Nooit meer op dieet met deze 10 principes van intuïtief eten

Hoewel intuïtief eten al in 1995 in het gelijknamige boek van Evelyn Tribole en Elyse Resch besproken werd, lijkt het vooral de laatste tijd aan populariteit te winnen. En wordt het door steeds meer websites en influencers omarmd als dé manier van eten. Of liever gezegd: van leven. Maar wat is intuïtief eten eigenlijk precies? We zetten de tien basisprincipes van deze anti-dieet methode voor je op een rij. 

Intuïtief eten

Eigenlijk komt het er, simpel gezegd, op neer dat je alles mag eten wanneer je maar wilt en zo vaak je maar wilt. Niks geen maximaal drie maaltijden, intermittent vasten, calorieën tellen, koolhydraten uitbannen of na 20.00 uur niet meer eten. Het klinkt als muziek in mijn oren! Want, zo moet ik ook eerlijk bekennen, ik ben niet zo goed met regels. In het beste geval houd ik het een week vol, in het ergste geval ga ik totaal met mijn kont tegen de krib en doe ik in een opstandige bui precies het tegenovergestelde van wat ‘mag’ of (erger nog) ‘moet’.

Luister naar je lichaam

Intuïtief eten zou je dus ook kunnen vertalen als ‘gewoon eten’. Want bij intuïtief eten leer je luisteren naar de signalen die je lichaam je geeft: vol is vol en honger is honger. Dat is een betere leidraad om te volgen dan externe factoren, zoals een weegschaal of een streng eetschema (waar iedereen stront chagrijnig van wordt, laten we eerlijk zijn). Luisteren naar je lichaam dus. Zoals we dat ooit deden voordat we met z’n allen uit gewoonte, gezelligheid, frustratie, verveling, verdriet, stress of als beloning gingen eten.

Buikhonger versus hoofdhonger

Alleen: hoe weet je nou zeker dat het niet je lichaam is die aangeeft dat die chocolaatjes vandaag per se op moeten (zoals bij mij regelmatig het geval is)? Kortom, ligt het gevaar niet op de loer dat je de hele dag maar je goddelijke gang gaat onder het mom van ‘intuïtief eten’? ‘Niet iedereen weet wanneer ie honger heeft,’ zei een vriend van me ooit al. En laatst hoorde ik een ex-collega in een podcast iets soortgelijks zeggen: ‘drink eerst een glas warm water zodat je zeker weet of je ‘buikhonger’ of ‘hoofdhonger’ hebt.’ Oftewel, leer het onderscheid maken tussen eten vanuit ‘emotionele honger’ of vanuit ‘fysieke honger’.

Om je daar een handje bij te helpen schreven de Amerikaanse diëtisten Evelyn Tribole en Elyse Resch in 1995 al het boek Intuïtief Eten, met daarin de tien basisprincipes van deze anti-dieet methode. We zetten ze voor je op een rijtje.

1. Stop met diëten

Als je ‘op dieet’ bent, is dat vaak van tijdelijke aard. In het meest gunstige geval verlies je inderdaad die kilo’s waar je op hoopte, maar als je daarna weer op oude voet verder gaat, zijn die er ook binnen no time weer aan. En als je pech hebt, krijg je er nog een paar extra cadeau ook. Gooi je dieetboeken dus uit het raam, ontvolg je favoriete dieetgoeroes en geef je weegschaal weg.

2. Herken je honger

Dit klinkt als een open deur, ik weet het, maar toch: dat is het niet. Helemaal los van de ‘buikhonger’ versus de ‘hoofdhonger’, of de ‘fysieke honger’ versus de ‘emotionele honger’, hebben we soms de neiging om maaltijden uit te stellen, over te slaan of simpelweg te weinig te eten. Een goede maaltijd bevat verschillende voedingsstoffen, dus ook koolhydraten. Als je dat weglaat, krijg je heel snel weer trek en ga je dus snacken.

Intuïtief Eten

3. Sluit vrede met eten

Laten we één ding heel duidelijk stellen: food is nót the enemy. Al behandelen we eten soms wel zo door ons te focussen op koolhydraten, calorieën, vetten, suikers en de hele santenkraam. Als je al die ‘verboden’ middelen vervolgens eet, heb je last van een schuldgevoel, terwijl je toch eigenlijk zou moeten genieten van je eten. Maak van elke maaltijd dan ook een momentje, waarop je maar één ding doet, namelijk eten. Met al je aandacht. Bijkomstig voordeel: door mindful te eten, voorkom je dat je jezelf gedachteloos volpropt met te veel eten, terwijl je door je timeline op social scrollt of een serie binget.

4. Houd de ‘voedingspolitie’ op afstand

Zoals we eerder al zeiden: luister naar je lichaam in plaats van naar de regels van een dieetgoeroe. Dat betekent ook dat je je inner dieet goeroe (je kent het stemmetje wel) vaarwel moet zeggen. Zolang je namelijk in je hoofd bedenkt dat je al twee boterhammen op hebt, dus dat een bord pasta echt níet ook nog kan, luister je niet naar je intuïtie. En er nou eenmaal van die dagen dat je wat meer koolhydraten nodig hebt. Daar is niks mis mee.

5. Stop als je genoeg hebt

Van Ayurveda leerde ik dat je niet meer moet eten dan past in het kommetje dat je met je twee handen kan maken. Dat is meer een indicatie dan een regel, want een kommetje sla vult natuurlijk lang niet zo goed als een kommetje pasta met kaassaus. Maar het geeft wel aan dat we toch vaak overeten. Als je met aandacht eet (dus niet terwijl je tv kijkt, over je tijdlijn scrolt, nog even een blog aftikt of naar de trein loopt) dan heb je ook eerder in de gaten dat je genoeg gehad hebt. En onthoudt dat het meestal een minuut of 20 duurt voordat je maag het signaal ‘vol’ aangeeft. Daardoor eten we vaak langer door dan nodig en zitten we ‘overvol’.

Intuïtief Eten

6. Geniet echt van je eetmoment

Dit is eigenlijk precies wat ik hierboven beschrijf: eet met aandacht zonder iets anders te doen en geniet ervan. Als je iets naar binnen propt, terwijl je eigenlijk nog iets anders aan het doen bent, geniet je ook niet echt van de smaken en structuren van je voeding. Dus maak van elke maaltijd gewoon even een momentje.

7. Vind een andere manier om met je emoties om te gaan

Eten gebruiken we vaak als een manier om met emoties van verveling, stress, frustratie of verdriet om te gaan. Vervolgens voelen we ons vaak schuldig omdat we zijn gaan bingen en zo kom je in een negatieve spiraal terecht die je relatie met eten niet bepaald ten goede komt. Dus probeer een andere uitlaatklep voor die emoties te vinden (maak bijvoorbeeld een wandeling of ga sporten).

8. Houd van jezelf en van je lichaam

We hebben allemaal wel eens voor de spiegel gestaan en onszelf afgekraakt vanwege een vetkwab, een rimpel, een grijze haar, putjes in onze dijen of huiduitslag. Allemaal het resultaat van een onrealistisch lichaamsbeeld, waar niemand aan kan voldoen. Bovendien niet bepaald constructief. Want uiteindelijk zijn we vooral mooi als we gelukkig zijn (en dus stralen). Focus je dus op de dingen die je wél mooi vindt aan jezelf en wees dankbaar voor al het mooie en goede wat je lijf kan en doet, want dat is niet vanzelfsprekend. Kortom: het wordt tijd om vriendjes te worden met jezelf en alle bijbehorende kwabben, putjes en vetrollen (die dankzij je eigen vergrootglas vaak groter lijken dan ze in werkelijkheid zijn).

9. Beweeg op een manier waar je happy van wordt

Net als eten heeft ook bewegen geen regels. Je hoeft niet per se naar de sportschool of te joggen omdat al je vrienden dat doen. Je kan ook gewoon even een halfuurtje uit je plaat gaan door je helemaal gek te dansen op je favoriete muziek. Of een lange wandeling door het bos maken met de hond. Of een middagje tuinieren. Waar het om gaat, is dat je niet simpelweg beweegt om calorieën te verbranden, maar dat je beweegt omdat je er blij van wordt.

Intuïtief Eten

10. Gun jezelf een gezond leven

Gun het jezelf gewoon. Punt. Net zoals je jezelf af en toe een Bossche bol, een biertje of een zak chips gunt, kan je jezelf ook een gezond leven gunnen. Want uiteindelijk voel je je beter als je je lichaam voedt in plaats van alleen maar vult, overwegend gezond eet, genoeg beweegt en dingen doet waar je blij van wordt. En dat is meestal niet van een streng dieet of sporten ‘omdat het moet, maar ik vind er geen zak aan’.

Bij intuïtief eten gaat het erom dat je die vele beperkingen die je jezelf oplegt, loslaat en leert luisteren naar je lichaam. Het maakt het leven niet alleen meer ontspannen en aangenaam, maar het zorgt er ook voor dat de neiging om (veel) ongezond te snacken uiteindelijk afneemt.

Ben jij al begonnen met intuïtief eten? Laat het ons weten en deel je ervaringen door hieronder een reactie achter te laten.  

Over de schrijver

8 gedachten over “Nooit meer op dieet met deze 10 principes van intuïtief eten”

  1. Welke mij ook helpt: wees niet bang om eens honger (lees: trek) te hebben.

    Je lijf kan nog best even door, als je eind van de middag zin in eten hebt. Geen moment om te gaan snacken, maar om je te verheugen op het avondeten.

    Het is niet erg als je bij het opstaan echt toe bent aan het ontbijt.

    Je hoeft je honger niet voor te blijven, door preventief iets te eten.

  2. Net gestopt met een -statine die mijn LDL cholesterol moet verlagen (zou beter zijn voor hart en vaten), maar waarschijnlijk de oorzaak is van veel fysieke klachten. Ik ga nu voor de leefstijl aanpak: beter eten, al deed ik het nog niet zo slecht… Weer meer bewegen, want door de spierklachten van de mediciijen… ging ik minder bewegen! Ironsich, niet? En ik ging meer snoepen… want ik baalde van de fysieke klachten.

    1. Desirée, Wat goed dat je gestopt bent met de statines. Mijn inmiddels overleden moeder heeft heel veel klachten gehad en is er na hevig ruzies die ik had met mijn vader uiteindelijk mee gestopt. Het was een drama. Marthe, mijn huisgenote en ik hebben ons 6 jaar dag en nacht ingelezen, verdiept, naar lezingen geweest, met mensen gesproken om iets aan de gevaarlijke situatie van mijn moeder te kunnen doen. Toen ze met de cholesterolverlager, statines is gestopt, kwam haar geheugen weer terug en de gillende pijn in haar knieën verdween. Wij weten nu dat statines de eiwitten afbreken, bouwstoffen die je hard nodig hebt, 25 jaar lang een dagelijkse heel lage soort chemo, dat beseft niemand. De farmaceutische industrie draait er goed op, 1,3 miljoen mensen in Nederland alleen al slikt die troep. Het boek ‘Dodelijke leugens artsen en patiënten misleid’ en ‘de cholesterolleugen’ zijn de moeite waard om te lezen.

      Wij eten steeds minder en mediteren elke dag een uur en zingen daarna. Als we iets gegeten hebben mediteren we ook 10 minuten, dat bevalt heel goed, geeft ook een rem, vertraging in het ‘zomaar’; eten. Ik heb ontdekt dat mediteren dezelfde letters heeft als minder eten, heel grappig. We eten alleen nog ‘s avonds altijd een sap uit d blender en waar we zin in hebben, zoveel mogelijk biologisch, rauw en veganistisch. We eten weinig, maar eigenlijk altijd meer dan we nodig hebben, is onze ervaring. Hoe minder je eet, hoe minder behoefte je aan eten hebt. Het emotioneel, eten is veel groter dan we beseffen. We genieten wel van wat we eten. .

  3. Intuïtief eten werkt het best met onbewerkte voedingsstoffen. In de meeste bewerkte, lees kant-en-klare voedingsmiddelen, zit zoveel zooi, dat je lichaam niet meer weet of het genoeg heeft of niet. En veel koolhydraten heb je echt niet nodig om voldaan te raken. Dan heb je meer aan eiwitten en gezonde vetten. En als je dan koolhydraten eet, neem ze dan uit groenten.
    Een tip die ik ooit hoorde is, denk als je wil gaan eten eens of je nu ook gekookte broccoli met gestoomde vis zou willen eten ( of iets anders soortgelijks gezonds) Als het antwoord nee is, eet je waarschijnlijk om de verkeerde reden.

  4. Toevallig onlangs mee begonnen. En alleen al het maken van de shift in m’n hoofd dat een snoepje/koekje/wijntje niet ‘zondigen’ is maar dat ik het voortaan ga zien als mezelf verwennen, zorgde voor ontspanning/opluchting. Ik ben niet meer gaan snoepen, juist wat minder. Want juist als je iets eigenlijk niet mag, wil je het.

    1. Wat Karin zegt is helemaal waar. Als je voornamelijk onbewerkte voeding tot je neemt wordt je niet bedonderd door de hulpstoffen die in de kant en klaar “voeding” zitten.
      Dan kun je ervan uitgaan dat wat je in je mond stopt je voedt en vormt en ga je langzamerhand zelf goed voelen wat en wanneer je wilt eten.

  5. Misschien nog een basisprincipe: schep je bord inderdaad niet al te idioot vol. Wacht daarna even voor je nog eens opschept. Vaak blijkt je al genoeg te hebben. Want het seintje van je lichaam dat je vol zit komt meestal iets later. Zo zit je nooit met een ‘ik heb teveel gegeten-gevoel’ na het eten. Want dat is ook geen lekker gevoel, vind ik.

    En nog een: eet naast voldoende koolhydraten ook vezelrijk. Dan heb je ook niet meteen weer trek.

    1. Ik zet nooit een schaal of pan op tafel maar schep op mooie borden wat ik heb klaargemaakt. Daarbij let ik op hoe ik het serveer en ga uit van minder op je bord dan je zou willen. Een 2de keer opscheppen blijkt meestal niet meer nodig. Daarvan heb ik geleerd om minder veel te koken en dus kleine porties in de pan. Dan overeet je jezelf ook niet want het bereide eten is dan al op.

Reacties zijn gesloten.