Pesticiden: deze groenten en fruitsoorten hebben het minste gif blijkt uit onderzoek

Een bakje aardbeien, een krop sla, een zak aardappelen of een watermeloen. Als je in de supermarkt staat, zie je niet per se aan de buitenkant van een product of er pesticiden op zitten. Laat staan hoeveel. Daarom kwam PAN-NL (Pesticide Action Network) eerder dit jaar met een ranglijst die een goede aanvulling is op de clean fifteen en de dirty dozen van de Amerikaanse non-profitorganisatie EWG waar we eerder al eens over schreven.

Met de jaarlijkse clean fifteen (groenten en fruit die je niet per se biologisch hoeft te eten) en dirty dozen (groene en fruit waar doorgaans zoveel pesticiden op zitten dat je ze beter wél biologisch kunt eten) geeft de non-profit organisatie de gemiddelde burger wat houvast in de supermarkt. In dit artikel vind je de lijst van 2024. Ook PAN-NL wil er een jaarlijkse ranglijst van maken met daarbij de oproep om in actie te komen door je supermarkt te laten weten dat je minder gif wil. Want terwijl de insecten verdwijnen, groeien ziektes als Parkinson en ALS schrikbarend dankzij het veelvuldige gebruik van pesticiden.

Deze groenten en fruitsoorten hebben de meeste pesticiden:

Hoewel de regels voor pesticiden in de Verenigde Staten anders zijn dan in de EU (hier zijn de regels strenger) zien we toch wat opvallende overeenkomsten. Zo eindigt de aardbei in beide lijsten erg hoog (op nummer 1 in de VS, op nummer 2 in Nederland), wat precies de reden is waarom ik al jaren alleen nog maar biologische aardbeien eet. Dat betekent ook dat ik veel minder aardbeien eet, namelijk alleen als ze in de aanbieding zijn (en het aanbod is al niet zo groot), maar dat maakt het ook weer tot een extra feestje.

Ook druiven, perziken, appels en kersen staan in beiden lijsten als zijnde: veel pesticiden, oftewel niet eten want giftig. Qua groenten komen de lijsten minder overeen. Dit heeft wellicht ook te maken met het feit dat PAN-NL een verdeling maakt tussen fruit en groenten, terwijl in de dirty dozen lijst groenten als fruit door elkaar staan, wat neerkomt op 8 stuks fruit en 4 keer groenten in de dirty dozen lijst. En die 4 groenten hebben maar 1 overlapping met de top-5 meest giftige groenten in Nederland: paprika.

PAN-NL lijst: fruit met hoogste aantal pesticidenDirty dozen EWG, fruit:
citrusfruitaardbeien
aardbeiendruiven
kersenperziken
druivenperen
appelsnectarines
appels
kersen
blauwe bessen

Voor de groenten zit dat zo:

PAN-NL lijst: groenten met hoogste aantal pesticidenDirty dozen EWG, groenten:
kropslaspinazie
paksoiboerenkool (of andere bladgroente met een harde stengel)
paprikapaprika en pepers
spruitjessperziebonen
komkommer

Deze groenten en fruit hebben de minste pesticiden

Als we het dan hebben over de schoonste soorten groenten en fruit, waar dus de minste hoeveelheid pesticiden op gevonden zijn, dan zien we ook overeenkomsten. Alleen de pruimen uit de Nederlandse ranglijst komen niet voor op de Amerikaanse Clean Fifteen lijst. Wat een vrij grote overlap betekent, want op deze zogenaamde schone lijst staan maar 6 stuks fruit, waardoor alleen papaya en honingmeloen niet op de Nederlandse lijst staan.

PAN-NL lijst: schoonste fruitClean fifteen, EWG, fruit
kiwiananas
watermeloenpapaya
ananashoningmeloen
mangokiwi
pruimenwatermeloen
mango

Voor de volledigheid ook even de schone groenten op een rij (met twee overeenkomsten, asperges en kool):

PAN-NL lijst: schoonste groentenClean fifteen, EWG, groenten
aspergesavocado
rode bietenmaïs
witlofuien
rode kooldoperwten
pompoenasperges
kool
champignons
zoete aardappelen
wortelen

De volledige lijst van PAN-NL vind je hier. Dlijst met de dirty dozen en clean fifteen van EWG vind je hier.

Houd jij rekening met dit soort lijsten als je boodschappen doet of ben je niet zo bezig met pesticiden op de groente en fruit die je eet? Laat het ons weten door hieronder een reactie achter te laten.

Over de schrijver

8 gedachten over “Pesticiden: deze groenten en fruitsoorten hebben het minste gif blijkt uit onderzoek”

    1. ik zou voor verticaal gaan in potten; snackkomkommer (zó leuk en lekker,) leiden met touw of een bamboostok. Klimmende snijbonen langs 3 hoge bamboostokken per pot. bovenaan als een tipitent bij elkaar knopen in ruime pot, 4 bonen rondom elke stok zaaien en niet té nat. (Houdt meteen wind tegen) Cherrytomaten aan bamboostok, grote opbrengst! Aardbeien in hangpotten, vaak water geven bij zonnig weer. in Kleinere potten kunnen fijnere groenten; wortelen, radijs. (snij-) sla, bietjes…Je kunt ook plastic tomatenkasjes kopen, smal en hoog. houdt je meteen wind en regen tegen. Wees creatief Veel succes en goede oogst.

    2. ik zou graag willen weten hoe ik de pesticiden kan verwijderen.
      ik spoel bv bijna alles.
      spinasie, sla, broccoli, spruitjes leg ik in water voor een ½ uur voor het te bakken of koken…

      geen idee tot hoeverre de groente schoner word.. Maar ja ..je moet toch wat….

  1. Het zou niet in me opkomen om geen biologisch fruit en groente te eten. Het is meer seizoensgebonden en dus ook nog eens lekkerder. Biologisch is duurder (alles is sowieso belachelijk duur geworden!), maar we besteden, naast af en toe een boek, bijna alleen hier ons geld aan. We zijn dol op goed en heerlijk eten. Alles zou onbespoten moeten zijn, hoe kan het zijn dat we ons laten voeden met gif?
    Ik koop meer en verwerk het of vries het in. Er is trouwens ook allerlei biologisch diepvries fruit en groente. Het wordt meteen verwerkt dus het is zeer vitaminerijk. Er zijn veel Nederlandse producten, maar af en toe ja, zeker citrusfruit, waar zoveel goeds in zit, met het vliegtuig. Zelf vliegen doen we nooit. En iedereen die het kan, zorg voor een moestuin(tje) en dan heb je bijvoorbeeld grote hoeveelheden bessen, frambozen, appels, pruimen, aardbeien, asperges,, snijbiet, zeekool, spinazie, aardpeer, heel veel kruiden enz.enz . Komt elk jaar vanzelf terug, kost dus niets. Ik doe nu zoveel mogelijk op een klein balkon, na een rijk moestuinleven.
    En veel kan je planten, teentjes knoflook, na gebruik kontjes bleekselderij, prei enz. Een aardappeltje en steeds wat aarde erop, waardoor je een grote aardappelplant krijgt, of bosuitjes meteen in een pot aarde zetten en je kan steeds opnieuw oogsten, het blijft doorgroeien.

  2. Dus, als ik schoon fruit wil eten dan moet dat van ver komen. ’t Is dus ofwel pesticiden eten, ofwel CO2-emissies veroorzaken. Goeie keuze, maar niet heus.

    1. Ik let wel op wat ik koop, het meest biologisch en ik heb een moestuintje achterhuis met rode wijndruiven,bramen , bessen,frambozenen aardbeien.Prei ,knoflook,, aardperen,rode ui,,bieslook, bosui,,rabarber, tomaten en veel kruiden en mint en pepermunt om thee van te zetten. Een perenboom met oud Hollandse peren .Ook een kweekbak met deksel met Amsoi, een Surinaamse bladgroenteAllemaal gemakkelijk om te verbouwen en véél smaakvoller dan uit de winkel!

Reacties zijn gesloten.