Ter inspiratie: 5 toffe circulaire producten

Vanaf vandaag vieren we de ‘Week van de Circulaire Economie’. Je kan digitaal binnenkijken bij ondernemers, organisaties en overheidsinstellingen, pioniers ontmoeten, tips krijgen, successen en uitdagingen bespreken en geïnspireerd raken door goede voorbeelden. Ook worden de Circular Awards uitgereikt. Om je op weg te helpen heeft hetkanWEL alvast een aantal toffe circulaire producten voor je op een rij gezet.

1 Een stoel van uniek biomateriaal

Vepa x Drentea ontwikkelde een kuipstoel van hennep en hars. De materialen zijn volledig biologisch, plantaardig en recyclebaar. De kuip van de stoel is volledig afbreekbaar in de natuur, maar dat is zonde. De kuip kan namelijk steeds weer vermalen en opnieuw geperst worden. Met als resultaat: een stoel van dezelfde kwaliteit. Vepa x Drentea is één van de finalisten van de Circular Awards.

2 Zeepbakjes van plastic afval

Stichting Juttersgeluk schept wekelijks kilo’s plastic van het strand bij Zandvoort en Bloemendaal. Van onder andere visnetten en aangespoelde viskratten maken ze zeepbakjes. De stichting smelt het plastic en vormt het zeepbakje in een soort tosti-ijzer. De handgemaakte zeep is gemaakt van een reststroom olijfolie en de papieren wikkel van gerecycled papier met weidemix-zaadjes.

3 Van restafval naar interieur-item

Het bedrijf Rescued redt restafval en transformeert het tot iets nieuws. Ze verzinnen telkens nieuwe interieurproducten, zoals een poef gemaakt van oude dekens, lampen gemaakt van (augurken)potten en plantenpotten gemaakt van oude kranten.

4 Tassen van plastic flessen of vrachtwagenzeilen

MYoMY ontwikkelde samen met Waste2Wear een zomercollectie bestaande uit vier verschillende soorten tassen. In elke tas zijn 6 tot 36 gebruikte flessen verwerkt. In totaal werden voor de hele lijn 224.760 flessen gebruikt; allemaal gered van de stortplaats.

MoreThanHip verkoopt kleurrijke tassen van gerecyclede vrachtwagenzeilen in allerlei vormen; rugzakken, laptoptassen, of heuptassen, maar ook tassen van gebruikte reclamebanners. Iedere tas is daardoor uniek.

5 Van treinstoelen en -vloeren naar nieuwe producten

NS moderniseert 656 rijtuigen. Bijna 99 procent van de materialen krijgen een tweede leven. Denk bijvoorbeeld aan strandtassen van treinstoelbekleding, tafels van treininstaptredes, vogelbroedkastjes van gele reisinformatieborden en bureaus van treinplafondplaten.

Ken jij nog mooie voorbeelden van circulaire producten? Laat het ons weten in een reactie! 

Over de schrijver

1 gedachte over “Ter inspiratie: 5 toffe circulaire producten”

  1. Mijn lieve vriendin Nicolette maakt met sociale-makers-hub Go4Tech van oude banners nieuwe producten; tassen, schorten, plantenbakken, hangmatten, laptophoezen etc. Door de fantastische opdrukken (de banners komen o.a. bij theaterproductie vandaan) en gave uitsnede zijn het unieke pareltjes.

Reacties zijn gesloten.