Vintage feestkleding is de ecotrend deze maand

Ik betrap mezelf nog regelmatig op de gedachte dat ik iets nieuws nodig heb. Voor mijn verjaardag, voor kerst, voor oud & nieuw, voor op reis, voor die bruiloft… Maar nieuw wordt zwaar overschat, zeker als je bedenkt dat je eigen kast vol hangt met leuke en prima geschikte kleding, waarvan je van sommige stukken allang vergeten was dat je ze überhaupt had. Hergebruiken, verfraaien, upcyclen of lenen is daarom het thema van de komende feestdagen. Want waarom zou de aarde moeten lijden onder ons feestje als je ook voor vintage feestkleding kan gaan?

Tweedehands

We hebben het al eerder gezegd: tweedehands shoppen is in. De vintage kledingmarkt in de Verenigde Staten groeide de afgelopen drie jaar 21 keer sneller dan die van nieuwe kleding. Dit jaar werd dan ook voorspeld dat de tweedehands kledingmarkt binnen tien jaar groter zal zijn dan die van de fast fashion industry. En dat is heugelijk nieuws, want het kopen van tweedehands kleding draagt minder bij aan de milieuproblemen en de groeiende afvalberg van de textielindustrie. Tweedehands shoppen is dus -zo je wilt- een soort retail therapy zonder bijbehorend schuldgevoel.

Het aantal fysieke tweedehandskledingwinkels in Nederland is in de afgelopen tien jaar met meer dan 30% gestegen, zo blijkt uit cijfers van het CBS. Terwijl ook het aantal winkels in kledingreparaties sinds 2005 is verdubbeld. In Covent Garden in Londen opende eerder dit jaar een filiaal van PicknWeight (een Duitse kiloshop, die in Berlijn veel bezoekers trekt) waar mensen letterlijk voor in de rij stonden. Het is duidelijk: nieuw is uit, oud is in.

Meer geduld en creativiteit

Maar tweedehands shoppen, is niet zo makkelijk als nieuw shoppen. De setjes worden niet door een stylist bij elkaar gezocht in kant-en-klare looks. Of keurig in meerdere maten en kleuren op stapeltjes gelegd, klaar voor het grijpen. Nee, bij tweedehands shoppen komt net wat meer kijken. Geduld bijvoorbeeld. En creativiteit. Het kost meer tijd om door de bergen kleding te vlooien en daar de pareltjes uit te trekken, die precies jouw smaak, maat en kleur zijn en bovendien niet ernstig gedateerd. Want laten we eerlijk zijn: niet iedereen heeft zin in een authentieke petticoat uit de jaren 50 of een handgemaakte trui met geborduurde bloemetjes.

Je moet je brein een beetje anders programmeren voor tweedehands shoppen, zo concludeerde The Guardian onlangs. “Terwijl nieuwe kleding er op z’n bet uitziet in de winkel, glanzend nieuw en in de spotlights, is dat bij tweedehands kleding het tegenovergestelde. Deze kleding doet zichzelf een beetje tekort in de winkel en komt thuis pas echt tot z’n recht, in combinatie met de kleding die je al hebt.

Materiaal, kleur en de maat

De kunst van tweedehands shoppen, is letten op materiaal. Kunststof kledingstukken zijn een no go, terwijl natuurlijke materialen (mits ze er nog goed uitzien) nog heel lang meekunnen. Let ook op kleur en print: past het bij jouw kleur huid, ogen en haar en kan je het in principe dus jaren aan? De maat is iets minder van belang, in die zin: koop eerder te groot dan te lang. Anne-Ro van Fashion for Good gaf dit advies al eens. Zij schakelt een kleermaker in om rokken in te korten, jurkjes om te toveren in tunieken of broeken te laten innemen.

Pimp je kleding

Naast tweedehands kan je natuurlijk ook kleding lenen, huren, laten verstellen of pimpen. Want een zwart jurkje ziet er ineens veel feestelijker uit als je er hoge hakken en een glitter panty onder draagt. Een effen blouse kan je makkelijk upgraden door een kleurrijke strik onder de kraag te binden. Hakken, sieraden of een jasje maken je casual look ineens chique en ook make-up kan veel doen. Zodat je deze kerst oprecht met een trotse glimlach kan zeggen: what this old thing? Dit jurkje heb ik al jaren! Vintage feestkleding is het helemaal.

Wat zijn jouw tips om zonder nieuwe kleding toch feestelijk voor de dag te komen in december? Laat het ons weten en deel je tips voor vintage feestkleding door hieronder een reactie achter te laten.

Over de schrijver