Boeren planten 50.000 bomen en jij kan helpen

Rondom de Nationale Boomfeestdag (18 maart) planten boeren dit jaar zo’n 50.000 bomen. Dit doen ze op en rondom de boerderijen van Caring Farmers. De bomen komen van stichting MEERgroen, die met deze actie wil laten zien dat het planten van meer bomen helemaal niet zo moeilijk of duur hoeft te zijn. De natuur produceert immers elk jaar gratis en voor niets miljoenen zaailingen. Die boompjes hoeven alleen maar geoogst, vervoerd en geplant te worden.  Urgenda helpt daarbij en ook jij kan helpen.

50.000 bomen

De 50.000 bomen bestaan uit ongeveer 100 verschillende soorten. Denk daarbij aan de veelvoorkomende esdoorn, wilg en berk, maar ook aan bomen als de sleedoorn, goudwilg, rode druif, wilde appel, sering en kamperfoelie. De boeren gebruiken deze bomen vooral om heggen en hagen te planten op hun erf en langs de akkers. Daarmee creëren ze een habitat voor vogels en insecten en de bomen leggen CO2 vast.

Er doen 18 Caring Farmers mee aan het initiatief. Zo plant Roy Tomesen 10.000 boompjes in de uitloop voor zijn kippen en bijen. Hij hoopt daarmee een waar paradijs voor biodiversiteit te creëren. Jorrit Kiewik plant 1500 meter aan voedselwallen voor vogels en insecten en legt overal heggen en hagen aan. En Inge Vleemingh 1500 boompjes rondom de ruimte van haar ‘wroetvarkens’.

Weggeef bomen

Stichting MEERgroen geeft al sinds 2008 bomen weg. Dit jaar zijn het er in totaal 100.000, waarvan de helft dus naar de boeren van Caring Farmers gaat. De rest wordt gebruikt voor een bos op de Floriade en gewone mensen zoals jij en ik kunnen ook bomen ophalen en planten.

Wil je helpen bij het oogsten van de zaailingen? Ook dat kan. Tot 18 maart (Nationale Boomfeestdag) is MEERgroen nog op zoek naar vrijwilligers en bedrijven, die willen helpen om de zaailingen uit de natuur te helpen verzamelen. Je helpt op die manier mee met het planten van meer bos en meer bomen rondom boerenbedrijven, maar je mag – zoals gezegd- ook zelf boompjes mee naar huis nemen om te planten.

De boeren zoeken ook nog hulp bij het vervoeren en planten van de 50.000 bomen. De plantdagen zijn verspreid tussen 15 en 22 maart. Hier kan je het overzicht. bekijken of je kan contact opnemen met hanneke@caringfarmers.nl

Ga jij mee helpen oogsten, vervoeren en planten? Laat ons dan vooral je ervaringen weten door hieronder een reactie achter te laten. 

Over de schrijver

5 gedachten over “Boeren planten 50.000 bomen en jij kan helpen”

  1. Ik woon in Frankrijk en mijn buurboer heeft juist een hele wal eeuwenoude eiken rondom ons terrein (4 ha) gekapt of tot afschuwelijke broccolistronken gesnoeid.
    Ik word er iedere morgen opnieuw heel erg verdrietig van.

  2. Moeten daar echt berken bij … zucht. Nogal wat mensen zijn allergisch voor berkenpollen. In sommige gemeenten worden berken om die reden weggehaald.

  3. Goudwild bestaat niet. Wordt goudwilg bedoeld? Dat is geen inheemse of streekeigen plant. Waarom niet Vlinderstruik en boerenjasmijn? Kardinaalsmuts, gele kornoelje?

Reacties zijn gesloten.