Containertuintjes zorgen voor minder afval rondom ondergrondse containers

Het is een probleem in veel steden: afval dat geplaatst wordt naast ondergrondse containers. Het ziet er rommelig uit en kan zorgen voor overlast als stank en ongedierte. We schreven in 2019 al over de charmante oplossing die hiervoor bedacht werd: het containertuintje. Een tuintje dat precies past op de stalen plaat die om de container zit, het  illegaal plaatsen van afval tegengaat én de boel een beetje opfleurt. Inmiddels is het niet meer weg te denken uit het straatbeeld, want het containertuintje is met een opmars bezig. Je vindt ze inmiddels in 23 gemeenten.

Groene planten versus grijs afval

Het idee achter de tuintjes is simpel. Op de plek waar mensen afval dumpen, staan nu mooie planten. Buurtbewoners onderhouden deze containertuintjes zelf en voelen zich dus ook verantwoordelijker voor de containers en de directe omgeving. Dan krijg je (hopelijk) dus niet meer dit soort beelden: 

Img 20190425 082418 E1556188921335

Dit concept van containertuintjes werd in 2019 als eerste getest in Den Haag, Rotterdam en Assen. In Den Haag en Assen maken ze gebruik van echte planten, die allemaal op verschillende momenten van het jaar bloeien. In Rotterdam gebruiken ze kunstgras en bloemen. Hoewel er nog steeds wel wat afval naast de containers geplaatst wordt, lijken de tuintjes toch echt te werken. Dat is niet alleen fijn voor het straatbeeld, maar het is ook fijn voor het rattenprobleem in grote steden als Amsterdam: hoe meer vuilnis op straat, hoe meer ratten er rond hangen namelijk, want vuilnis is eten.

De containertuinen bieden ook andere voordelen

De groene containertuintjes heeft ook op andere manieren nut. Zo wordt je straat er mooier van en vangen de tuintjes met echte planten overtollig regenwater op. Omdat gemeenten minder illegaal gedumpt afval hoeven op te ruimen, scheelt het uiteindelijk ook nog geld. Daarnaast hoopt Henk-Jan Room, ontwerper van de Haagse containertuinen, dat ze een ontmoetingspunt worden voor de buurt. Hij bedacht de containertuintjes samen met Martin van Diggelen, creatief in de reclamewereld, en wilde de containers van een dumpplek veranderen naar een plek van schoonheid. Dat is volgens ons gelukt, want elke keer als wij langs een containertuintje fietsen, verschijnt er een glimlach op ons gezicht.

Duurzaam tuintje in je eigen straat

Inmiddels zijn de containertuintjes in maar liefst 23 gemeenten in Nederland te vinden. En dat is niet verwonderlijk, gezien het succes. Niet alleen nam het afval rondom containers af, maar ook de buurtbewoners waren enthousiast. De lelijke, vieze containerplek veranderde immers in een mooie, groene plek met bloemen. Bovendien is meer groen in de stad niet alleen goed om het regenwater op te vangen, maar zorgt het ook voor verkoeling op extreem hete dagen.

De containertuintjes zijn gemaakt van gerecycled plastic dat uit de 3D-printer komt. In Oosterhout zijn dit jaar zelfs drie tuintjes geplaatst, die gemaakt zijn van afval dat door de bewoners zelf is verzameld. In de tuintjes, die vaak met planten en al worden aangeleverd, vind je rozemarijn, dwergvlinderstruiken en kattenkruid. Dit zijn planten die tegen een stootje kunnen (de container wordt immers regelmatig geleegd), makkelijk te onderhouden zijn en het hele jaar door mooi blijven. Want een plantenbak met planten die ‘s winters hun blad verliezen zorgen natuurlijk weer voor afval. De planten zijn nu nog niet biologisch gekweekt, maar dat is wel een streven voor de toekomst.

Lijkt het je leuk en handig om ook zo’n tuintje in je straat te hebben? Neem dan contact op met je gemeente, want die beslissen er uiteindelijk over, en geeft aan bij CityGard (het bedrijf dat Henk Jan en Martin nu samen runnen) dat je graag een containertuin wil.

Heb je al een containertuin bij jou in de straat of buurt? Laat ons weten hoe het bevalt door hieronder een reactie achter te laten. Lees ook hoe de Groene Buurvrouw de binnenstad van Den Bosch vergroent met boomspiegels.

Over de schrijver

46 gedachten over “Containertuintjes zorgen voor minder afval rondom ondergrondse containers”

  1. Maar als de containers geleegd worden, wat gebeurd er dan met dat tuintje? Dan piept alles er uit, of kan het tuintje *verplaatst* worden?

  2. Maar als de containers geleegd worden, wat gebeurd er dan met dat tuintje? Dan piept alles er uit, of kan het tuintje *verplaatst* worden?

  3. Helaas zal het niet overal werken. Mijn dochter woont in een wijk in Zwolle, waar bijna iedereen zijn troep gewoon op straat dumpt en zelfs in groenstroken. Bij elke flat staan wel winkelwagens en er word regelmatig iets van een balkon afgegooid, varierend van bankstellen tot planten compleet met potgrond. Mijn dochter woont op een hoek vlak naast de stortcontainer en die hangt vol met zakken voor plastic afval zelfs als het nog een week duurt tot die opgehaald worden. Achter en naast haar flat is een soort van parkje waar iedereen zijn hond uitlaat, maar ook daar word regelmatig afval gedumpt. Mijn dochter houd haar stoepje en de portiek van de flat met haar buurtjes wel netjes en ruimen ook regelmatig troep van anderen op, maar leuk is anders. Zelf woon ik aan de zuidkant van Zwolle en daar was het altijd redelijk netjes maar ook hier word het minder. Afvalcontainers die dagenlang aan de weg staan. Los papier in dozen als het papier opgehaald word terwijl ondertussen wel bekend is dat alleen papier/karton dat in de blauwe container aangeboden word opgehaald word, de rest blijft staan. Grof afval dat al dagen voor het opgehaald word aan de weg gezet word en buren die ongevraagd troep in jouw container gooien zodat je container vol is als je er zelf wat in wil gooien. Zo wou ik laatst mijn tuin gaan doen om tot de ontdekking te komen dat mijn groen container bij de buren stond omdat hun container vol was. Wij hebben hier alleen een klein plaatsje achter het huis zodat iedereen de container bij de parkeerplaats heeft staan. Mijn papier container staat in middels in mijn schuur en de plastic container en gft container zet ik toch maar achter het huis op mijn plaatsje, Een beetje krap ,maar zijn ze in ieder geval alleen voor eigen gebruik.

  4. Ik ben bang dat de rotzooi dan naast de tuintjes geplaatst wordt. Ook de mensen die dat doen moeten aangepakt worden. Bijvoorbeeld door een gevoelige plaat rond de tuintjes waaruit een stem komt zodra daar iets geplaatst wordt. Een stem die bijvoorbeeld zeer luid zegt:’ u vervuilt de straat, plaats uw afval in de container en niet ernaast’. Of: ‘u bent de oorzaak van ergernis bij uw buren’. Misschien elke week een nieuwe zin. Ik verzin er zo nog wel een paar. Ook zouden er camera’s geplaatst kunnen worden die in verbinding staan met schermen in de supermarkt of de OV-haltes en waarop iedereen dan kan zien wie de vervuilers zijn.

Reacties zijn gesloten.