niet gelijk een combinatie waar je aan denkt en toch is elektrische verwarming de meest energiezuinige optie. Omdat je relatief weinig in de badkamer bent, kies je het beste voor een verwarming die de ruimte snel op temperatuur brengt. Een infrarood panel is hierbij de meest zuinige keus. Je creëert hiermee een directe warmte die aangenaam aanvoelt. Verwarming in combinatie met een zonneboiler, scheelt ongeveer de helft op je energieverbruik. Goed om te weten; je kunt subsidie krijgen bij de aankoop.
2. Energiezuinige douchekoppen en kranen
Een energiezuinige kop in de douche of -kraan boven de douchebak kan een groot verschil maken. Het mag duidelijk zijn dat een regendouche van alle opties het minst energiezuinig is. Op de website van Milieucentraal vind je welke douchekoppen waterbesparend zijn. Een andere manier om op gas te besparen is een thermostaatkraan wanneer je deze nog niet hebt. Hiermee wordt het water sneller warm en blijft deze bovendien op de gewenste temperatuur.
3. Ventilatie
Ventilatie in de badkamer is belangrijk voor een gezond binnenklimaat en het voorkomen van schimmelvorming. De meest energiezuinige manier van ventileren is door het raam een stukje open te zetten. Dit is natuurlijk niet in alle badkamers mogelijk. De deur open zetten is geen goed idee omdat het vocht dan de woning intrekt. De meest energiebesparende en milieubewuste keuze is een ventilatiemodel met warmteterugwinning. Hierbij wordt de warmte van de afgevoerde lucht gebruikt om de verse, instromende lucht op de juiste temperatuur te brengen. Een decentrale ventilatie verbruikt ook relatief weinig stroom.
4. Hergebruik van water
Alhoewel watergebruik de laagste kostenpost op de energierekening is, is er ook een manier om het water te hergebruiken. Want hoe bizar is het eigenlijk dat ons schone water weer ongebruikt het doucheputje instroomt? En dat we schoon drinkwater gebruiken om de wc door te spoelen of de tuin te besproeien, zonde! Er zijn gelukkig steeds meer mogelijkheden voor het hergebruik van water; van speciale douchecabines tot je eigen waterzuiveringsinstallatie.
Er bestaat ook zoiets als een douche-wtw (warmteterugwinning). Op deze manier wordt het wegstromende water niet gemengd met het ‘verse’ water omdat het langs elkaar heen stroomt. Daardoor wordt het koude water alvast opgewarmd en is er minder gas of elektriciteit nodig om het verder op temperatuur te brengen.
Last but not least; je kunt nog zo’n energiezuinige badkamer hebben maar wanneer je de ruimte constant verwarmd en lang onder de douche staat, is het alsnog als dweilen met de kraan open. Zet daarom de verwarming laag wanneer je de ruimte niet gebruikt. En wist je dat minder douchen niet alleen water bespaart maar ook beter is voor je gezondheid? En dat een bad ongeveer drie keer zoveel water kost dan een douche van vijf minuten?