Op zoek naar een nieuwe vloer: waar moet je op letten en wat is een duurzame vloer?

Je loopt er over heen maar sta jij ook stil bij de duurzaamheid van een vloer? Waar de één zal zeggen ‘hij is duurzaam want hij gaat lang mee’, kijk ik ook nog naar andere aspecten die een vloer duurzaam maken. In deze blog vertel ik je de voor- en nadelen van verschillende vloeren.

We beginnen bij het begin. Is de vloer die je hebt echt aan vervanging toe? Want de meest duurzame optie is nog altijd behouden wat je hebt, opknappen indien nodig en goed onderhouden met een milieuvriendelijk schoonmaakmiddel.
Nou kan je dat bij hout vrij makkelijk doen maar dat geldt natuurlijk niet voor alle vloeren. Wees creatief en bekijk of alles aan vervanging toe is of misschien maar een deel?
Ook kan je heel goed op zoek naar een tweedehands vloer. Dit kost misschien wel wat tijd om het netjes te leggen maar de vloer is er al en er zijn geen nieuwe grondstoffen nodig.

Een nieuwe vloer

Heb je toch besloten om voor een nieuwe vloer te gaan? Kijk dan bij je keuze naar de volgende aspecten:

  • Productie. Welke grondstoffen zijn nodig om de vloer te produceren en wordt er geen schade aan de omgeving aangebracht? Let ook op de hoeveelheid energie die nodig is om de vloer te produceren en het transport. Komt het van ver of van dichtbij?
  • Materiaal.Is de vloer gemaakt van natuurlijke stoffen, die soms juist weer veel land en water nodig hebben waardoor ze minder duurzaam zijn. Of is de vloer gemaakt van kunststoffen waarbij soms giftige gassen vrijkomen.
  • Keurmerk. Let er op bij het kopen van een nieuwe vloer of het een keurmerk bezit, zoals het FSC/PEFC keurmerk voor gecertificeerd hout afkomstig uit duurzaam beheerd bos. En het EU Ecolabel.
Duurzame Vloer

Een vloer leggen

Een goede ondervloer is belangrijk voor de levensduur van je vloer. Het zorgt voor minder slijtage. En de manier van verwerken is ook belangrijk. Het liefst leg je de vloer zo dat hij zonder beschadigingen los gemaakt kan worden. Mocht je toch gebruik maken van lijm kies dan voor een losmaakbare lijm en let er op dat de lijm geen schadelijke stoffen bevat.
En laat je goed informeren als je vloerverwarming hebt. Want er kunnen veel meer vloeren met vloerverwarming dan vaak gedacht.

Er zijn natuurlijk heel veel verschillende soorten vloeren. Ik zal er een aantal belichten en in de tabel hier onder zie je de voor- en nadelen.

SoortVoordeelNadeelOpmerkingen
MarmoleumVoor 97% uit natuurlijke, hernieuwbare materialenDuur, kan je niet zelf leggen.Cradle to cradle bedrijf
HoutNatuurlijk materiaalHeeft onderhoud nodig. Gebruik een natuurlijk product voor de afwerkingZorg voor hout met een  EU Ecolabel want sommige houten vloeren worden behandeld met giftige stoffen
VloerbedekkingGoedkoop maar gemaakt van aardolieBevatten vaak schadelijke stoffen, tenzij je voor bijv. Tretford gaatNeem liever een los tapijt van een natuurlijk materiaal wat je kan reinigen
Studio WaeMet reststomen van tapijttegels dus geen nieuw materiaal nodig, mooie motievenGeen natuurlijk materiaalHelemaal op maat te maken en ook los te leggen.
KurkNatuurlijk materiaal, warmte-isolerendMoet nog afgelakt wordenIn veel verschillende soorten en kleuren via eco-logisch
NatuurtapijtVoor 100% uit natuurlijke, hernieuwbare materialenVoelt hard aanCunera heeft veel verschillende soorten
TegelsSlijtvastIntensief maakproces, hard materiaalWil je duurzame tegels kijk dan bij Mosa.
LaminaatGoedkoopKan niet gerecycled worden, bevat vaak schadelijke stoffenLet er goed op dat er geen schadelijke stoffen in zitten die slecht voor je gezondheid zijn
PVCSterkBevat vaak giftige stoffen zoals weekmakers en formaldehydeLet er goed op dat er geen schadelijke stoffen in zitten die slecht voor je gezondheid zijn.
GietvloerPuur! en Duurzaam maakt gietvloeren gebaseerd op secundaire grondstoffen die herwonnen worden uit de hoogovenindustrie. Alles van dit merk is recyclebaar.Geen natuurlijk materiaalCircuwall is ook bezig met gietvloeren met losmaakbare lijm.

Carpet of life


Heb je een mooie vloer gevonden dan maak je hem helemaal af met een uniek en duurzaam tapijt van Carpet of Life. Zij maken handgemaakte tapijten van oud textiel. Zo kan je je kledingkast opruimen en daar een tapijt van laten maken. Hoe leuk is dat! De tapijten worden met de hand gemaakt door vrouwen in Marokko zodat de nomadische traditie blijft voortbestaan en zij een eerlijk inkomen verdienen

Duurzame Vloer

Wat is de meest milieuvriendelijke vloer

Helaas is het onmogelijk om te zeggen wat de meest milieuvriendelijke vloer is omdat het van veel aspecten af hangt. Over het algemeen geldt dat de meest duurzame keuze een vloer is die lang mee gaat en biobased is. Dat betekend dat hij gemaakt is van een hernieuwbaar natuurlijk materiaal, zoals hout uit duurzaam beheerde bossen of kurk.

Wil je meer informatie? Ik heb al eens eerder een blog geschreven over duurzame vloeren.

Ook bij Milieucentraal en Duurzaam Thuis vind je nog meer informatie.

Meer lezen over duurzaam wonen? Lees mijn 5 tips om je interieur te verduurzamen.

Over de schrijver

2 gedachten over “Op zoek naar een nieuwe vloer: waar moet je op letten en wat is een duurzame vloer?”

  1. Marmoleum kun je wel degelijk zelf leggen – kies dan voor click tegels!! Je krijgt er een ontzettend strakke vloer mee en als je even googlet, kun je ook wat betaalbaardere opties vinden dan inclusief-leggen via een tapijthandel.

  2. Hi, ik mis een lemen vloer in dit overzicht, vrij onbekend (nog) bij onze huidige generatie. Eerdere generaties kennen het goed van schuurvloeren. Wij gaan er een leggen/maken en verstevigen met lijnolie. Info halen we uit het boek ‘Earthen Floors’.

Reacties zijn gesloten.