Hoe vaak moet je je beddengoed wassen? En hoe doe je dat duurzaam?

In de trein van Gent terug naar Amsterdam hoorde ik ze praten aan de overkant van het gangpad. Hij praatte in het Engels, met zwaar accent, en zij antwoordde in het Frans. ‘Did you know that half of UK’s single men don’t change their bed sheets for up to four months?’ zei hij terwijl hij ontsteld naar het bericht op zijn telefoon staarde. Het deed me denken aan een onderzoek uit 2020 waaruit bleek dat 30 procent van de Britten hun beddengoed slechts één keer per jaar wassen. Nou ben ik er groot voorstander van om kleding zo weinig mogelijk te wassen, maar beddengoed is een ander verhaal.  Hoe vaak zou je – binnen die duurzame marges- je beddengoed moeten wassen?

Een gedoe

Beddengoed wassen, vind ik een beetje een gedoe. Het zijn grote lappen stof waar de rest van de was in zoek raakt. En omdat ik geen droger heb, ben ik altijd op zoek naar geschikte plaatsen om die grote lappen stof te laten drogen. Meestal drapeer ik ze over een openstaande deur, maar dat heeft – zeker in de winter- weer gevolgen voor de kamertemperatuur en dus voor de energierekening.

En dan is er nog de kwestie van het bed opmaken, ook niet mijn favoriete bezigheid. Wellicht omdat ik regelmatig doodmoe mijn slaapkamer binnen strompel om tot de conclusie te komen dat ik mijn bed weliswaar heb afgehaald, maar nog niet heb opgemaakt. Enfin, first world problems, maar toch.

Eén keer per week

Het liefst zou ik -om bovenstaand gedoe- mijn bed zo min mogelijk verschonen. Zeg, één keer in de maand. Beter voor het milieu ook, maar misschien niet beter voor mijn eigen gezondheid. Want tussen de warme lakens nestelt zich een hele dierentuin aan schimmels, bacteriën en mijten, naast zweet, dode huidcellen en allergenen. Experts over de hele wereld zeggen dan ook zo’n beetje hetzelfde: was je beddengoed één keer per week. Maar hoe doen we dat een beetje duurzaam?

Veertig versus zestig graden

In principe kan je volstaan met het wassen van je lakens op 40 graden, zeker als je ze braaf elke week wast. Dat kan je het beste in een eco-programma doen, anders verwarmt de machine het water continu tijdens de wasbeurt en dat kost veel energie. Het eco-programma duurt wat langer, omdat het water hier niet continu verwarmd wordt. En omdat de grootste milieu impact in het verwarmen zit (en niet in de duur van de was of het waterverbruik) is de eco-stand  beter.

Om diezelfde reden is 40 graden ook beter dan 60 graden: je hoeft het water immers minder op te warmen én je beddengoed (of andere textiel) blijft langer mooi. Ook wat waard. Maar er zijn natuurlijk uitzonderingen. Als je bijvoorbeeld een week lang lekker hebt liggen zweten, omdat je een of ander virus onder de leden hebt, dan is het slim om de handel een keer lekker op 60 graden uit te wassen. Ook als je veel last hebt van stofmijt of je kind heeft een ongelukje in bed gehad, is het handig om je beddengoed op 60 graden te wassen.

Het is trouwens wel raadzaam om je wasmachine eens in de zoveel tijd even een hoge temperatuur te laten draaien met een scheut azijn, zodat alle bacteriën in de machine gedood worden. De meeste moderne wasmachines geven zelf aan wanneer het hiervoor weer tijd is.

Geen wasverzachter

Net als bij kleding, zeggen we ook hier weer: gebruik geen wasverzachter! Wasverzachters laten keer op keer namelijk een laagje achter op het textiel waardoor het zacht aanvoelt, maar ook minder ademt en minder makkelijk vocht opneemt. Gevolg kan dan zijn dat het benauwd en te warm aanvoelt onder die kraakvers gewassen lakens. Ook bij kleding gebruik ik nooit wasverzachter. Wel gooi ik af en toe een klein scheutje azijn in het bakje van de wasverzachter: het houd je machine schoon, werkt goed tegen kalk en fungeert als wasverzachter. Niet teveel doen natuurlijk, want dan gaat je was weer zurig ruiken.

Drogen van de was

De was aan de lucht laten drogen is eigenlijk altijd de betere optie voor het milieu. Mijn ervaring is dat het drogen in de buitenlucht ervoor zorgt dat je handdoeken, maar ook je beddengoed, zachter zijn. Helemaal als ze een beetje in de wind kunnen wapperen. Dat werkt beter dan op een rek voor de verwarming (als je dat doet, moet je ook goed ventileren in verband met de luchtvochtigheid in huis). Je kan de was ook prima in de winter buiten te drogen hangen, zolang het natuurlijk niet regent of sneeuwt (bekijk dus het weerbericht voordat je de was doet). Het duurt misschien iets langer omdat het kouder is, maar het geeft nog steeds die heerlijke frisse buitengeur aan je was waardoor het een feestje is om tussen je knisperende schone lakens te kruipen.

Je kussen, dekbed en matras

Iets anders waar je misschien niet altijd aan denkt: was je kussens. Ook je kussens verzamelen zweet, huidcellen, olie en beestjes. Zeker als je last hebt van stofmijt allergie of astma, is het handig om ze eens in het half jaar te wassen. Lees even goed de instructies. Veel kussens kunnen in de wasmachine, maar bij traagschuim kussens is dat bijvoorbeeld weer niet handig. Die kan je het beste met de hand wassen in een emmer met water en een klein beetje wasmiddel. Goed uitknijpen en in de lucht laten drogen.

Ook je dekbed moet je op z’n minst een paar keer per jaar in de felle zon laten luchten (dus in de zomer), maar ook eens in de zoveel tijd wassen is een goed idee. En je matras? Die moet je regelmatig even stofzuigen en natuurlijk even de ramen open zetten om de boel te laten luchten, terwijl er niks op bed ligt.

Hoe vaak was jij je beddengoed? En op welke temperatuur? Laat het ons weten door hieronder een reactie achter te laten.

Over de schrijver

22 gedachten over “Hoe vaak moet je je beddengoed wassen? En hoe doe je dat duurzaam?”

  1. Goede tip van de waterkoker. Verder lijkt jouw systeem op het mijne. Ik keer het matras ook nog als ik het bed verschoon. Ik heb A, B, C, D op de hoeken gezet zodat ik weet welke kant/zijde aan de beurt is om boven te liggen. En ik maak nooit het bed op, maar sla het beddengoed open.

Reacties zijn gesloten.