Waar vind je in Nederland nog echte stilte?

Overal om je heen hoor je constant geluid: van de tram, een boormachine, auto’s, de muziek bij de buren of een blaffende hond. Stilte moet je echt opzoeken, maar waar vind je dat nog in Nederland?

 Een deken van rust

Tijdens de lockdown in april zag ik een video van iemand in Amsterdam, die zijn hond filmde tijdens het uitlaten. De stad was uitgestorven. Het was doodstil en er was niemand op straat. Gek genoeg ontroerde de stilte me. De volgende dag stond ik vroeg op om het zelf te ervaren. Het viel me op dat ik zo gewend was aan de constante herrie om me heen dat de rust als een deken over me heen viel. Ineens besefte ik hoe belangrijk stilte is.

Geluidshinder en lawaai

Uit onderzoek van Stichting Geluidhinder blijkt dat we in Nederland gewend zijn aan lawaai. Het geluid van vliegtuigen, bedrijven en horeca stoort ons het meest. Mensen krijgen zelfs burn-out klachten, of in sommige gevallen gehoorbeschadiging, doordat ze constant worden blootgesteld aan geluid.

Waar vind je nog stilte

Ik begon me af te vragen of het ergens in Nederland nog echt stil is, want volgens het onderzoek hebben we dat nodig om gezond te blijven. Na een zoektocht werd me duidelijk dat het de taak is van provincies om stiltegebieden te creëren en die stilte ook te handhaven. In Drenthe doen ze dat heel goed. Er zijn daar 12 stiltegebieden, waarvan Dwingelderveld in Ruinen (Drenthe) is verkozen tot ‘stilste gebied van Nederland’. Maar ook in de Asbroekheide (Limburg) en Haaksbergerveen (Overijssel) vind je nog stille plekjes. Prachtig natuurlijk, maar vanuit de randstad ben je dan wel een dag kwijt om even tot rust te komen.

Stilte is een luxe

Hoe zat dat in Amsterdam en andere grote steden? Daar vind je vooral op ‘gekke’ tijden (bijna) stilte. Heel vroeg in het Amsterdamse bos kun je jezelf horen denken. Net als in de Haagse duinen. En natuurlijk zijn er in steden ook plekken, die speciaal gecreëerd zijn om tot rust te komen. Denk aan spa’s of yogacentra, maar daar moet je dan wel weer voor betalen. Zo wordt stilte eigenlijk een luxe.

Geluiddempers

Om nou elke keer als ik rust zoek wil heel vroeg op te staan, in de auto te stappen om naar Drenthe te rijden, of een Spa te bezoeken, vond ik geen structurele oplossing. Ik besloot het praktisch aan te pakken en gewoon elke dag een uur mijn noise cancellers op te zetten. Dat is niet hetzelfde als een uurtje in de natuur, maar het is wel lekker. En voor de zekerheid deed ik ook nog een gratis gehoortest online. Gelukkig hoor ik goed en is een gehoorapparaat niet nodig, maar af en toe wat stilte opzoeken. Dat doet echt wonderen.

Over de schrijver

3 gedachten over “Waar vind je in Nederland nog echte stilte?”

  1. Al eens een kerk bezocht? Sommige zijn dagelijks open (ook in steden) en het is gratis.
    Het is er vaak stil en als je geluk hebt is het gebouw zo mooi van binnen en buiten dat je er vanzelf ook innerlijk stil van wordt.

Reacties zijn gesloten.